Så tyckte Näras resenärer om resan till Sri Lanka och ayurveda-kliniken

Vi frågade Näras resenärer vad två veckor på ayurveda-klinik har inneburit för dem. Så här svarade de!

Text: Madeleine Walles
Foto: Benny Rosenqvist, Lena Furulind, Madeleine Walles

Vad har två veckor på ayurveda-klinik inneburit för dig?

Bo Persson, pensionerad fabrikör, Staffanstorp:

– Jag har alltid mått bra, så jag åkte inte hit för hälsans skull. Men Benny har betytt allt, han ger så mycket, är så generös. Av honom har jag fått kärlek och han har lärt mig att meditera, det hade aldrig hänt om jag inte åkt hit. Behandlingarna har varit avkopplande. Handmassagen var skön, nacke-hals-massagen gav kolossalt mycket och fyrhandsmassagen gav en särskilt må-bra-känsla. Min fru Ingrid har nu bestämt att vi ska skapa ett meditationshörn när vi kommer hem. Vi har en vrå som vi inte använt tidigare men som passar perfekt. Där står möbler som vi ärvt av hennes föräldrar och nu kommer de till användning! Jag kommer att söka mig själv i meditationen. Det blir spännande, jag vet inte vad jag finner!

 

Ann-Sofie Hakola, trädgårdsmästare, Vasa i Finland:

– Nog har det betytt mycket. Det har varit väldigt härligt, rogivande. Och frigörande, tack vare Benny och umgänget med trevliga människor. Vi har blivit ett fint kompisgäng. Den bästa behandlingen var massagen med rismjölksäckar som la ett vitt, varmt mjölkskum över hela kroppen så att den blev len och mjuk. Sedan direkt ner i örtbadet! Jag som person har ändrats en hel del och jag hoppas att njutningen räcker hela vintern och våren. Det blir lättare att klara det kalla vinterklimatet nu. Jag känner mig också lättare inombords efter alla sorger jag gått igenom, som jag inte kunnat bearbeta tidigare. Nu är jag gladare och vågar ta mer initiativ. Jag som varit lite osocial, känner att nu vill jag ta mer plats.

 

 Monica Bengtsson, adjunkt, Mölle:

–  Jag visste väldigt lite om ayurveda när jag kom hit men förstod att det var hälsosamt, att vi skulle leva som renlevnadsmänniskor. Anledningen till att jag åkte hit var att jag haft borelia två gånger, senast 2015. Läkarna hemma hittar inga fel på mig, jag har inte kunnat få några svar, men jag kände mig inte bra. Här har jag fått hjälp! Jag har inte vaknat en enda natt av värk i benen. Förmodligen tack vare att jag fått bättre cirkulation. Jag önskar att jag känt till detta tidigare! Personalen här är så fin, att promenera på stranden på morgonen är en lisa för själen. Jag har njutit enormt och känt lycka hela tiden. Och maten är gudomligt god. Jag och en annan tjej i gruppen gjorde en rundtur, en heldag, på egen hand. Det var fantastiskt. Alla människor man möter på Sri Lanka utstrålar kärlek.

 

Agneta Sjöholm, farmaceut, Svedala:

– Det har varit helt ljuvligt. Jag har kommit ner i varv tack vare dessa fantastiska behandlingar. Läkarna lägger ner så mycket omsorg, de lyssnar på en! Specialbehandlingen av ryggen har varit underbar och ansiktsmassagen ljuvlig. Jag har psoriasis och då hjälper alltid sol och salta bad. Men här har jag även fått en speciell olja av läkaren som varit läkande. Jag har obalans i vata, som är min dosha, då får jag värk. Jag har fått örtmediciner mot det och det har gjort mig mycket bättre. Vistelsen här har gjort mig lugnare som människa. Min rumskompis, som jag inte kände tidigare, kan se att 14 dagar här gjort stor skillnad på mig. Ja, man ser i ögonen på alla – i deras blick – att något har hänt. I meditation har jag fått till mig mitt totemdjur, ekorren. Benny sa direkt: ”Ekorren är kvick och en samlare”. Det stämmer på mig. Jag samlar på insikter!

