Benny Rosenqvist: Så vet du om det är äkta kärlek

Kärlek, som är så underbart, kan också göra fruktansvärt ont. Vi vill så mycket, vi vill hoppas och tro. Då är det lätt att klamra sig fast vid kärlek som man innerst inne vet att man aldrig kan få.

Text: Benny Rosenqvist
Foto: TT

Kärleken är den stora läromästaren. Den tillför alltid något i våra liv. Men ibland kostar det på. Brevet från signaturen ”Tomt hjärta” kom till min frågespalt:

”Min drömkärlek finns i ett annat land. Han gav mig ett telefonnummer, jag ringer och sänder sms, men får aldrig något svar. Har jag fel nummer? Jag har även sänt brev och kort och undrar om han kommer att läsa dem. Kommer han att svara i telefon? Saknar hans röst så.”

LÄS ÄVEN: Vi måste våga prata om ensamhet: ”Jag vill inte att fler ska förlora hoppet om livet

Jag fastnade för brevet eftersom jag vet att många känner igen sig i detta med att hänga upp sig på kärlek vi inte kan få. Vi kanske tror att det är en själsfrände vi träffat, det största i livet, då kan det vara svårt att släppa. Bara tanken på att man kanske aldrig ska ses mer, är smärtsam. Och vi vill ha ett avslut för att kunna gå vidare. En förklaring.

Att inte veta varför en människa försvinner ur ens liv är enormt jobbigt och det är lätt att lägga all skuld på sig själv. Vad gjorde jag för fel? Varför slutade han eller hon att älska mig? Ibland behövs en ännu större kärlek för att släppa taget, lämna det som inte är bra och bli fria.

Längtan efter att bli älskad

Det finns tyvärr människor som använder andra, utnyttjar deras ensamhet och lever på den. För den som lever utan kärlek törstar ofta efter den, och då är man ett lätt offer. Vi inbillar oss att det handlar om mycket mer kärlek än det verkligen är. Det blir en fixering. Du blir kär i kärleken mer än i människan, för du törstar så efter någon att älska.

Den personen kommer kanske aldrig som den lovar, hör aldrig av sig och har kanske önskan om något annat än kärlek. Som dina pengar eller bekräftelse för sitt eget ego. Då måste du släppa, säga till dig själv att det aldrig kommer att bli något.

LÄS ÄVEN: Min partner hånar min andlighet – vad ska jag göra?

Vi vill så mycket med kärlek. Vi kämpar, tror, hoppas och det kan nästan bli sjukligt. Men kom ihåg att kärlek är att ge och ta. Du behöver aldrig jobba för en kärlek som är menad för dig. När det är rätt går det lätt, som min vän Malin Berghagen brukar säga.

Kärleken måste kännas äkta

Själen har ingen ålder om vi möter rätt person. Kärlek kan vara fantastiskt även med stor åldersskillnad. Men framför allt måste kärleken kännas äkta, och det känner du via magkänsla och intuition. På samma sätt som du vet att du håller på att bli lurad. Gå på känslan! Om en person inte har de syften som du önskar, måste du gå för att inte bli hjärtekrossad. Kärleken kan vara blind, det har nog alla upplevt. Men om vi lyssnar inåt behöver vi inte åka på blåsningar.

Varför är då kärleken blind? Kanske för att vi har en bild av den person vi är ämnade för. Vi möter på vägen någon som har vissa av dessa egenskaper och vi vill tro att det är rätt. Det är som att någon skickat en kopia, som ska testas, innan vi får originalet. Kanske stämmer den här personen till 90 procent och vi är nöjda med det. Men när det är rätt är det 100 procent, det är ingen tvekan. Vi har känslan av att vara hemma, det är inget som skaver. Allt är rätt från början.

LÄS ÄVEN: Cissi är lärare i shamansk energimedicin: ”Att läka sin själ är otroligt befriande”

När det gäller själsfränden händer det att den personen som vi känner är ”min givna partner”, redan lever ihop med någon annan. Då gäller det att vänta, kunna leva med detta, tills en dag då det plötsligt kan bli ni. Kanske din själsfrände har separerat. För om det är meningen att ni ska leva ihop, kommer ni förr eller senare att få till det. På samma sätt kan det vara med en ungdomskärlek som kanske finns i tankarna hela livet. En dag har han eller hon blivit ensam och på ålderns höst kan ni träffas. Då är det ödesbestämt att ni ska mötas igen.

Karmaknutar måste lösas

Vissa har karmaknutar som måste lösas upp, det är ofta relationer där parterna inte kan leva med varandra, heller inte utan varandra! Här måste båda hjälpas åt att lösa karmaknutarna genom ett känslomässigt växande. Först när båda är på samma nivå och förstår vad ni ska lära från tidigare liv, kan knuten släppa. Om inte, får ni fortsätta i nästkommande liv eller senare i detta liv då ni fått nya insikter.

Hur ska då familj och vänner bete sig, när någon kastar sig in i en ”omöjlig kärlek”? Jag tycker att man ska vara ärlig och våga säga ”lägg ner”. Men din vän kanske inte kan lägga ner, förrän han eller hon slutat att älska och insett det omöjliga. För den omöjliga kärleken behöver inte vara ett misslyckande. Den kan ge en utveckling, lära oss vad vi inte behöver så att vi fram-över börjar leta åt ett annat håll. Ju mer vi bränner oss, desto mindre vill vi dit igen. Till slut har vi lärt oss.

LÄS ÄVEN: Hjärtats energier påverkar dig: Lär dig odla mer kärlek

Om du sedan vågar leva själv ett tag, kan du lära känna dina behov. När du inte längre känner att du behöver släppa in någon, det är då du träffar den rätte! När du minst anar det och inte bryr dig.

Vi ska aldrig titta snett på hur andra väljer kärlek. Inget är rätt eller fel. Vi upplever det som vi behöver.

Bennys 3 bästa tips för lyckade relationer

1. Var aldrig för mycket på när du är intresserad, låt kärleken lösa det.
2. När livet – magkänslan och intuitionen – säger att det är omöjligt, lita på det.
3. Min mormor sa alltid: Bussar och karlar ska man aldrig springa efter – det kommer alltid nya.

Vill du bli bättre på att lyssna inåt? Gå Bennys meditationskurs 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.