5 mönster som visar på medberoende!
1. Anpassning. Att på olika sätt anpassa sig efter andra och åsidosätta sina egna behov. Du lägger mer energi på andra, än dig själv.
2. Förnekelse. Du ljuger för att skydda någon annan och stannar kvar i en relation trots att du blir sårad. Du bygger upp en ”skam-barriär”, förminskar vad du känner och friserar verkligheten. Exempel: Fastän du kommer från en väldigt dysfunktionell familj kan du förneka det och säga att du kommer från en jättebra familj.
3. Låg självkänsla. Du lever med någon med en beroendesjukdom, någon som har det som kallas för ”Dr Jekyll och Mr Hyde”-symtom. Personen kan vara utåtagerande, hen ljuger och är elak för att kunna droga själv. Hen beter sig irrationellt och taskigt, vilket skapar en låg självkänsla hos dig. Du får svårt att fatta beslut. Du har svårt att ta kritik och erkänna problemet. Du kan känna dig värdelös och tro att du inte är värd att älskas.
4. Kontrollbehov. Du försöker kontrollera problempersonen. Du försöker kontrollera så den inte dricker eller drogar. Du försöker skapa kontroll. Du vill känna dig behövd, så du försöker övertyga andra och kommer med oombedda råd. Du kan hota, manipulera och ta till gråt.
5. Isolering. Du blir undvikande och börjar isolera dig på olika sätt. Försämrad självkänsla gör helt enkelt att du inte är så sugen på att träffa folk. Du börjar ha svävande svar och undviker konflikter. Du slutar umgås med vänner och väljer att stanna hemma.
Ann Söderlunds bästa tips!
Sök proffshjälp! Sitt inte ensam hemma på kammaren eller med vänner som hobbypsykologer, utan sök professionell hjälp så du förstår mönstret. Det var oerhört viktigt för mig att inse att jag inte hade någon chans mot drogen, att jag var som Don Quijote när han slogs mot väderkvarnar.
Ta distans och tänk! Relationer är ofta passionerade och känslosamma, så ta geografiskt avstånd när du ska tänka efter. Kom ifrån djävulsdansen och känn in.
Var positiv! Försök att tänka positivt, katastroftankar är dränerande. Försök vända det hela. Initialt kan det innebära ”fake it ’til you make it” (ungefär ”låtsas till du lyckas”). Det finns hjälp att få, det kommer att bli bättre!
Sanna Lundells tre bästa tips!
Skapa avstånd! Den som lever i medberoende under lång tid är utsatt för en väldigt stor stress. Medberoende är en av de sjukdomar som skapar mest stress. Stress påverkar det kognitiva, man börjar agera irrationellt. Så det första steget du måste ta är att skapa geografiska och känslomässiga avstånd. Släpp kontrollen. Åk iväg en vecka själv. 90 % av alla som är akut medberoende kan inte göra det. Men ta dig ifrån i alla fall 3-4 dagar, ta ner stressen för att kunna tänka klart.
Ta reda på information! Det finns massor av böcker! En stor ögonöppnare för mig var ”Bli fri från ditt medberoende” av Melody Beattie. Den boken förklarade handfast vad jag kunde göra. Det var existentiellt för mig. Det finns så mycket som jag inte vetat ända fram till nu.
Sök hjälp! Tro inte att du ska klara allt själv. Kapitulera och ta hjälp utifrån. När du vågar göra det, då är du på rätt väg.
När bör du söka hjälp?
Så fort du känner att någons missbruk och beteende påverkar din vardag till det sämre, då står det inte rätt till. Definitionen när någon är beroende är olika från fall till fall. Men misstänker du att du är medberoende är det alltid bättre att söka hjälp än att inte göra det!
Flytta fokus till dig själv. Vem är du? Vad har du för behov och känslor? Som medberoende anhörig måste du släppa taget om missbrukaren och ta hand om ditt eget mående. Du kan sätta gränser och säga nej på ett lugnt och kärleksfullt sätt.
Ta hjälp för att göra något åt ditt beroende!
Du kan alltid vända dig till din husläkare om du tror att din partner till exempel dricker för mycket alkohol, då får du ett spektrum av råd. Din kommun ska kunna ge råd och stöd till anhöriga.
Kommunen har, genom socialtjänsten, ansvaret för att personer med missbruks- eller beroendeproblematik får den hjälp och vård de behöver. Socialtjänstens hemsida: socialstyrelsen.se/missbrukochberoende Socialstyrelsens växel: 0752-47 30 00.
Fler ställen som kan hjälpa dig!
ACA, vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer aca-sverige.org 0703-12 11 81
Al-anon al-anon.se 08-643 13 93 eller 0706-10 96 61 (Tisdag kl 19-21.)
AMD, Anhöriga mot droger anhorigamotdroger.se 021-12 12 01 (Måndag-fredag kl 9-12.)
Bris, Barnens rätt i samhället bris.se 116 111 (Vardag kl 10-21 Obs! Onsdag stängt mellan kl 13-17. Lördag-söndag kl 14-21.)
FMN, Föräldraföreningen mot narkotika fmn.se 08-642 06 50
Hela Människan helamanniskan.se 08-691 06 60
Maskrosbarn maskrosbarn.org
Nar-Anon nar-anon.se 0706-00 16 29
Stiftelsen Trygga Barnen tryggabarnen.org 0727-11 71 72
Stödlinjen - för spelberoende och anhöriga stodlinjen.se 020-81 91 00 (Vardag kl 9-21.)
Förutom dessa tips kan du även söka på nätet efter en anhörigterapeut, familjeterapeut eller stödgrupp i din lokala närhet.
Om boken ”Djävulsdansen – Bli fri från medberoende”
Förstå din roll i djävulsdansen! Guidas stegvis, på ett kärleksfullt och peppande sätt, mot ett mer självständigt liv. Med en varm ton och utifrån egna erfarenheter ger Ann Söderlund och Sanna Lundell goda råd och verktyg för att du som läsare ska kunna ta dig ur medberoendet. Boken är skriven i Vi-form, med direkt tilltal. Ann och Sanna har skrivit till dig som är i en svår situation och misstänker att du är medberoende. De vill vara som en bästa vän till dig, en räddare i nöden. Boken vägleder dig ut ur mörkret, in i ljuset i ditt liv! Boken gavs ut 26 maj 2015 av förlaget Bladh by Bladh.