Kom igång och måla mandala!

Att måla mandala kan hjälpa dig att lära känna dig själv, att hitta din kreativitet och det du innerst inne söker.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen

Det här är mandala
Mandala betyder cirkel på sanskrit och är en slags målningsterapi. Den ses som en symbol för helhet och integration. Mandalan används i den tibetanska och indiska andliga traditionen, men också inom den kristna. Det var psykologen CG Jung som introducerade mandalan i västvärlden. Han använde gärna mandalan i sitt psykoterapeutiska arbete.

Mandala kan också användas som ett meditationshjälpmedel, att skapa mandala ger i sig en meditativ upplevelse som skapar fokus och koncentration.

Det finns idag mängder av olika färgläggningsböcker som kan användas av både barn och vuxna.Du behöver
: Mandalamönster. Leta i bokhandel eller konstnärsbutik efter bok med mönster som du blir inspirerad av. Det finns också ett stort antal mandalas att ladda ned och skriva ut på nätet.

Vi rekommenderar att använda färgpennor (inte tuschpennor) eftersom det går att göra vackra toningar och lägga olika färger ovanpå varandra, för snygga effekter.

Övning:

Spela gärna avslappnande musik som du tycker om.

Börja med att ta några djupa andetag och låt eventuell stress och oroande tankar rinna av dig vid utandningen. När du andas in, föreställ dig att du fyller dig med universums skapande kraft, se den som ett ljus som fyller alla dina celler och lyser upp din aura. Lägg händerna över hjärtchakrat i centrum av bröstkorgen och ge dig själv kärlek och omsorg. 

Känn efter vad du behöver just nu i ditt liv för att känna dig hel, vara i din kraft och känna livsglädje. 


Välj spontant en färg att börja med, starta från centrum och fortsätt utåt med de färger som du tycker passar. 


Släpp alla prestationskrav och njut av färgernas energi, se dem som näring för själ och sinne!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.