Dörren öppnas av Christina Ward, en mycket rar dam i 80-årsåldern som ansvarar för Lama Pemas föreläsningar och hans vistelse i Sverige. Tvåplanslägenheten har man lånat av en av de eldsjälar som stöttar Lama Pemas arbete. Vi slår oss ner med var sin kopp te och en försynt, ung tibetansk kvinna kommer nerför trappan. Hon är klädd som en västerländsk tonåring och med mobilen i högsta hugg. Det är Tsomo, barnbarn till Lama Pemas syster.
Tsomo hälsar väldigt artigt och vänder sig sedan till Lama Pema som förhör sig om vart hon ska och förmanar henne om vilken tid hon ska komma tillbaka från sin shoppingtur. Han säger glatt:
– Hon är mycket bra. Jag behöver inte ta hand om henne, hon roar sig själv och ger mig mycket space. Vi kan prata och umgås när vi är tillbaka i Indien istället!
Så gapskrattar han som en busig pojke och öser ner en imponerande mängd socker i sin tekopp.
LÄS ÄVEN: Loreen vägleddes av sin intuition: ”Universum var med mig!”
Varit munk i tidigare liv
Lama Pema berättar att han är osäker på sitt födelseår, men gissar på 1951. När han var endast nio år gammal flydde familjen från Tibet. Efter en 80 dagar lång vandring över Himalayas berg, nådde man Nepal. Men familjen flyttade så småningom till Dharamsala i Indien där många exiltibetaner slagit sig ned. Och redan som liten visste Lama Pema vad han skulle göra i livet.
– När min mor var gravid med mig trodde hon först att hon bara hade ont i magen! Men när medicin inte hjälpte gick hon till vår by-lama som berättade att hon väntade barn. En pojke som skulle gå klädd i rött och orange.
Så blev det. Lama Pema klädde sig i buddhistmunkarnas traditionella färger redan som liten och vid 18 års ålder blev han munk på riktigt. Han skrattar glatt och rör om i sin tekopp.
– Det var inte något svårt val för mig. Jag har förmodligen varit munk i tidigare liv och det kändes förutbestämt ända sedan barndomen.
Erfarenheterna av att ha varit en fattig flykting och viljan att ge tillbaka för all hjälp familjen fått genom åren, gjorde att Lama Pema tidigt inriktade sig på att stötta de allra mest utsatta.
– Jag var först rektor för en skola för tibetanska flyktingbarn i Dharamsala, men började sedan resa och föreläsa för att kunna samla pengar till hjälpprojekt. Vi öppnade barnhem och skolor för föräldralösa barn, vi hjälpte gamla och handikappade och började lära ut sömnad till prostituerade och utsatta flickor så att de kunde lämna sina gamla liv.
LÄS ÄVEN: Affärsmannen Greg: ”Tänk att fylla Malmö Arena med 13 000 människor som mediterar ihop”
Ägnar sig åt mycket hjälpverksamhet
Lama Pema är en mycket beläst man och innehar titeln ”geshe” vilket kan översättas till ”professor i buddhistisk filosofi”. Sin visdom delar han med sig av på öppna föreläsningar i kyrkor, skolor, bibliotek och universitet världen över. Han har besökt Sverige sedan 1997, är utnämnd hedersdoktor på Karlstad universitet och har byggt upp en stor och trogen vänkrets och ett kontaktnät av människor som är passionerat involverade i hans projekt. Och han är skicklig i att inspirera och igångsätta välfungerande ideella föreningar som han sedan är mentor för, som exempelvis Gatubarn Nepal och Trinity Karlstad.
För något händer när man lyssnar på Lama Pema. Han talar så varmt om medkänsla och är så övertygad om hjälpandets glädje. Han kallar det ”compassion in action”, medkänsla genom handlande, att man blir inspirerad och vill bidra. Projekten är små och med minsta möjliga administration. Dels för att inte pengar ska försvinna på vägen, dels för att inte väcka uppmärksamhet från de kinesiska myndigheterna. Det är kanske därför som så många människor i väst vill stötta honom ekonomiskt – man ser att pengarna kommer fram och förvandlas till blomstrande hjälpverksamheter, främst i Nepal där många tibetanska flyktingar bor.
Lama Pema får instruktionen att låtsas dricka te ur sin tomma tekopp, något han har ofantligt roligt åt och han improviserar fram en strid ström av skämtsamma kommentarer.
