Hur köttälskaren Gustav blev inbiten vegetarian

Efter att ha ätit mycket kött hela sitt liv, tog Gustav Johansson tag i kost och hälsa. För tio år sedan blev han vegetarian och började laga mycket egen mat. Gustavs vegetariska recept presenteras på den egna matbloggen med det kaxiga namnet ”Jävligt gott”. Ett namn du inte glömmer… Här visar han hur vanlig svensk husmanskost kan lagas på vegetariskt vis.

Text: Sabina Wärngård
Foto: David Johansson, Gustav Johansson

Under gymnasietiden i hemstaden Borlänge tog Gustav Johansson körkort. Detta öppnade många dörrar, och en tripp till McDonalds på lunchrasterna blev en dålig vana. Men när Gustav tagit studenten tröttnade han på sitt ohälsosamma leverne och bestämde sig för att göra en förändring, och ingen liten sådan.

– Jag är uppvuxen med husmanskost, mycket fett och kött. Jag har alltid ätit jättemycket kött, och jag tänkte att om jag kan bli vegetarian kan jag klara vad som helst!

Nu, tio år senare, är Gustav en 29-årig småbarnspappa och inbiten vegetarian.

– I början fanns givetvis ett sug efter kött, men efter några månader med bara vegetarisk kost slutade jag se kött som mat. Jag såg det istället som kroppsdelar. Därefter var det inga problem att inte vända tillbaka till köttätandet.

Vad som började som ett hälsoproblem utvecklades senare till en fråga om etik och moral. Gustav förklarar att han bär med sig detta i livet, men försöker samtidigt att inte predika för andra hur de ska leva sina liv.

– Min sambo äter till exempel kött då och då, detsamma gäller barnen. Jag bryr mig inte så mycket om vad de äter, för att jag vet att förändringen måste komma från personen själv. Ingen annan kan få dig att sluta äta kött.

– Vill man få människor i sin omgivning att bli vegetarianer är det sämsta sättet att vara rabiat.

För att förändring ska till måste den ske på ett hållbart sätt, och det enda riktigt hållbara är om personen själv vill göra en förändring. Gustav menar att den egna viljan är nyckeln till ett mer hälsosamt liv.

– Vi måste sträva mot att göra hållbarheten hållbar!

Både Gustavs sambo och barn äter kött då och då.
– Jag bryr mig inte så mycket om vad de äter, för att jag vet att förändringen måste komma från personen själv. Ingen annan kan få dig att sluta äta kött.

Största vegetariska bloggen

För ungefär sex år sedan, under en middag tillsammans med sin sambo, kom Gustav på att han ville starta en matblogg. Eftersom matlagning blivit ett stort intresse, till och med en del av Gustav själv, ville han dela med sig till andra om hur de vegetariska rätterna han lagar inte behöver skilja sig så värst mycket från köttätarnas.

– Det här hänger ju ihop mycket med hållbarheten jag nämnde tidigare. För att ett liv som vegetarian ska bli hållbart och långsiktigt, måste det man käkar få vara jävligt gott! De ska inte ens märka att de inte äter kött!

På Gustavs matblogg hittar du recept på allt från hamburgare och boeuf bourguignon till hederlig pyttipanna. Alla recept är vegetariska, förstås.

– Maten vi äter är, precis som klädstil och musik, ett kraftfullt och enkelt sätt att påverka vem du är. Men det alla egentligen vill är väl ändå att äta mat som är jävligt god, där av bloggens namn – ”Jävligt gott”!

– För att ett liv som vegetarian ska bli hållbart och långsiktigt, måste det man käkar få vara jävligt gott! De ska inte ens märka att de inte äter kött!, säger Gustav.

 

Bloggen började som en hobby där Gustav sporadiskt publicerade inlägg om de rätter han lagat. Men ”Jävligt gott” växte och är idag en av Sveriges största vegobloggar med cirka 70 000 läsare i månaden. Gustav menar att recepten på bloggen inte är speciellt avancerade, och att hans läsare helst vill se recept på ”vanlig mat”.

– Många kommenterar att det är tack vare min blogg de själva eller någon i deras närhet har blivit vegetarianer. Det känns otroligt! Det är därför jag fortsätter blogga, för att jag faktiskt hjälper folk till ett nyttigare liv.

I takt med att bloggen växte öppnades fler dörrar för Gustav, och i juni gav han ut en kokbok vid namn ”Jävligt god BBQ”. 

– Den gavs ut via min brors förlag och är en kokbok som passar alla under sommarens grillningstider! 

– ”Jävligt god BBQ” gjordes i samarbete med köttsubstituten Quorn och Oumph, vilket hjälpte oss att nå ut till fler. Jag vill visa att vegogrillning inte bara behöver innebära att man grillar grönsaker! Även machosnubben som älskar flintastek kan vara med. Med köttsubstitut får du smakerna du är van vid, samtidigt som det är etiskt hållbart.

Inte bara sallad

Enligt Gustav är det missuppfattningar som gör att många tror att vegetarianer endast äter frukt och grönt. Genom att äta köttsubstitut får man näringen man behöver, och behöver aldrig sukta efter riktigt kött.

– Jag skulle inte kunna hålla min vegetariska kost om jag bara åt sallad. Nu får jag istället de rätter jag alltid älskat, till exempel en riktigt god burgare, och behöver aldrig längta efter något annat.

– Quorn och Oumph säljer jättebra och har en stor efterfrågan. Det är ett bevis på att även företag med goda avsikter kan tjäna pengar och växa. Köttsubstituten gör det lättare att vara vegetarian, vilket ju hela världen vinner på om fler människor blir.

– Vi rör oss mot en helt annan syn på vegetarisk mat, säger Gustav. Mitt mål med bloggen är att få fler att äta hållbart vegetariskt. 

– När du gör saker för andras skull och inte för din egen, håller det inte. Förändringen måste börja i läsaren själv, men jag hoppas på att kunna hjälpa till på traven! 

Även bloggen skrivs till stor del för Gustavs egen skull, då han upplever sig få kreativt utlopp av att driva den. 

– Man ska äta lagad mat minst två gånger om dagen för resten av sitt liv. Varför inte göra det så kul som möjligt?

Det här är Gustav:  

Ålder: 29 år.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm.
Familj: Sambo, en dotter och en bonusdotter.
Gör: Matbloggar och arbetar som organisationssamordnare på Fryshuset.
Kontakt: kontakt@gustavjohansson.se
Läs bloggen: javligtgott.se

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.