Färgpsykologen Sara: ”Alla föds med personliga färger – som ett stjärntecken”

Varför är vi svenskar så rädda för färg? Frågan vaknar hos den som kliver över tröskeln till Sara Garantys hem där färg och andlighet spelar huvudrollerna. Här är det rött, gult, orange och rosa som talar och det gör gott för själen.

Text: Madeleine Walles
Foto: Isa Mathessis, Oh La Moon, Privat

I en lägenhet på Östermalm finns en skattkammare av färger. En godisbutik av härliga energier. Eller, om man så vill, ett välordnat Villa Villekulla.

Kvinnan som bor här finner styrka i färg och form och har som livsmål att göra världen till en bättre plats – genom färger.

Sara Garanty är inredaren, färgpsykologen, stylisten, konstnären, mediet och healern som anser att ett hem ska återspegla personen som bor där. Och det kan man lugnt säga att hennes egen bostad gör. Hon har också hittat sitt kall, sin mening med stunden här på jorden, i att vägleda andra att göra detsamma.

LÄS ÄVEN: Stärk din aura med änglarnas hjälp: Få energiboost på en kvart

– När jag fick min andliga gåva bad jag i många år att källan skulle ge mig möjligheten att sprida färgernas budskap, säger Sara.

För henne är färg det fjärde benet i vägen till människors välmående och hälsa. Ett komplement till sund kost, motion och bra sömn. Rätt färg får oss att må bra.

För alla människor föds med ”sina” färger, förklarar Sara. På samma sätt som vi har ett personligt horoskop, är de personliga färgerna som en sorts stjärntecken som var och en dras till och som påverkar oss positivt, skyddar oss och ger oss kraft.

Auraläsning

Auraläsning är Saras andliga gåva. Hon säger det med stor tacksamhet och förklarar att nu har hon funnit sitt syfte. En dag i veckan arbetar hon som medium och healer, med målet att via en människas aura läsa av vad det är inom personen som flödar och var det finns eventuella blockeringar. Hon ser nutid och sex månader framåt. Som en form av reading.

– Andra medier kanske använder tarotkort eller kaffesump, jag använder färgerna, förklarar Sara enkelt. De är mitt verktyg.

Själv lyser hon upp vintermörkret som en smällkaramell i färgglada kläder när hon visar runt i lägenheten. Matrummets väggar är tonade i rosa, taklisterna är cerise, stolarna runt bordet är röda och vasen på bordet är fylld med orange gerbera.

– Jag vill ha rött och orange där jag och mina vänner sitter och äter tillsammans, säger Sara. De färgerna ger energi och ökar kreativitet och idérikedom. Och det är precis vad man vill ha där, eller hur!

– Sen älskar jag rosa, det är en glädjehöjande färg. Därför klär jag mig gärna i rosa när jag föreläser för då sänder jag ut positiv energi.

De gröna sovrumsväggarna gör Sara lugn och avslappnad, men hon tipsar om att även mörkblått är en bra färg för den som har svårt att sova.

I den lilla serveringsgången som leder till köket har hon låtit måla skåpsluckorna knallgula. Det är en färg som tar fram vår sanna identitet och är bra när vi vill stärka självförtroendet eller lära nytt.

LÄS ÄVEN: Det här är citrin: Kristallvärldens C-vitamin

Köksluckorna går i beige, för här har Sara inte hunnit måla om ännu. Men snart ska den sociala färgen orange synas även här, eftersom det är i köket som vännerna gärna samlas.

– Fast beige är en mild form av orange, så den funkar också bra. Det är dessutom en harmonisk basfärg. Precis som ”greige”, en blandning av grått och beige.

– Så någon av dessa, i kombination med naturfärgerna grönt och brunt, ger ett lugn i hemmet. Det är ett bra tips för alla som inte vill leva i ett smällkaramell-hem som jag!

Sara-Garanty.jpgSara hemma vid matbordet i härligt färgstark inredning som öppnar för både energi och kreativitet.

Därför bör du undvika att klä dig helt i svart

Saras arbetsrum är målat i de sju chakranas färger, men väldigt stillsamt och harmoniskt. Det är lätt att förstå att Sara blir sitt bästa jag innanför de lilatonade väggarna som får henne att våga drömma större. Och drömma stort har hon gjort. Hon har också varit öppen för att hjälpen och tillfällena kommer när det är dags att utvecklas och skapa nytt.

