Fyll livet med mening!

Att leva länge och åldras frisk önskar vi oss alla. En god väg är att finna meningen med livet, det är forskarna överens om. Ja, undersökningar visar att om du fyller dagarna med innehåll, så håller du dig fysiskt i bättre form, går snabbare och orkar mer på ålderns höst. Känslan av att vara behövd är viktig.

Alla har vi väl någon gång vänt och vridit på frågan om meningen med livet. Hur finner vi den? Ja, det enkla svaret är att det bara finns en människa som har lösningen – det är du själv. Så det är en klok investering att skapa en livssituation som du trivs med och som ger lite guldkant varje dag.

 Det görs numera mycket forskning i ämnet. Journalisten Henrik Ennart vill till och med lyfta fram meningen med livet som nästa hälsotrend. Ennart har i sitt arbete följt många forskningsrapporter genom åren. Han har bland annat intervjuat Thomas Perls som är forskare vid Boston University och en av dem i världen som har störst underlag i studier på extremt gamla människor. Genom en mängd samtal och genom att analysera arvsmassa har han kommit fram till att det är de som fyller sitt liv med innehåll, som åldras friskast och lever längst. Alltså de personer som vill något. Gör något. Och ofta hjälper andra. Men att enbart tänka ”jag ska bli en frisk åldring”, funkar oftast inte, enligt Perls forskning.

 Henrik Ennart har också rest jorden runt och besökt blå zoner, och skrivit både böcker och artiklar om de platser på vår planet där människor blir extremt gamla. Liksom forskarna, har han kommit fram till att mat och motion är viktiga hörnstenar i ett bra åldrande. Men lika viktigt är att ha ett fungerande socialt nätverk. Och en anledning att stiga upp om morgonen – att känna sig behövd.

 I västvärlden är det vanligare med rapporter om rätt mat och motion än om vikten av att leva ett meningsfullt liv. Men studierna kring detta blir fler, konstaterar Ennart. Vid Harvard har forskare följt 5 947 äldre personer och konstaterat att det fanns ett samband mellan känslan av mening i livet och fysisk styrka fyra år senare – kraft i nyporna och raska steg. De som upplevde sitt liv som meningsfullt hade oftare hälsosamma vanor.

 Vi ska inte underskatta tankarna kring meningen med livet – och behovet av att vara behövd. Hjälp andra, så hjälper du dig själv! Här kommer några tips på vägar till ett friskare åldrande.

20191213Mening3.jpg

Lev som i blå zoner
Fem platser på jorden räknas till de blå zoner där invånarna når en extremt hög ålder: Sardinien i Italien, Okinawa i Japan, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grekland och Loma Linda i Kalifornien. Vad man funnit som gemensam nämnare är att kosten till stor del kommer från växtriket och odlas på plats. Dessutom en regelbunden form av fysisk aktivitet, ett socialt engagemang, umgänge med familj och vänner, engagemang i samhällslivet samt en styrka i tro och andlighet. Och så känslan av att ha ett syfte med dagen – att förväntas utföra något man finner en mening i. Många som lever i de blå zonerna jobbar med odling eller med djur långt upp i åren.

20191213Mening1.jpg

Skapa ett veckoschema
Kanske är det en god idé att på söndagen göra upp ett schema för veckan som kommer, skriva upp i kalendern eller på en lapp som sitter väl synlig på kylskåpet, alla aktiviteter som händer runt omkring där du bor. Din lokaltidning ger säkert massor med tips om vad som är på gång. Lokala anslagstavlor brukar även finnas i matbutikerna.

 Att skriva upp allt som händer kan vara en start, sen väljer du själv vad i utbudet som tilltalar dig och som är praktiskt möjligt att gå på. Detta ger ett innehåll till kommande dagar, något att se fram emot. Att ha ”en välfylld kalender” är också kul att prata om när man träffar andra. Dels kan du bli en inspiratör, men det är också skönt att berätta att man är aktiv och har saker på gång.

20191213Mening2.jpg

Gör gott för dig själv och andra
När du bestämmer dig för att skaffa en ny vana eller lovar dig själv att ”bli en bättre människa”, då är det kanske inte kroppsfixering som ska toppa din lista. Inte heller att du ska ställa upp på allt det som andra förväntar sig av dig. Nej, tänk istället på vad du vill göra! Älskar du att sjunga, gå då med i en kör. Det finns lokala körer överallt, till exempel inom kyrkan och studieförbunden. Och att sjunga tillsammans ger en hälsokick, det visar många undersökningar. Eller anmäl dig som volontär, ett engagemang som ger dig en uppgift och känslan av att vara behövd. Behovet är stort inom äldrevården och inom en lång rad organisation. Sök på nätet: ”bli volontär”, och du får massor av träffar.

20191213Mening4.jpg

Lär dig något nytt
Det är aldrig för sent att öppna nya dörrar och lära sig något nytt. Ett språk, att sy sina egna kläder, måla tavlor eller få bättre koll på datorernas värld. Det största motståndet är ofta du själv och tanken ”inte kan väl jag …” eller ”det är för sent i livet nu …”.

 Jo, du kan! Och nej, det är inte för sent. Att ha en kursdag i veckan då du ska göra något som du tycker är kul och som utvecklar dig, skänker mening. En dag att längta till. Förväntan är en jätteskön känsla.

 För den som har svårt att komma hemifrån, men kanske är duktig digitalt, finns det webbkurser av alla möjliga slag. Allt från hur du lagar vegetarisk mat eller såser till att andas rätt eller lära dig meditera.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.