Dagens ungdomar är mer medvetna
Under sin turné hösten 2022 föreläste Lama Pema i ämnet Att leva ett lyckligt liv i utmanande tider. Är det inte lite världsfrånvänt att prata om lycka när hårda vindar blåser med klimatångest, politisk oro och psykisk ohälsa? Nej, tvärtom, menar Lama Pema.
– Vi kan skapa förändring genom att skapa lycka! Jag träffar många människor som lider, många suicidala ungdomar och människor som varit utsatta för tortyr. Jag gör mitt bästa för att hjälpa dem att finna glädje i sitt liv. Jag säger till dem att vi aldrig ska ge upp.
– Förändring kommer sällan snabbt, med den kommer. Vi måste bara fortsätta framåt! Du behöver inte så mycket för att bli lycklig. Vad du behöver är ett varmt hjärta och känslan av att du behandlar andra som om de vore viktigare än du själv.
Lama Pema tror att det fokus många idag har på ”mig, mig, mig” gör sinnet deprimerat.
– Slutsatsen är att bästa vägen till att älska sig själv är att älska andra, säger han. Istället för att grubbla över mitt eget liv kan jag börja fundera över hur jag kan hjälpa andra till lycka. Då kan många problem försvinna.
Lama Pema är verkligen munk 24 timmar om dygnet. Förutom hjälparbete och turnéer så har han inre plikter. Han har avlagt många munklöften som bland annat innebär att han varje dygn mediterar och läser många olika böner som hans lärare har sagt att han ska göra under hela sitt liv. Så det blir inte många timmars sömn! Lama Pema vägrade länge att skaffa sig en smartphone, men sedan han upptäckte fördelarna, använder han den flitigt. På så vis kan han hålla igång en enorm korrespondens med människor över hela världen. Han är själavårdare och stöd för många människor med psykiska problem och självmordstankar.
– Om du hjälper andra mer än du hjälper dig själv, kommer du att bli mycket, mycket lycklig! Det är en stor missuppfattning i det moderna samhället om att vi klarar oss själva. Vi är ingenting utan varandra!
LÄS ÄVEN: 8 andliga ledare – låt dig inspireras av deras visdom
– Vi behöver förstå hur lika vi är. Jag vill vara lycklig. Du vill vara lycklig. Jag vill inte lida. Du vill inte lida. Förstod vi detta på djupet, skulle där inte finnas fiendeskap människor emellan. Se på Putin. Han sitter skyddad i sitt palats och skickar soldater att dö vid fronten. Hade han på djupet insett att soldaterna inte heller vill lida, hade detta inte skett. Nu hatar alla honom och han har inte skapat lycka för andra i sitt liv.
Vi måste ta vårt ansvar och försöka påverka andra, betonar Lama Pema. Och sluta tro att vi inte är viktiga, att vi är för små.
– Tänk på Greta Thunberg, hon förändrade sinnet hos så många människor. De unga idag är mycket mer medvetna än vad vi var i vår ungdom. De har så mycket kunskap och vet hur vi borde behandla jorden!
Lama Pema lutar sig fram, spänner ögonen i mig och säger med allvar och eftertryck:
– En enda människa kan göra MYCKET!
Ge utan att tappa energi
Men kan man inte bli olycklig av att hjälpa andra för mycket? Är det inte en vanlig fälla att prioritera alla andra framför sig själv, något som framför allt kvinnor är uppfostrade att göra? Lama Pema skrockar lite och slår ut med händerna.
– Blir man trött av att ge, beror det på att man har förväntningar. Till exempel om man tänker: ”Om jag hjälper dig nu så kommer du att ta hand om mig när jag är gammal.”
Man blir trött eftersom man inte får tillräckligt med tacksamhet och uppmärksamhet tillbaka, men detta handlar om självfixering menar Lama Pema. Man vill bli belönad för sitt givande, och när man inte får belöning blir man arg. Och trött. Lama Pema räcker fram sockerskålen för att ytterligare illustrera sitt resonemang.
– Jag kan tänka att om jag ger den här till dig då kanske jag får en finare tekopp. Men tänker jag så, då ger jag inte. Då gör jag affärer!
Han skrattar hjärtligt, slår sig på knäna och det glittrar i de pigga ögonen när han tillägger:
– Buddhismen lär ut att vi ska ge med ett rent hjärta utan att vänta oss något i gengäld, med den enda önskan att förbättra för den andre. Tänk på Moder Teresa! Hon var aldrig trött för hon gav med rent hjärta och detta givande fyllde henne med glädje.