 

Arline Sarvell, entreprenör, Trosa:

–  Jag driver en camping i Östersund och det har varit en intensiv sommar då jag inte varit så noga med mig själv, jag har fått sova och äta när det blivit tid över. Så jag kände att nu måste den här resan ske! Om man inte vill bli sjuk så måste man sköta om sig. Min man dog för ett år sedan och det har varit en jobbig situation. Resan har betytt väldigt mycket. Jag har fått behandlingar som verkligen gjort nytta. Benny har varit en stor del i det hela, i att få välbefinnande. Nu börjar jag hitta mig själv. De törnar jag fått i livet har gjort att jag satt upp ett skydd för att klara livet och känslorna. Nu är det dags att släppa på det. Hemma när jag mediterar kan jag inte riktigt komma in i det, jag har kontrollbehov och svårt att släppa. Här har det varit lättare. Att resa ensam har varit en stor fördel, då måste man ta kontakt med nya människor. Tänk, jag har mött personer som är från samma lilla ort, med bara 100 invånare, i finska skärgården som jag kommer ifrån. Det är magiskt!

 

Catharina Alm, sjuksköterska, Löddeköpinge:

– Jag är intresserad av ayurveda och har drömt om att åka på en sådan här resa. Saker föll plötsligt på plats. Min pappa gick bort i somras och jag fick ingen semester, så jag behövde komma iväg nu. Datumen för Näras resa passade perfekt. Jag är väldigt förtjust i shirodhara-behandlingen, varm olja som droppas i pannan. Då upplevde jag ett lila, lysande sken i tredje ögat. Akupunkturen var avkopplande, all Bennys healing var underbar och meditationerna var ett extra plus. Jag har fått harmoni i kropp och själ. Maten här har också passat mig, jättegod med massor av frukt efter både frukost, lunch och middag. Det har också varit många härliga möten med olika personligheter.

 

Meglena Stambolieva, civilekonom och tolk, Hudiksvall

– Jag har sett resultat när det gäller min fysiska hälsa. Min kondition har höjts, jag har fått min energi tillbaka och även min diabetes har påverkats positivt eftersom mina värden sjunkit från en väldigt hög nivå ner till 6,3. Det är fascinerande med förmågan att läka här. Vi har fått chans att vila, trots att det varit lite stress med alla tider att passa, men jag har förlikat mig med det. Det har varit en vila från min vardag och det har inte varit så mycket kollektiva aktiviteter, vilket passar mig. Att få träffa alla soliga, vänliga människor som är tjänstvilliga på ett naturligt sätt har gett mig mycket. Vår reseledare Monica är rätt kvinna att göra en sådan här resa. Initiativet att göra resor för att hjälp människor med deras hälsa, det är stort.

 

Agneta och Roland Ahlbäck, undersköterska respektive busschaufför, Halmstad:

– Jag har fått ett nytt liv. Jag kom hit som ett vrak och åker hem som en ny människa. Detta är mitt livs bästa investering, säger Agneta. Sömnen har kommit tillbaka, huvudvärken har försvunnit. Snuvan som jag dragits med i 25 år är så gott som borta. Och fötterna som jag har haft problem med har blivit bättre efter varje läkarbesök.

– Jag har blivit av med ”min ständige vän”, värken i armbågen, som jag dragits med i 15 år och som blivit en del av mig. Nu är den borta, säger Roland. Jag har blivit lugnare i mig själv och jag hoppas att jag har mer ork när jag kommer hem och ska börja på ett nytt arbete. Jag och Agneta kommer att få ett nytt liv tillsammans – vi, som alltid ätit olika mat, har upptäckt att vi är samma dosha. Så i fortsättningen blir det samma sorts mat på våra tallrikar!

 

Vill du följa med Nära till Sri Lanka och besöka ayurveda-kliniken?

Läs mer om höstens resa här!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.