Alla dessa härliga färger!

Färger i vår mat påverkar kroppen på olika sätt. Att försöka tänka på regnbågens färger i maten är gynnsamt för din hälsa.

Text: Redaktionen
Foto: Shutterstock

Grönt – visar att maten innehåller klorofyll som motverkar det röda köttets tendens att orsaka tjocktarmscancer. Ät gärna spenat eller annat grönt varje dag.

Blått och lila – extremt effektiva antioxidanter som fångar upp fria radikaler. Finns i blåbär, björnbär och svarta vinbär.

Rött – innehåller antioxidanten lykopen. Lykopen finns i tillagad tomat, aprikos, havtorn och nypon.

Gult – lutein skyddar mot grå starr, sjukdom i gula fläcken. Finns i majs, gul morot, grönkål, spenat och broccoli.

Orange – innehåller A-vitamin och skyddar mot fria radikaler. Stärker immunförsvaret och finns i apelsin.

Vitt – innehåller svavelaktiga komponenter som man tror motverkar tumörer. Finns i blomkål, vitkål och lök.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.