Lycka bor inte i pengar
De flesta människor tänker nog att de vill ha ett meningsfullt liv, men tittar man närmare på vad man verkligen strävar efter handlar det oftast om materiella mål: en fin bil, ett fint hus, pengar på banken eller semestrar på exotiska platser. Men även människor som har allt detta begår ibland självmord, påpekar Lama Pema.
– Nej, pengar gör ingen lycklig! Jag hade en mycket rik vän som tog livet av sig, och jag träffar ständigt människor i Nepal som inte äger någonting men ändå strålar av glädje. Varför? Jo, för att de lever i nuet!
Lama Pema själv är en mästare i att leva i nuet. Han är oerhört närvarande, med ett slags djupt lugn och värme. Men man slås samtidigt av hans glädjefulla utstrålning och soliga, nästan barnsliga sinne och skämtlynne. Som när det är dags för fotografering. Jag ber honom sätta sig i en fåtölj, men märker att där är för mörkt och frågar om han kan tänka sig att gå ut på balkongen istället.
– Nej!! utbrister Lama Pema med all den kraftfulla pondus som tillkommer en vis och mycket respekterad äldre munk. Men innan vi hinner bli alltför förskräckta, brister han ut i ett förtjust gapskratt och slår sig på knäna i glädjen över att ha lyckats lura oss. Sedan går han fogligt ut på balkongen, fortfarande fnissande.
Efteråt går Lama Pema in på sitt rum och vinkar mig till sig: ”Kom, kom!” Han rotar runt i en väska, muttrar lite och halar fram ett armband gjort av pärlor i många glada färger. Han knyter det omständligt om min handled, ser mig rakt in i ögonen med så mycket värme att mina ögon fylls av tårar:
– Så där! Det här armbandet har en vän gjort och det ska påminna dig om att den sanna lyckan finns i att göra andra lyckliga. Och du och jag ska vara goda vänner. We’ll keep in touch, vi ska hålla kontakten!
LÄS ÄVEN: Lillemor är domaren som blev shaman – resan till Nepal förändrade allt
Vännen Christina om Lama Pema
Christina Ward.
Christina Ward har umgåtts med Lama Pema i många år, hon berättar att Lama Pema lever i nuet. Han är inte i sina tankar, är aldrig någon annanstans. Och han har en enorm förmåga att glädja sig åt små saker och göranden.
– Min disk är aldrig så fint diskad som när han bor hos mig och diskbänken är i perfekt ordning. Och han är så ödmjuk. Om mitt te nästan är urdrucket kan han resa sig i tystnad för att hämta nytt och fylla på. Han tar inte plats. Det är väldigt behagligt att umgås med en sådan människa.
– Och han är alltid tacksam! Tacksam över att det finns mat, te att koka, nej där är aldrig något att klaga på. Mat är ingen viktig sak för honom, varken god eller mindre god, han kommenterar aldrig mat så. Glädjen ligger i att få äta, att det finns!
Christina berättar att hans kläder är lappade och lagade, detta gör han själv.
– De ser vackra ut om man inte tittar för nära. Men jag vet hur lagade de är eftersom jag tvättat dem åt honom. Och jag minns en gång när mitt barnbarn satt i hans knä och kissade ner både sig och honom. Vad gjorde det, sa Lama Pema, det torkar snart!
Lama Pema förväntar sig inte att någon ska göra honom glad, utan det han blir lycklig av är mötet med människor. Människor är inte vana vid att bli sedda så som man blir av honom, därför blir de glada och rörda.
– Detta skapar ännu mer glädje. Möten med människor, ja det är vad som gör honom genuint lycklig! Jag minns en gång när vi besökte en skola för barn med särskilda behov, jag har aldrig sett honom så glad! Han strålade som en sol över att barnen blev så fint omhändertagna, att lärarna var så bra. Han tog till och med fram kameran för att fota.
– Alltid när han ser någon som behöver hjälp, tänker han på lösningar: ”Åh den och den kan säkert hjälpa.”
Det här är Lama Pema
Ålder: Troligen född 1951.
Bor: Dharamsala, Indien, men tillbringar mesta tiden i Nepal där han har sina välgörenhetsprojekt.
Gör: Buddhistisk munk och geshe (professor i buddhistisk filosofi). Undervisar på universitet i bland annat USA och Sverige, är hedersdoktor på Karlstads universitet.
Hobbyer: Inga! Men han är intresserad av allt!
Aktuell: Kommer till Sverige augusti 2023.
Kontakt: christina_sweden@hotmail.com
Om du vill engagera dig: Kontakta hjälpföreningarna Gatubarn Nepal och Trinity Karlstad.