Lyckan växer när du ger

Visst är det mysigt att få paket, vackert inslagna med snirkliga snören och en hälsning från någon som står dig nära. Men den riktiga lyckan infinner sig när du ger!

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Då mår du allra bäst. Så låt julen bli en tid för glädje – för dig och för dem som behöver det mest!

Glittrande gran med ljus som strålar. En spännande hög av paket. Visst är det julkänsla som väcker förväntan om både frid och fröjd. Ja, det är nu vi ska unna oss att känna ro, sluta ögonen och ta in mäktiga toner av Stilla natt.

Men hur finner vi då den största friden och lyckan? Jo, genom att ge. Det finns många vetenskapliga studier som ger belägg för att vi mår bättre av att ge till andra, än att köpa något åt oss själva. Experiment på slumpvis utvalda försökspersoner visar att vi känner större lycka när vi ger än när vi tar emot.

På samma sätt aktiveras ett belöningssystem i hjärnan när du skänker pengar till välgörenhet. Och det behöver inte handla om att ge bort pengar eller saker – du kan ge av din tid. Just 100 timmar skänkt tid sägs vara en magisk siffra, vilket innebär cirka två timmar i veckan under ett år.

Till julen finns det massor av sätt att ge, och därmed skapa inre frid och lycka. Väl valda små gåvor är alltid uppskattat. Hemgjorda presenter laddade med ditt hjärta och din tid, är förstås extra välkomna. Och att besöka någon som sitter ensam, kanske det bästa av allt.

För vad kan vara finare än att tillbringa några timmar hos en människa som saknar sällskap. Dricka kaffe, äta pepparkakor, spela julmusik och prata om vackra minnen. Den stunden kommer för alltid att leva kvar i den ensamma personens själ.

Även det efterlängtade telefonsamtalet kan ge lycka – både för dig och den du ringer. En kvart, en halvtimme med småprat och skratt, kanske tröst och hopp är en investering av hög kvalitet. Eller julkortet som oväntat trillar in i brevlådan – den hälsningen värmer.

Det finns många familjer i Sverige vars ekonomi inte tillåter några utsvävningar ens till jul. Här kan många av oss göra en insats. Facebookgruppen Julhjälpen startades 2014 av två privatpersoner som ville ge utsatta barn och deras familjer en bättre jul. Den goda tanken spred sig och idag finns Julhjälpen på många håll i landet.

Julklappar och kassar med julmat hittar hem till familjer som inte har så god ekonomi och lättar många föräldrars ångest. De får chansen att ge sina barn riktig julglädje! Gå in på Facebook och sök på Julhjälpen.

Giving People är en hjälporganisation som jobbar för att motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom i Sverige. Via dem kan vi alla bli julhjältar, ge hopp, sprida glädje och läka sår. Den 12 december var dessvärre sista datum för att ge julhjälp via www.givingpeople.se  men det går givetvis att fortsätta hjälpa även efter jul. 

Sveriges Radios Musikhjälpen har under många år samlat in stora belopp under december genom att låta tre programledare flytta in i en bur, placerad på ett torg i någon svensk stad. Här lever de 144 timmar, spelar musik och samlar in pengar till rättviseprojekt. Musikhjälpen kan följas hela dygnet via SVT Play och radions P3.

I år sändes Musikhjälpen från Lund och temat var ”Alla har rätt att funka olika”, till stöd för en av de mest diskriminerade grupperna i världen, människor med funktionshinder. Programledare för Musikhjälpen 2018 var: Daniel Adams-Ray, Farah Abani och William Spetz.

Den 14-årige violinisten Hannes Aiff från Ulricehamn har som gatumusikant, under ett antal år, fått in en skön mängd slantar. En dag insåg han att han hade allt han behövde, och bestämde sig för att istället börja skänka pengarna till välgörenhet. Barncancerfonden, Läkare utan gränser och ett barnsjukhus i Kanada har fått dela på 162 000 kronor som Hannes spelat ihop. Han har hjälpt många till en bättre jul, ett bättre liv.

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” är ett klokt citat vi alla bör ta till oss. Unna dig känslan av lycka, så dela med dig och må bra!  

En sak till som alla de som tycker att livet känns rikare har gemensamt är att de lägger stor vikt vid tacksamhet.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.