Nu vet Alina att hon duger som hon är

Känner du dig stark och kraftfull ena dagen, för att nästa dag vara liten och bräcklig? Alina längtade efter balans i livet och anmälde sig till en kurs hos Anneli Påmark och Carl Österberg i Småland. Följ Alinas inre resa som ledde till att hon blev kvitt alla elaka tankar om sig själv. En resa som började när hon läste boken ”Vägra följa John”.

Text: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson, Jeanette Stendahl, Linda Himsel

När jag kör genom Smålands frodiga skogar mot kursgården Ananda Mandala i Åseda, känner jag mig spänd av förväntan. Detta ska bli min helg, min tid för eftertanke och avkoppling. En välbehövlig helg som jag gett mig själv i gåva och som jag ska tillbringa tillsammans med tjugo andra i en vacker, lugn och avskild miljö.  

Det jag inte vet är att jag under just denna helg ska få uppleva en retreat för både kropp och själ. Något som kommer att leda till en omvälvande förändring i mitt liv, framförallt i hur mina tankar brukar styra mig.  

Oron som jag ofta brukar känna av kryper i mig. Jag ska alltså tillbringa tre och en halv dagar på en kursgård med okända människor, som visserligen är där av samma anledning som jag: äta ekologisk vegetarisk mat utan socker och mjöl, dricka endast te och helst ha mobilen avstängd. 

Kan andra så kan jag, tänker jag, och ansluter till de övriga kursdeltagarna som sitter och dricker te och äter äppelkaka innan Human Awareness-retreaten ska börja. 

Kursledarna Anneli Påmark och Carl Österberg brinner för att hjälpa andra. Foto: Jeanette Stendahl

 – Till oss kommer människor med drömmar och längtan, människor som söker glädje och njutning i livet, som vill känna mer och få tillgång till livskraften som vi är födda med, säger kursledarna Carl Österberg och Anneli Påmark.


– Många har läst vår bok ”Vägra följa John” och är nyfikna på ett annat sätt att leva. Syftet med kursen är att du ska hitta balans, trygghet och lugn även om det stormar runt dig i det dagliga livet, oavsett vilka känslor du befinner dig i. Vi är båda civilingenjörer i botten och har själva gjort precis samma resa som ni kommer att göra under denna helg.  

Carl och Anneli berättar att när de gick kursen i Heart IQ hos grundaren Christian Pankhurst, sögs de in i hans energi, hans övertygelse, äkthet och framför allt passionen. 

– Det vi upplevde kände vi att vi ville förmedla vidare, och eftersom vi redan då arbetade med personlig utveckling tyckte vi att coaching i grupp skulle passa vår verksamhet. På den vägen är det. 

Vi utbildade oss under tre år till coacher och gruppledare i Heart IQ, där den personliga resan är det värdefullaste av allt. Vi lever idag ett liv som vi tidigare inte kunnat drömma om, och har uppnått detta genom de metoder vi nu lär ut till andra.

Gå utanför komfortzonen

Carl Österberg och Anneli Påmark driver tillsammans Human Awareness och 2014 debuterade de med boken ”Vägra följa John”. 

Till dem kommer de som har rädslor också, tänker jag där jag sitter i cirkeln med de övriga deltagarna. Min hals är torr och oron fladdrar i magen när jag möter de andras blickar. 

Det är ganska många män på kursen vilket är förvånande, men samtidigt gläder det mig. Åldrarna skiftar från ung till äldre. Anneli och Carl berättar om innebörden av kursen, att vår energi tillsammans ska ha betydelse för gruppen. Under de kommande dagarna ska vi sträcka oss utanför vår komfortzon och alla ska bli nära sig själva och de andra i gruppen.  

Varje dag börjar med en incheckning, vilket betyder att man gör en statuskontroll av sig själv. Man känner efter hur man mår och om man har något i sig som man vill berätta om.

– Våra förberedelser börjar flera veckor före kurstillfällena, säger Carl. Vi ställer frågor till deltagarna om vad de vill ha ut av retreaten och känner in deras tillstånd. Vi förbereder oss på att möta dessa människor och är öppna för vad som än kan komma, eftersom ingen grupp är den andra lik. 