Det är magiskt att höra henne berätta och plötsligt känns allt så självklart. Färg gör oss glada. Inte bara bäraren av en röd tröja, utan även alla runt omkring. Intuitivt dras vi till de färger vi behöver, förklarar Sara.

– Ofta, när jag rekommenderar en färg vid en auraläsning, säger klienten: ”Jag har just köpt en tröja i den färgen!”

LÄS ÄVEN: Prova vår enkla auraövning: Vad säger färgerna om dig?

Att klä sig i svart från topp till tå, däremot, kan vara lite vanskligt. Svart är en färg som kan få oss nordbor att känna lite trygghet, för då slipper vi sticka ut och signalera ”här är jag”. Sen ses färgen även som elegant, och Sara håller med om att Coco Chanel-stilen och den lilla svarta kan locka. Men färgen har sina avigsidor.

– Svart kan stänga av energin hos den som är högkänslig. Då är det lätt att attrahera andras energier och dra till sig sorgsenhet och oro som inte är din egen, säger Sara. Därför föreslår jag ofta de som har den här personligheten att byta till grått eller beige. Eller en gladare färg.

En snabb titt i Saras egen garderob, avslöjar att där bara finns ett enda svart plagg. En kavaj.

Hon ler och säger lite krasst:

– Ja, jag går ju också på begravning ibland.

Sara-Garanty-Isa-Mathessis.jpgI färgen lila får Sara kontakt med sin intuition och andlighet.

Färg som vetenskap

Sara har en lång och gedigen utbildning inom färg och form. Tre år pluggade hon inredning i Barcelona och ett år handlade speciellt om psykologisk färglära och hur färgerna påverkar oss. År 2018 började hon arbeta på Designgalleriet i Stockholm med specialisering på inredning. Det var mitt i den ”vita eran” när allt skulle vara avskalat och väggarna vita, så att börja prata om färg då var inte många intresserade av.

Men Sara fortsatte enträget med sin känsla för färg, hon visste att hon var något på spåren.

LÄS ÄVEN: Rena ditt hem från negativa energier – med änglarnas hjälp

– Idag är det ett superstort ämne och numera jobbar jag med inredning av alla möjliga arbetsplatser, från polisstationer till advokatbyråer. Jag hjälper även privatpersoner att färgsätta sina hem och här har det skett en förändring. Förr handlade det om att man ville ha det snyggt. Idag vill allt fler ha hjälp med färgsättningen för att må bra!

– Jag har studerat färg vetenskapligt, så jag kan det här. Och att ha vetenskapen med sig betyder mycket för att få människor att lyssna. Det är nog förklaringen till att min karriär rusat i väg och att jag fått massor att göra. Vi människor behöver färgläran, på samma sätt som vi behöver ha balans i vårt chakrasystem.

Kände sig som en främling

Saras andliga resa har pågått hela hennes 41-åriga liv. Hon var medial som barn, kände på sig saker innan de hände och visste när någon skulle bli sjuk. Som så många med den mediala gåvan, trodde hon att andra också såg.

– Jag hade telepatisk kontakt och kommunicerade tyst eller genom enkla rörelser. Men ingen kommunicerade tillbaka! Efter ett tag insåg jag att på den här planeten är reglerna att vi pratar och formulerar oss med ord.

Tonåren var jobbiga, för Sara kände sig inte hemma på jorden och hon sökte något som gav mening. Som 18-åring upptäckte hon Stockholms första meditationslokal och tog sig från förorten Hagsätra in till Östermalm för att meditera i grupp.

– Jag förstod inte vad de sa, men älskade miljön. Jag hade hittat hem!

LÄS ÄVEN: Aktivera kristallernas kraft: Så väljer och använder du dina stenar

På gymnasiets naturvetenskapliga linje fanns en lärare i tyska som såg Saras andliga intresse och uppmuntrade henne att våga. Så Saras specialarbete handlade om meditation.

– Jag samlade alla i gympasalen, släckte ner lamporna i taket och tände levande ljus. Sen fick alla meditera.

