Alla vet att man kan baka kakor på grönsaker, men vi gör det ändå all deles för sällan. Just rödbetor har en otrolig sötma! Inte så mycket nyttigare kanske, men det blir saftigt och gott. Du kan också testa att byta ut rödbetorna mot samma mängd blåbär eller lingon.
TILL 1 KAKA
60 g valnötter
80 g solrosfrön
210 g grovt riven rödbeta
160 g neutral olja, t.ex. druvkärnolja
150 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
8 g bakpulver
en knivsudd finkornigt oraffinerat havssalt
100 g ägg (ca 2 st)
225 g mixat rårörsocker
Karamelliserade valnötter
45 g rårörsocker
120 g valnötter
GÖR SÅ HÄR
1. Blötlägg valnötterna och solrosfröna till kakan. Låt dra i 5–8 timmar.
2. Värm ugnen till 175 grader med varmlufts- funktion.
3. Sila av valnötterna och solrosfröna. Hacka nötterna grovt.
4. Smörj och mjöla en avlång bakform, cirka 1 ½ liter.
5. Blanda rivna rödbetor, valnötter, solrosfrön och olja i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
6. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet. Tillsätt sedan rödbetsblandningen och rör försiktigt ihop smeten.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn efter med en sticka så den inte är kladdig i mitten – baka i så fall i ytterligare några minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Kakan är nästan ännu godare dagen efter, men vira i så fall in den i ett bakplåtspapper och förvara i rumstemperatur över natten.
8. Karamellisera nötterna: Smält sockret i en stekpanna under omrörning på medelvärme. Vänd ner valnötterna och rör om så att de täcks av karamellen. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka nötterna grovt och strö dem över kakan före servering.