Kursgården Ananda Mandala i Åseda ligger i en vacker och avskild miljö. Foto: Alina Carlsson

– Incheckningen är ett viktigt moment för det skapar energifältet för gruppen och intentionen för varje dag på kursen då man känner av varandra och sig själv. Varje dag görs även en utcheckning på samma sätt, dels för att knyta ihop dagen och dels för att få veta hur deltagarna mår och vad de känner.  

Det känns märkligt att sitta där med gruppen, avskalad, utan några som helst förpliktelser mer än att bara följa med i det som händer. Och det som händer är stort. In- och utcheckningen är en del i kursen, men den stora delen är att ”ta plats”, Open Space. Att hitta sin inre trygghet. 

Att ta plats innebär att man helt enkelt öppnar sig själv och säger hur man vill ta plats. Någon i gruppen tar plats för att den är rädd för att inte tillhöra en gemenskap, en annan vill känna mer tillit. Någon vill känna sig kraftfull och obegränsad.  

Det blir en process för varje person som tar plats. Vi andra får lyssna, känna och se Anneli och Carl leda personerna. Processen kan många gånger bli väldigt tuff, men oerhört förlösande när det hela är över. 

Det är både skrämmande och vackert. Skrämmande för att jag kan förlika mig med vad de andra känner och upplever, vackert med lugnet och befrielsen som infinner sig efter varje process och som ofta avslutas med healing till lugn musik.  

– Det finns en mening med allt som sker, säger Anneli. Att vara medveten är vetskapen om att det vi tänker och känner formar våra liv. I cirkeln är det lättare att se hur det ena leder till det andra. Att ta plats är att stå upp för sig själv, att se det stora sammanhanget och känna att vi alla hör ihop och är beroende av varandra. 

– Det kan se ut som om jag och Carl arbetar bara med en individ när den tar plats, men vi jobbar alltid med hela gruppen och dess energi.  

Vi är direktguidade av våra vägledare och jobbar mycket utifrån vår intuition. Att avsluta en process med healing är helande för alla och i vissa fall nödvändigt och närande för personen. 

Känslor åker upp och ner

Det gör mig lite förundrad att Anneli och Carl inte bara är kursledare utan även deltagare i kursen. De tar visserligen inte plats, men de checkar in och ut varje dag, som vi andra. De gråter de med, de leder oss på ett fantastiskt, tryggt och naturligt sätt genom allt som sker.  

Jag tror aldrig att jag har gråtit så mycket i hela mitt liv som jag gör under de här dagarna. Det är som om en dold källa öppnats hos mig och vill tömmas.  

Efter måltiderna och i pauserna tar jag gärna promenader, helst själv. Känslorna åker berg-och-dalbana och när jag går den fina grusvägen ner till sjön krampar hjärtat. Det finns något inom mig som jag inte kan ta på, något som behöver sägas, något jag vill få ur mig. Att kliva utanför sin komfortzon är inte alltid trevligt och lätt. 

 

Här och där på kursgården kan man stöta på vackra ting. Foto: Jeanette Stendahl 

– Gemenskapen i gruppen blir otroligt stor under de dagar vi tillbringar tillsammans, säger Carl. Jag och Anneli separerar oss inte som experter, men vi är experter på gruppdynamik och tolkar gruppens intelligens. Vi blir involverade och har tolkningsföreträde om vilken väg gruppen ska gå. Och för varje kurstillfälle växer vi själva, vi deltar i allt som sker och hanterar energierna som pågår. 

– Vi skulle inte kunna arbeta med personlig utveckling på en så här djupgående nivå om vi inte var både ledare och del av gruppens energifält.  

Trots det fina vädret utanför fönstret och värmen i den vackra kurslokalen med timmerstockarna i taket så fryser jag. Kanske har jag sovit dåligt, stått för länge vid sjön. Eller kanske beror det på det undermedvetna som pockar på, påminner mig om att jag nu ska våga ta plats.  

Jag hör min röst på avstånd, min röst som säger att jag vill ta plats. ”Nej”, ropar min inre röst, ”du vill inte alls ta plats”. Jag vågar inte titta på någon. 
– Vad vill du ta plats för? frågar Anneli och ser på mig.  

