Andningsövning för att stilla ditt sinne

Yoga är så mycket mer än de fysiska kroppspositionerna. Här bjuder yogaläraren Jona Dahlqvist på en andningsövning som stimulerar det parasympatiska nervsystemet.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Paulina Holkenberg

Yoga är bland annat, att stilla ditt sinne, att andas medvetet och att meditera. Övningen ger avslappning, motverkar stress och spänningar, lindrar vid smärta och håller dig lugn. Dämpar upprörda känslor som exempelvis oro, ilska och nervositet.

ૐ Andas in och känn hur magen blir rund. Andas ut och lägg märke till att magen blir platt. Visualisera hur diafragman sjunker och stiger. Ta tre andetag med fokus på magen.

ૐ Andas in och låt bröstkorgen expandera. Andas ut och lägg märke till hur bröstkorgen sjunker ner. Visualisera hur revbenen expanderar. Ta tre andetag med fokus på bröstkorgen.

ૐ Andas in och ut och lägg märke till hur övre delen av bröstet och nyckelbenen höjs och sänks i takt med andetaget. Ta tre andetag med fokus på nyckelbenen.

ૐ Fokusera slutligen på alla tre faser av djupandningen. Andas in långsamt. Låt magen, bröstkorgen och nyckelbenen stiga. Andas ut och släpp ner nyckelbenen, bröstkorgen och magen. Andetaget rör sig genom hela din kropp. Ta tre andetag.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.