11 sätt att bli lyckligare

Den enda person som kan påverka dig och din lycka är du själv. Och det är vanligt att vi håller fast vid saker som drar oss tillbaka och som hindrar oss från att känna just lycka. Här får du 11 tips på vad du bör ge upp i ditt liv om du vill få ett lyckligare och mer harmoniskt liv!

Text: Linda Nellfors
Foto: Shutterstock

1. Sluta tänka negativa tankar om dig själv

Våra tankar kan skapa helt fantastiska saker för oss, om vi tänker rätt. Används de fel så blir det också fel. Du väljer själv hur du vill tänka – antingen ältar du allt det dåliga som händer i världen, eller så tar du fasta på det som är bra och lägger fokus på det istället. Ge dig själv beröm! Känn dig rik med allt du har och skapa dig en ljus framtid där du tror på den, även om du stöter på motgångar.

 

2. Ge upp ditt behov av att alltid ha rätt

Det är lätt att fastna i att alltid vilja ha rätt. Men vi glömmer lätt bort hur mycket lidande det kan orsaka oss. Tänk efter vad som egentligen är viktigast, att alltid ha rätt eller att vara godhjärtad och öppen för att alla inte alltid håller med dig.


3. Ge upp ditt behov av att alltid ha kontroll

Det kan vara befriande att ge upp sitt kontrollbehov. Självklart kan det ibland vara bra att säkra en trygghet med scheman och rutiner, men det kan också göra oss oflexibla och oroliga när någonting händer som vi inte hade tänkt oss. Oftast är det bättre att släppa och gå vidare och öva på att låta saker vara precis som de är. 

 

4. Sluta skylla på andra

Du kan aldrig förändra en annan människa, och när du skyller din livssituation på andra så blir du maktlös. Bestäm dig för att ta makten över ditt liv! Du är den enda som kan välja hur du ska styra ditt liv. Står någon i vägen för dig? Försök att se runt om och hitta nya vägar, istället för att haka upp dig på en och samma punkt.

 

5. Sluta klaga på det du inte kan göra någonting åt

Egentligen vet vi nog alla att det inte lönar sig att bli irriterad på bilköer, att bussen är sen eller vädret. Se bilköer som någonting positivt istället, där du får egentid med dig själv! Och livet handlar ju inte om att vänta på att ovädret ska gå över, det handlar om att lära sig att dansa i regnet.

 

6. Sluta kritisera det som är annorlunda 

Det kan ibland vara med goda avsikter, vi vill motivera, inspirera och hjälpa både andra och oss själva att bli bättre på det som vi kritiserar. Men det kan också försämra vårt välbefinnande. Istället för att fokusera på vad som är fel, tänk på vad som faktiskt är bra, vad som fungerar och på vilka uppmuntrande ord du kan uttrycka.

 

7. Sluta att leva i det förflutna

Det kan kännas skrämmande att släppa det som en gång var. Men nuet är det enda som vi verkligen har. Kom ihåg att det som har hänt har hänt av en anledning. Stanna upp och se efter vad du har omkring dig idag. Och tyckte du att livet var bättre förr än vad det är nu, försök då se vilka vanor, tankar och beteenden som du kan implicera i din vardag idag och på sikt få ditt liv till att bli bättre.

 

8. Sluta att leva ditt liv på andras förväntan

Många lever sitt liv som vänner, föräldrar, partnern eller deras barn tycker att livet ska levas. De är så upptagna med att tillfredsställa och glädja andra, att de har glömt att lyssna på sin egen inre röst. Men världen är som en spegel. Det du ger får du tillbaka. Det du ser är det du får. Du är den som skapar din verklighet. Så kom ihåg att kolla av med dig själv först, låt inte andras åsikter distrahera dig och din väg i livet.

 

9. Våga förändra dig själv

Om det finns något i ditt liv som du inte är nöjd med, var inte rädd att göra något annorlunda. Följ dina drömmar och universum kommer öppna nya dörrar för dig. Sträva inte emot förändringar som är oundvikliga, acceptera dem istället. 

 

10. Ge upp behovet av att ständigt vara sysselsatt

Vi distraherar oss ständigt genom att zappa på tv:n, småäta eller titta i telefonen. Men det är när vi slutar att fylla tomrummet som vi möter vårt inre. Och det är när vi är i stillhet som vi kan ta kloka och genomtänkta beslut. Ett stilla sinne är också en möjlighet för oss att kunna förstå våra dolda och inre smärtor.

 

11. Ge upp viljan att bli bekräftad

Vi jagar hela tiden efter kärlek, uppskattning och att bli godkända. Vi tror att dessa erkännanden kommer att göra oss lyckligare och mer älskade. Men det kan även orsaka stress och lidande. Ju mer du ger upp behovet av att känna dig speciell, erkänd eller uppskattad, desto mer kommer du kunna slappna av och då fyllas av din inre glädje. 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.