Måla dig till mental stillhet

Mandala är en form av bildterapi som förenar kreativitet och psykoterapi och har i många år använts i olika kulturer som meditationshjälpmedel.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

Inom hinduismen och buddhismen målas mandalas i sanden eller på ett bord. Mandala sägs vara symbol för helhet och harmoni, men också för universums förgänglighet. Efter det tidskrävande arbetet som det innebär att skapa en mandala förstörs därför mandalan, enligt tradition.  

Det sägs att C G Jung använde mandalas i sitt psykoterapeutiska arbete och ska ha varit en av de första som tog mandalas till västvärlden.  

Idag används mandalas av såväl stora konstnärer som dagisbarn just för att närvaron i skapandet gör att man slappnar av. Nu finns det flera mandala-böcker att köpa i handeln, men du kan också skapa ett mönster själv! 

Det viktiga är att du avsätter en stund för dig själv. Tänd ett ljus och sätt dig i en lugn miljö. Blunda en stund och låt kreativiteten ta plats. Använd alla regnbågens färger och börja din kreativa resa till ditt inre. Var fri i ditt skapande, var lekfull! 

Sök på ”mandala” på nätet så hittar du målarbilder som du kan skriva ut och färglägga – helt gratis.

Källa: ljusspridarna.org/artiklar/mandalamandalas.nu

 

Köp Näras egna bok med mandalas här!

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.