Det här är Euan Maclennan
Ålder: 42 år.
Familj: Make, och syskonbarn.
Bor: I lägenhet i London.
Gör: Utbildad advokat, örtmedicinare.
Fritid: Trädgårdsodling, surfing, tennis och sensei.
Kontakt: euan@maclennanshealth.com
Gurkmeja
Länge var gurkmejan i Sverige en underskattad krydda som mest användes för att sätta gul färg på maträtter. I Asien har den länge varit känd som både nyttig och god. Men så fick gurkmejan plötsligt ett uppsving här hemma och numera hyllas den som en superkrydda. Utseendemässigt påminner den lite om ingefäran som den ju också är släkt med. Den är nämligen en rot, lite knubbig och oregelbunden. Enligt örtmedicinaren Euan är gurkmeja bra för matsmältningen, den är inflammationshämmande, motverkar artrit och hjälper till med att reglera blodsockernivån i kroppen, och det är inte allt. Gurkmejan har ännu fler läkande effekter. Drick den gärna som te, den är mild och försynt i smaken.
Ingefära
Bra att ha med sig en bit skalad ingefära i fickan på sommarens båt- eller
bilutflykter – ingefära är nämligen bra mot illamående. Den är också bra
för lederna, magen och matsmältningen. En kopp ingefärste smakar gott
och kan också drickas kallt som iste.
Ashwagandha
En rot som har använts sedan urminnes tider i framförallt Indien, inom den ayurvediska läran. Den växer främst i Indien, Afrika och i Mellanöstern. Den är relativt ny inom kosttillskottsbranschen och seglar upp som ett populärt alternativ inom hälsovården. Kanske inte så konstigt att den börjar bli efterfrågad här hos oss, för roten är känd för sina rogivande och lugnande effekter. Den är en klassisk ayurvedisk medicinalväxt och kallas ibland för indisk ginseng.
Fläder
Härliga sommarbär, som skördas i juni, juli. Men de måste kokas och bör inte ätas
råa. En extra varning också för att det finns två olika växter som påminner starkt
om fläder, men som är giftiga. Fläder har flera intressanta egenskaper, som att
motverka virus och att stärka vårt immunförsvar. Prova också att dricka fläderte
om du är förstoppad. Under sommaren är det extra intressant med fläder eftersom
det lindrar klåda. Euan berättar också att fläderbären innehåller speciella ämnen
som hjälper våra celler att förhindra att förkylningsvirus utvecklas.
Kalmegh Andrographis
Ett krångligt namn på en bitter växt som har använts inom ayurvedan sedan lång tid tillbaka och som nu har hittat hit till oss, bland annat tack vare Euan Maclennan.
Den har egenskaper som gör att förkylningar kan förebyggas och motverkas. Den är också inflammationshämmande och bra för magen.
Echinacea
På svenska säger vi ofta röd solhatt. Tillskott med echinacea är ett av svenskarnas allra mest populära hälsopreparat. Länge var effekterna omdiskuterade, men numera har forskare kommit fram till att tillskott med echinacea kan minska riskerna med att drabbas av en förkylning med närmare 60 procent. Och om man redan har råkat bli förkyld, ja då minskar tiden för sjukdomen med mellan en och fyra dagar.