Sen den dagen då din själ klev in i din kropp har ni suttit ihop i det här livet. Din kropp är en minnesbärare och en karta över ditt liv. Den minns hur det kändes när du låg i magen, ditt första andetag, när du tog dina första stapplande steg och allt som du sen har varit med om i livet. Ta in att den minns allt! Det är en hisnande känsla. Ett tyst vittne till alla upplevelser.
De gånger du varit sjuk, när kroppen har varit het av feber och immunförsvaret jobbat för fullt, alla kramar du tagit emot, omvårdnad och kärlek. Eller, om du varit gravid och skapat ett nytt liv, då är kontakten med kroppen ofta stark, ständigt påtalar den sitt behov av mat och vila. Ja, allt som sinnena registrerat har även din kropp lagrat.
Läs även: Andliga boknyheter: Här är våra 8 bästa tips
Kroppen och själen
För vart börjar du och vart slutar kroppen?
Det är din kropp som registrerar temperaturen i kvällsluften, som kan känna beröringen från en annan människa, känner smaken från en utsökt middag, hör ljuva toner fylla rummet och som kan se in i din älskades ögon.
När medium talar med andar på Andra sidan kan andarna uttrycka att en av de sakerna som gör att de väljer att återfödas igen och igen är för att få uppleva allt det ovan nämnda. Det som hör jordelivet till.
Läs även: Marie lämnade ekorrhjulet och fann sig själv: ”Skrämmande men absolut nödvändigt”
Kroppen minns allt
Tyvärr är det inte endast det goda i livet som kroppen minns, utan med sinnena registreras även allt det som du helst velat glömma. De som varit med om trauma i livet är plågsamt medvetna om just detta.
Post traumatiskt stressyndrom (PTSD) är en diagnos som personer med trauma kan få. De traumatiska minnena kan väckas via sinnena. Det kanske räcker med en doft i rummet för att du ska slungas tillbaka till ett otäckt minne du helst velat begrava. Eller att låten som spelas på radion får dig att känna smärtan från en förlust av en närstående.
Helt plötsligt känns allt i kroppen lika levande som när det väl hände. Du återupplever det traumatiska igen och igen, som en mardröm som är svår att vakna från.
Läs även: Filippa upplevde andlig läkning: ”Jag var inte koko, jag var medial!”
Trauman ärvs till nästa generation
När det gäller trauma visar forskningen att trauma kan överföras från en generation till kommande generationer. Till exempel går det att mäta PTSD hos barnbarn till de från förintelsen. Trots att barnbarnen aldrig varit med om den typen av trauma.
När vi talar om trauma behöver vi också påminna oss om att människan har en fantastisk förmåga till att överleva och att bygga motståndskraft. Om en person går igenom något svårt och sen tar sig vidare har den personen en ökad motståndskraft mot kommande utmaningar i livet.
En person som sällan mött svårigheter har därmed en lägre motståndskraft än de som mött prövningar. Om mänskligheten hade haft svårt att bearbeta svåra händelser hade vi inte fortlevt.
Läs även: Daniel Mendoza om svåra uppväxten: ”Jag hittade sådant som höll min själ intakt”
Att läka trauma
Bessel van der Kolk har skrivit en uppmärksammad bok om kroppen och hur den minns som heter Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma. Där varvar han personliga berättelser, forskningsresultat samt effektiva behandlingar för ptsd. Många behandlingar utgår från kroppsbaserade metoder då minnena som dröjt sig kvar behöver läkas tillsammans med kroppen. Det är svårt att läka trauma med endast samtalsterapi.
Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma av Bessel van der Kolk (Akademius förlag).
Kanske känner du igen begreppen ”fight”, ”flight, ”freeze” och ”fawn”? På svenska blir det ”kamp”, ”flykt”, ”frys” och ”inställsamma beteenden”. Inuti din kropp finns ett larmsystem och när kroppen registrerar fara signalerar amygdalan i hjärnan att larmet går. Signaler går till det sympatiska nervsystemet som gör oss redo för fara och det sker en kedjereaktion i kroppen för att göra oss redo för att möta faran.
Kan inte skilja på dåtid, nutid eller framtid
Det är helt i sin ordning, annars skulle vi inte överleva, men det blir problematiskt när kroppen registrerar fara när vi egentligen inte är hotade. Då känner vi oss stressade, rädda och redo men faran kommer inte. Vi kan då får svårt att komma ner i varv och släppa de känslorna. Vi får svårt att ta in att faran är över.
Kroppen kan nämligen inte skilja på dåtid, nutid eller framtid, den är alltid här och nu. Finns det traumatiska händelser är det som att det minnet fryser fast i tid och rum. Som att själen lämnar kroppen en stund för att skydda sig själv och hela händelsen blir kvar i kroppens system, obearbetat. Det är som att händelsens styrka skapar en överladdning i hela systemet och ditt sinne, kropp och själ kan inte bearbeta det du är med om.