”Håll käften, blotta dig inte”, skriker min inre röst, men så hör jag mig själv säga att jag vill ta plats för mina tankar. 
– Och vilka tankar är det? frågar Anneli vidare.  

Tystnad. Jag kan verkligen känna de andras energi runt mig. På avstånd hör jag min röst säga att jag har elaka tankar om mig själv, att jag inte duger, att det alltid finns andra som är bättre än jag.  

Plötsligt befinner jag mig i en process. Några personer i gruppen får representera mina tankar och säga orden så att jag hör dem. Ord som ”det finns alltid de som är bättre, prestera, leverera, du kommer inte att ha några vänner kvar, du ringer ju aldrig, du tillbringar för lite tid med barnen, du äter osunt”.  

För varje röst som kopplas på blir det jobbigare för mig. Till slut skriker jag rakt ut, med en styrka jag inte trodde att jag hade, att det räcker. Jag skakar och kan knappt få luft. 

Omtumlande och magiskt

Efteråt delar de andra deltagarna ärligt med sig av vad de har upplevt och känt, och den acceptans som gruppen förmedlar upplever jag som väldigt helande.   

Jag känner en enorm lättnad. Jag är totalt slut, utmattad och tung i kroppen men framför allt så har de elaka rösterna i mitt huvud tystnad. Jag ser att några andra i cirkeln gråter, att de känner med mig och säkert fått sig en tankeställare själva.  

För det är precis detta det handlar om, att vi inte är ensamma om att känna och tycka. Man måste vara i det som händer, tillåta sig att ta in det som känns. För det är bortanför tankarna och känslorna som friden infinner sig. 

– Human Awareness kurser handlar om att skapa det du vill ha, det du längtar efter och att integrera och förändra livet med små steg, säger Anneli och Carl. Det sker genom rätt attityd, mod, vilja och tillit.

Efteråt kände Alina sig enormt lättad. Foto: Alina Carlsson

– Tillsammans gör vi skillnad och det är fascinerande för oss att träffa människor som verkligen vill leva fullt ut.  

Sista dagen på retreaten är vemodig. Gruppen har kommit att bli som en liten familj. Tillsammans har vi både skrattat och gråtit, upplevt och känt och gjort stora och små förändringar tillsammans på vägen mot ett bättre välmående.  

Låten ”Tänk dig” med Darin spelas och den kommer för alltid att påminna mig om helgen då mitt liv tog sin vändning, helgen då jag blev snällare mot mig själv i tanken. 

En annan spännande effekt är att jag fått en starkare kontakt med min medialitet. Bland det sista vi gör är en Ängladusch, en otroligt stärkande och vacker procedur för självkänslan. Och retreaten avslutas med en utcheckning där mina ord blir följande:

– Det har varit en omtumlande och magisk helg på gott och ont. Ni har varit fantastiska ledare, Anneli och Carl, och jag kommer att sakna er alla något oerhört. Jag känner mig inspirerad, lugn och tom. Tom på elaka tankar, och det känns så befriande. 

– Jag vet att jag duger precis som jag är och att jag gör så gott jag kan. Jag känner mig komplett.  
Och med de orden är jag utcheckad.

 

Det här är Annelie och Carl: 

Ålder: Båda är 50 år.
Bor: Linköping respektive Växjö.
Familj: Barnen Felix, Oliver, Emmy, David och Hanna
Gör: Författare, kursledare och coacher i företaget Human Awareness som vänder sig både till företag och privatpersoner. 
Intressen: ”Allt som gör det möjligt att må bra och njuta av livet, på riktigt!”.
Motto: Varför nöja dig med lagom när ditt liv kan bli fantastiskt!
Kontakt: info@humanawareness.se, tel Carl,  0730-910106, tel Anneli, 0722-211399.
Hemsida: humanawareness.se
Facebook: vagrafoljajohn

Heart IQ

– Healing Your Past
E – Expanding Your Emotional and Energetic Range
A – Awakening Your Divinity
R – Relationship Bliss
T – Trusting Life
IQ – The purpose of your life is to enjoy it!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.