Caroline om Deva Premal & Miten: Deras musik går rakt in i hjärtat

Den andliga musiken har sina stjärnor, som vilken musikgenre som helst. Flera av dem är på väg till Sverige! Här får du möta Caroline i Helsingborg som tillsammans med sin mamma arrangerar Deva Premal och Mitens konsert i Malmö i höst.

Text: Madeleine Walles
Foto: Privata bilder

I höst kommer 25 000 européer att gå på konsert med Deva Premal, Miten och Manose när de kommer med sin ”Temple At Midnight Tour” till Europa. Tisdagen den 31 oktober uppträder de i Malmö och förväntningarna bland deras fans är höga. För Deva och Miten är kända för att väcka starka känslor med sin andliga musik och sköna publikkontakt. Sånger och mantran framförs på sanskrit och engelska av paret och ackompanjeras av den nepalesiske flöjtspelaren Manose.

De som lyckats locka de framgångsrika artisterna till Sverige i år är Caroline Borg i Helsingborg och hennes mamma Marianne. Det är femte gången de står som arrangörer för en konsert med Deva Premal & Miten. Till vardags driver de tillsammans den andliga butiken 6:e Sinnet i Helsingborg.

Hej Caroline! Vad är så speciellt med Deva Premal och Miten?
– De är bara kärlek! Deras musik går rakt in i hjärtat. Vi har spelat deras skivor i butiken sedan vi öppnade för 17 år sedan, vi spelar den dagligen och tröttar aldrig på den.

Caroline från butiken 6:e sinnet.

Caroline var på sin första konsert med Deva och Miten år 2008 och beskriver det som en fantastisk upplevelse.
 

När hörde du dem live för första gången?
–  2008 åkte mamma och jag över till Köpenhamn och såg dem live för första gången. Vi älskade deras musik innan, men att se dem live var ännu starkare, ännu galnare. Det var en fantastisk upplevelse.

– Sen var vi över i Köpenhamn på en konsert även 2011 och hade tagit med oss kunder och vänner som också ville uppleva detta. Då sa mamma och jag till varandra att tänk om vi kunnat ta Deva och Miten till Helsingborg! Vi visste ju att det var många av våra kunder som gärna ville uppleva en konsert. Och vi ville så gärna dela upplevelsen med våra kunder.

Deva Premal och Miten och flöjtisten Manose.

Miten, Deva Ramel och flöjtisten Manose.

Var det då ni funderade på att bli konsertarrangörer?
– Ja, hösten 2012 kom deras turnéplan ut för våren 2013 och då sa jag till mamma att nu slutar vi drömma – nu gör vi något åt det! Så jag mejlade till Deva och Miten, beskrev oss och vad vi kunde erbjuda som konsertarrangörer. Vi fick svar, de tackade men skrev att de tyvärr var fullbokade. Kanske kunde det bli ett annat år.

– Detta var i oktober-november. Och jag var ju jätteglad bara över att vi fått ett svar! Men i januari 2013 fick vi ett nytt mejl från deras agent som på något sätt fått vårt mejl på sitt skrivbord. Han förklarade att de fått lite problem med en kommande konsert i Köpenhamn och undrade om vi ville ta över! Jag bara skrek rakt ut – det var helt fantastiskt.

– Sen lyckades vi övertala dem att lägga konserten på Konserthuset i Helsingborg istället. Jag förklarade hur nära Köpenhamn det var och hur många kunder vi har här som verkligen älskar dem. Konserthuset tar 850 personer i publiken och det var i stort sett fullsatt. Vi visste inte hur mycket jobb det ligger bakom men när klockan slår 19.00 och konserten börjar är det värt allt jobb!

Ni har även träffat Deva och Miten på Korfu?
– Ja, de har en festival där varje sommar. Senast var vi 270 personer från 33 länder från hela världen! Då sitter man tillsammans och sjunger, mantrar, mediterar, dansar, skrattar, ja, lever tillsammans i en vecka.

– Det är som att återse goda, goda vänner eller familjen när vi träffar dem. I sommar åker mamma och jag och några vänner dit för tredje gången.