Läs även: Rosenmetoden hjälpte Lotta Ahlvar att läka: ”Jag fick äntligen bearbeta mitt trauma”
Jobba med traumatiska minnen
Trauma beskrivs av Dr. Gabor Maté i filmen Wisdom of trauma som något som sker inuti dig, det är inte händelsen i sig. En avgörande faktor för om traumat kommer leva kvar i dig är om du fick stöd när du var med om det svåra eller om du kände dig lämnad ensam.
Det hoppfulla med just Gabor Matés uttalande är att eftersom det sker inom dig går att förändra och jobba med. Och eftersom kroppen inte kan skilja på dåtid, nutid och framtid kan vi jobba med minnen och förändra allt nu och framåt.
När forskare studerat människor som varit med om traumatiska händelser kan de träffa personer som varit med vid samma händelse men som har fått skilda upplevelser och reaktioner efteråt. För det är inom dig något sker när du möter något svårt och skrämmande.
Läs även: Jennie överlevde tsunamin: ”Idag är jag nöjd med det lilla”
Vanligt att vilja fly från smärtan
Om du exempelvis blir rånad går hela du in i ett överlevnadsläge där du som människa försöker fly, om det inte går, slåss du för ditt liv och om det inte går fryser du till och börja anpassa dig till rånarens krav. Det blir enormt kroppsligt stresspåslag i situationen.
Just för att det är obehagligt och smärtsamt försöker vi människor ofta göra det vi kan för att fly från smärtan en stund. Det kan vara genom saker som träning, alkohol, spel och sex som ger oss en kick en stund.
Att välja att träna för att skapa en hälsosam kropp kommer från en annan plats energimässigt, än att fly från det smärtsamma in i träningen. Det skapar en ond cirkel och vi flyr mer och tappar mer och mer kontakt med vår kropp. Här kan vi utveckla beroenden av olika slag.
Läs även: Breathwork: Ett kraftigt verktyg för känslomässig frigörelse
Hitta tillbaka till kroppen
Dr. Gabor Maté som under många år jobbade med hemlösa och missbrukare i Kanada berättar att han ofta ställde frågan ”Why the pain?”. Han upptäckte att bakom varje beroende fanns en smärta som personen ville fly ifrån. Trauma gör nämligen att vi inte kan känna oss trygga i vår egen kropp. Vägen till läkning handlar om att med stöd kunna närma sig det smärtsamma och bearbeta det och möta känslorna som dröjt sig kvar.
Förutom det har naturen en enorm läkningspotential. Naturen, healing, att vara med djur, yoga, meditation med mera hjälper kroppen att växla ner från det aktiva sympatiska nervsystemet. Till kroppens egna lugn-och-ro-system, det parasympatiska nervsystemet som läker, reparerar, återställer balans och så vidare.
Att träna sig i att komma ner i det parasympatiska nervsystemet hjälper dig att lättare växla ner från stress och börja återhämta dig. För kom ihåg att kroppen minns även det trygga och lugna.
Läs även: Medium i Sverige: Stor guide till 39 andliga vägledare
5 råd till dig som behöver bearbeta ett trauma
Om du vill jobba med läkning av traumatiska minnen och söka upp någon form av kroppsterapeut kan du tänka på följande:
- Hitta en erfaren traumaterapeut som även jobbar med kroppsterapi, kolla upp referenser. Eller en grupp som jobbar med att läka trauman.
- Skapa en tillitsfull relation till terapeuten eller gruppen och en situation som du känner dig trygg med.
- Bearbeta känslor som dröjt sig kvar (ilska, sorg och skräck).
- Lär dig övningar för att reglera ditt nervsystem. Exempelvis att försätta kroppen i ett skakläge (till exempel genom skakmeditation).
- Återknyt kontakten med samhället och tilliten till livet.
Bok om trauma
Vad hände dig? av Oprah Winfrey och Dr. Bruce D. Perry (Bookmark förlag).
Boken Vad hände dig? skriven av Oprah Winfrey tillsammans med traumaforskaren Dr. Bruce D. Perry behandlar temat trauma. Bruce Perry har studerat vad som läker trauma och när han tittade på naturfolk i världen kom han fram till att de hade fyra sätt att läka trauma som han kunde se världen över:
- En trygg grupp och gemenskap som personen kan söka stöd hos.
- Att det i gruppen finns berättelser som ger mening även till livets svåra händelser, sagor och metaforer.
- Gruppen och personen har olika sätt för att reglera nervsystemet som att skaka, dansa och röra på kroppen.
- Om traumat finns kvar även om personen har tillgång till de tre första punkterna går personen till en healer eller medicinman/kvinna. I västvärlden söker vi många gånger hjälp hos en läkare eller terapeut.