Frossa i bär och håll dig frisk

Passa på att frossa svenska solmogna bär proppfyllda med antioxidanter som gör underverk för hälsa och välmående. Men vad är de egentligen bra för?

 Förutom vitaminer, mineraler och antioxidanter, innehåller röda bär även ellagsyra som stärker huden och i flera studier visat sig kunna förebygga cancer. Här är fem av säsongens höjdare:

1.Jordgubbar
Innehåller massor med ellagsyra som i forskningsstudier visat sig både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller. Ellagsyra kan även motverka hudskador av UV-ljus vilket i sin tur minskar risken för rynkor. Jordgubbar innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin!

2. Hallon
Ett riktigt superbär som precis som jordgubbar innehåller rikligt med ellagsyra. Hallon hör till de allra mest fiberrika bären. Hallon sägs även kunna öka fettförbränningen.

3. Blåbär
Antioxidanterna i blåbär skyddar dina celler och din hud från för tidigt åldrande. Ny forskning visar också att blåbär kan förhindra högt blodtryck och förebygga insulinresistens som är förstadiet till diabetes typ 2. Blåbär sägs också kunna motverka åldersrelaterade ögonsjukdomar.

4. Björnbär
Den mörkblå, nästan svarta färgen vittnar om att björnbär innehåller mycket antocyaniner. Det är ett kemiskt färgpigment som kan minska inflammationer i kroppen. I en amerikansk studie på råttor såg forskarna att åldrandet bromsades upp hos de råttor som åt björnbär.

5. Vinbär
Vinbär innehåller massvis med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Svarta vinbär är extra rika på kalium vilket gör dem till utmärkt kost vid högt blodtryck.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.