Varför hjälper jag djur när det finns människor som lider?

Djurkommunikatören Mia Mattsson-Mercer har arbetat med att hjälpa djur i kaosartade områden sedan 1999.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
”Varför hjälper du djuren när människorna lider?” Det är en stark fråga som ofta ställs till mig, speciellt när det mörka och tragiska inträffar bland oss människor ute i det offentliga.

Sedan 1999 har jag arbetat med djur i krig och områden där kaos råder. Jag ser det nästan varje dag. Flyktingar, sexuellt utnyttjade barn, misshandel på kvinnor och barn, tonårssjälvmord, övergivna barn, krig och svält. 

Livet är inte alltid vackert, men vi kan alla förändra någonting. Att ifrågasätta människor varför de hjälper djur och inte människor är som att säga: ”Djurens liv har ingen rätt.”

Jag hoppas vi inte ifrågasätter nyutexaminerade veterinärer varför de inte blir läkare istället när det råder brist på läkarpersonal. Det blir fel energier.

Efter kriget i Sarajevo, Bosnien, arbetade och levde jag där i två år. Jag arbetade mest med djur. Det var många husdjur som hade överlevt kriget men som inte hade några ägare att återvända till. Djurparken var rejält förstörd och djuren svalt ihjäl.

I Sarajevo var vi två stycken djurorganisationer och 189 stycken hjälporganisationer till människor. Ingen av oss gick och blängde på varandra utan vi småpratade, delade erfarenheter och hjälpte till. Barnen i Sarajevo fick kritor och papper för att rita teckningar. När de var färdiga tog jag teckningarna med mig hem till Sverige och visade dem för de svenska skolbarnen. 

Resultatet blev kartonger med svenska gosedjur som skickades tillsammans med svenska teckningar tillbaka till barnen i Sarajevo. Barnen i Sverige ville hjälpa barnen i Bosnien och jag var deras mellanhand. På teckningarna hade de ritat djur!

När jag arbetar i södra Italien hjälper jag barn som blivit föräldralösa eller är barn till prostituerade. Det har jag gjort sedan 2008. Ingen vill ha dem, ingen vill se dem. 

Att man hjälper och ger är det enda rätta, om det så är till en person, ett djur eller till vår jord. Vi delar alla samma plats. Om det var fred på jorden skulle djuren inte behöva oss, men vi kommer alltid att behöva djuren. 

Kärleken och gemenskapen finns för oss alla om vi bara låter respekten respekteras i harmonin.

Det handlar om att bli sedd både som människa, som barn eller som djur. Ensam i ett våldsamt hem, mobbad i skolan, på väg bort från ett krig eller ett skadat djur. Vi behöver alla bli sedda.  

Det du fokuserar på är meningen att du skall hjälpa, men ditt barn har kanske en passion att hjälpa någon annan. Låt dem få göra det. Det finns kärlek och plats för oss alla.

That’s Amore!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.