Andreas Österlund: "Meditation gör världen dubbelt så stor!"

Andreas Österlund, rockmusiker och medium, vill nå ut och visa meditationens många fördelar. För honom själv är det ett sätt att finna balansen i livet och att röra sig mellan den fysiska världen och den andliga.

Text: Marita Nilsson
Foto: Akira Öberg

En tvåbarnpappa som tjatar på barnen om att strumpor ska på varje morgon. En kille med varmt hjärta som bultar för flickvännen. En hängiven supporter som hejar på Djurgården. Det händer ofta att mediet Andreas Österlund från Nyköping nämner detta, innan han ska ha en storseans eller kurs i meditation.

– Jag vill visa att jag är en helt vanlig snubbe! Många tycker att mediala människor är konstiga. Men vi är alla andliga. Vi kan alla ha dåliga dagar med snöslask och dåligt humör, säger Andreas, 33.

Han är aktuell med sin nya meditations-cd ”Guidad meditation, av Andreas Österlund”. Som rockmusiker känner han musikens kraft. I varje nytt scenario på skivan hörs ny musik som fångar stämningen – i skogen, vid havet, på ängen vid trädet. Cellon och pianot ger stunden en djupare dimension.

Redan i femårsåldern såg Andreas – glasklart – människor som inte fanns på riktigt. Som tonåring blev han livrädd för att vara annorlunda, han stängde ner så att personerna blev till skuggor.

”Morsan” lärde mig meditera

Andreas var 15 då han tog sin väska, lämnade föräldrahemmet och stack iväg till flickvännen. Föräldrarna låg i starten av en skilsmässa, spänningar fyllde bostaden och Andreas gjorde klart – jag kommer inte hem förrän ni löst det här!

Han ville stanna hos flickvännen och hennes föräldrar höll med. Men socialförvaltningen blev inblandad och Andreas tillbringade en månad i ett jourhem, på en gård på landet. Kvinnan som öppnade sitt hem för ungdomar kom att betyda mycket. Andreas kände förtroende för henne och berättade om sina annorlunda upplevelser.
– Hon förklarade för mig att jag är medial. Men hon kunde inte hjälpa mig med det just då, eftersom hon tillfälligt var vårdnadshavare för mig.
– När jag flyttat hem till mina föräldrar igen, berättade kvinnan för mig om andevärlden.

Hon lärde mig meditera. Jag kallade henne för ”morsan”.

Åren mellan 15 och 20 gav Andreas sig hän åt andliga upplevelser, utforskade, lärde sig. Utbildningen var som en trappa. Kort därefter började han arbeta som medium, med seanser och kurser i meditation.

– Jag har hållit på i tretton år, men så började jag också tidigt. Om jag bokar tio lokaler i lika många städer, kan jag fortfarande undra om det verkligen ska komma folk. Det gör det.

Meditationens rikedom

Meditationen släpper Andreas inte, den har blivit en naturlig del av vardag och helg.

– Dessa stunder är för mig en möjlighet att träffa nära och kära, utomsinnliga människor, kanske änglar. Meditation är en resa till inre platser.

– Om min bortgångna gammelmormor bråkar och pockar på uppmärksamhet kan jag möta henne på min resa, kanske vid trädet som står på ängen.

Det finns människor som har svårt att komma igång med meditation. De säger att tankar vägrar släppa greppet och att man spänner sig istället för att slappna av.
– Jag känner absolut igen mig och har funderat på varför det är så lätt att meditera vissa dagar, och svårt vissa, säger Andreas.

En skriven lista kan vara bra hjälp. Jag tycker att man först ska ställa sig frågan: ”Har jag förutsättningar”. Skriv sen ner två rubriker: När har jag svårt att meditera? När är det lätt att meditera?
– Om det är tidig morgon, du är stressad, arg, mätt, eller förkyld kan det vara svårt. Om du trivs med sena kvällar med tända ljus och känner dig inspirerad, då är det lätt. Det är olika från person till person. Meditation gör att världen blir dubbelt så stor. Man ser den genom två skärmar.

Andreas var med på Näras kryssning förra året och hann med tre mycket uppskattade storseanser. Och han följer med även på årets kryssning, 14-15 oktober.

Han har spelat in avsnitt av ”Det okända” under vintern. Han reser runt i landet och håller storseanser och han hoppas att nya cd:n med meditationer ska bli uppskattad.

Som medium tar han även emot privatpersoner och företag på hemmaplan. Ett livsmotto är: ”Du är vad du tänker.”
– Vi drar ofta snabba slutsatser om en människa vi träffar. Han eller hon är si eller så. Jag undrar istället vad just den här personen varit med om just idag, fortsätter han.

Den 33-åriga musikern, som spelar trummor, bas och gitarr talar sig varm för meditationens rikedom.
– Det är jätteviktigt för mig att meditera. För mig är det porten mellan den fysiska världen, här och nu, och den mediala världen, som får mig att sortera intryck och hitta lugn.
– Jag behåller balansen, också i ett högt tempo. Meditationen är min mentala säng.

Det här är Andreas:

Född: 30 mars 1985.
Bor: I ett litet hus i Ålberga, utanför Nyköping.
Familj: Döttrarna Tyra, 7, och Saga, 5, flickvännen Johanna.
Aktuell med: Meditations-cd:n ”Guidad meditation, av Andreas Österlund”.
Motto: Vad som än händer idag, ska det bli en bra dag.
Kontakt: info@andersosterlund.se

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.