Känner du dem personligen?
– Ja, det skulle jag vilja säga att jag gör. Miten sa sist när vi sa hej då på flygplatsen, att ni är vår familj nu. Då stod jag och grät.

– Mamma, jag och min dotter åkte till London ifjol och såg dem när de spelade i Union Chapel där. Vi har lärt känna nya människor genom detta, bland annat en blind kvinna från Frankrike som åker runt i världen och lyssnar på dem.

– Det är exakt detta som är Devas och Mitens tanke, att skapa möten runt hela jorden där människor kan samlas i glädje och meditation. De kallar det en ”sangha”, vilket betyder andlig familj. En mantrafamilj. Deras sanghas växer runt världen och Deva och Miten vill att vi ska skapa egna små sanghas där vi träffas.

Vilka är Deva Premal och Miten?
–  De är två fria själar. De har ingen fast bostad utan reser världen runt. Oftast är de i Europa under våren, sedan tar de ledigt två-tre veckor och åker på semester. Därefter bor de nio veckor på Korfu innan de åker till USA eller Sydamerika för en höstturné, då är det konsert varannan dag. Efter det brukar de åka till Australien och hyra ett hur två-tre månader och arrangera workshops och spela in nya låtar. Därefter till Costa Rica för retreat.

– Flöjtisten Manose bor i Kalifornien där han har sambo och en liten dotter. Men Deva och Miten har ingen fast bostad och de älskar att ha det så här.

– De släpper nya skivor för varje år. Förra året gjorde Miten ett eget album med sina sånger. Det satt hårt åt, han brukar säga att ”alla vill ju lyssna på Deva, inte på mig”. Men vi övertalade honom, förklarade att så många älskar honom och hans musik också. Det är en fantastisk skiva som klättrat till toppen på new age-listan.

– De har haft en fantastisk utveckling som artister. När de började spela i Sverige för 20 år sedan, på Ängsbacka, kom det 20 personer. Vid en av deras konserter i Ryssland i fjol kom det 5 000!
Deva Premal och Miten och flöjtisten Manose.

Du kanske har hört deras musik under yogasessioner? Caroline berättar att hon har spelat deras skivor i butiken sedan 17 år tillbaka, och hon tröttnar aldrig på musiken.

Vad är det för människor i publiken?
– Det är väldigt blandat, alla åldrar. De som upplevt en konsert sprider det. Första gången mamma och jag arrangerade deras konsert, 2013 i Helsingborg, lyckades vi få dit många som inte hört dem tidigare. Vi delade ut broschyrer i butiken och pratade om musiken. Efter konserten var det sådan stämning utanför, rena euforin! När folk såg mamma och mig vevade de ner bilrutorna och tackade oss för att vi tagit hit Deva och Miten.

– Många har hört deras musik under yogasessioner. Och allt fler kvinnor tar med sina män till konserterna. Miten brukar uppmana männen att sjunga: ”Ställ er upp, kvinnorna älskar att höra er sjunga. Så sjung för gudinnorna!”. Vid ett tillfälle när vi var på Korfu så var det en man som aldrig vågat sjunga offentligt tidigare, han hade aldrig tänkt att han hade en röst. När han sedan tog i och sjöng så kom tårarna och efteråt sa han: ”Jag visste inte att det kunde vara så här”.

– Så publiken är blandad, men till stor del är det en medveten publik.

Beskriv stämningen under en konsert!
– Det är som en meditation, det byggs upp en energi. Tänk dig själv känslan när tusen personer sjunger Om-mantrat samtidigt. Det är magiskt.

– Deva och Miten involverar publiken så mycket som möjligt, de vill ha med sin publik i varje sång. De bygger upp från det tysta, till en eufori där vi alla står upp och dansar och tittar varandra i ögonen. De bygger en medveten närvaro. Det är naturligt för publiken att visa sitt gillande med att applådera mellan sångerna men här utmanar de oss att sitta i stillhet och tystnad och låta musiken sprida sig i vårt inre och skapa utrymme för vad som än sker. Tänk om vi verkligen lyssnar på vad som händer inom oss och runt oss!

Och beskriv med tre ord vad man känner efteråt!
– Kärlek. Gemenskap. Glädje.

 

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.