Som 20-åring började Sara med kundalini-yoga vilket också blev en hjälp framåt. Då hade hon börjat plugga ekonomi och efter det åkte hon till Barcelona för en treårig inredningsutbildning som ledde till rätt plats i livet. Att hjälpa människor att släppa sin rädsla för färger och våga lita på att färgpsykologen Sara kan visa vägen.

Fann sin andliga gåva

År 2020 kom pandemin och alla Saras uppdrag försvann. Det var då hennes andliga guide passade på att komma med sitt budskap – ”du ska börja med auraläsning”

– Jag visste inte då vad det var för något men började direkt söka på nätet och kom i kontakt med Ylva Trollstjärna som utbildat i auralära i 30 år. Redan dagen efter började jag en ettårig distanskurs för henne och förstod snabbt att det är här jag har min andliga gåva.

LÄS ÄVEN: Sanna är ett flumfritt medium: ”Uppmanar mina klienter att vara källkritiska”

Sara har arbetat som medium sedan 2021. På onsdagarna tar hon emot klienter i butiken Oh La Moon på Södermalm i Stockholm, men hon jobbar även på distans.

– Jag tycker nästan det ger bättre resultat när vi möts vid datorn, och det blir en möjlighet oavsett var personen bor.

Auraläsningen är en timme lång. Tio minuter då Sara läser av personens aura och färger, sedan ett 50 minuter långt coachningssamtal med tips och råd om färger som kan hjälpa. Kanske är det gult som ska lyfta självförtroendet. Eller mer rött som behövs för att bygga en grund och förverkliga sina idéer.

Oh-La-Moon-Sara-Garanty-Kristallkit.jpgTillsammans med Oh La Moon har Sara tagit fram ett kristallkit, en kristall för vart och ett av de tio chakran Sara jobbar med vid en auraläsning.

Kristallernas färgenergi stannar i auran

Sara håller nu på att starta upp kursportalen The Colour Movement där all hennes kanaliserade kunskap ska användas för att hjälpa deltagarna att finna färgers upplägg genom chakrasystemet. Röd meditation, gula yogapass, orangea kristaller …

Kristallerna ja, deras roll är viktig, poängterar Sara.

– I samma stund som du tar av dig ett klädesplagg tappar du energin du fått av plaggets färg. Men med en kristall du burit, stannar färgenergin i auran i upp till tre dygn!

LÄS ÄVEN: Py Bäckman: ”Det är bättre att tro än att inte tro”

Därför har Sara tagit fram ett kit med tio kristaller tillsammans med kristallbutiken Oh La Moon, så att hennes klienter alltid ska kunna bära sin, för stunden, bästa färg.

I framtiden vill Sara också samla människor kring en speciell färg, tillfällen då alla är klädda i just denna färg och allt från samtal till mat, ägnas denna enda färg. Det märks att hon landat på rätt mark nu.

– Kanske kan andra dras till mig för att hitta sitt livssyfte genom färgerna, säger hon. Sen gör vi som de gamla grekerna, vi läker oss med färg.

Det här är Sara Garanty

Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Färgpsykolog, inredare, stylist, auratolkare, medium och healer.
Håller kurser och föreläsningar om färg, samt auraläsning både fysiskt och på distans.
Andlighet för mig: ”Det finns något som är större än den fysiska verkligheten, något vi kan komma i kontakt med om vi vill. Vi är skapare av skapelsen och vi är här för att uttrycka den kreativa kraften inom oss. Vårt unika uttryck.”
Motto: Lyssna på din inre visdom och följ flödet.
Hemsida för inredning: saragaranty.com
Hemsida för aurareading: myaura.se
Hemsida för kristallkit och workshoppar: ohlamoon.se
Kontakt: sara@saragaranty.com
Podd: Färgpodden med Sara Garanty.
Instagram: @saragaranty och @myaura.se

Retreat med Sara Garanty

16 –19 maj har Sara Garanty retreaten Your True Colours på Shambala Gatherings på Borntorpet i Skinnskatteberg.

För mer info, gå in på www.myaura.se

LÄS ÄVEN: Komikern Johanna Nordström: ”Medier är som en slags trygghet för mig”

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.