Utbrändhet finns även bland våra djur

Hästar är känsliga och starka djur. Det ska mycket till för att kunna bryta ner en häst, skriver djurkommunikatören Mia Mattsson-Mercer.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
Det är inte bara trasiga gatuhundar jag möter under mitt arbete som djurkommunikatör, jag arbetar även med trasiga inre sinnen hos andra djur. Sönderbrändhet existerar inte bara hos oss människor utan också hos våra djur.

Jag arbetar ofta med hästar som tävlar på elitnivå och en del har slutat sin karriär med en sönderbränd själ. Den nya ägaren anlitar mig för att veta vad som pågår inuti hästens inre. De är oroliga över hur de skall kunna nå hästen som nu endast står i ett skal. 

Det kräver otroligt mycket mer energi av mig med kommunikationen, det är som att borra sig igenom ett tjockt lager av sovande energi. Hästen stänger av för att kunna överleva. 

Men det är en underbar känsla att lyckas borra sig igenom skalet in till själen som då kan berätta för mig vad som hänt. En stark sorg flödar fram. Hästar är ett av våra väldigt speciella, känsliga och starka djur. Det skall mycket till för att bryta ned en häst. 

Jag arbetar i olika stall med upp till 20 stycken tävlingshästar. Det är massor av olika energier som flyger omkring. Jag träffade Dirkland som varit en av de mest framgångsrika tävlingshästarna, men som nu mådde dåligt. 

Dirkland hade tidigare varit i ett annat stall som han trivdes i, men sedan blev det en massa skrik och bråk blandat med desperat träning. Ägaren grät och en tomhet kändes inom honom, som om han hade förlorat allt. Dirkland och några andra hästar åkte därifrån.

Den nya ägarinnan lät nästan desperat i sin röst när hon frågade mig, ”Vad kan jag göra för Dirkland nu? Vill han vila? Gå på skogspromenader? Naturligtvis vill han vila!” sa hon i nästa sekund som om hon talade till sig själv. 

Ägarinnan berättade att förra ägaren hade varit en väldigt framgångsrik ryttare men hade fått ekonomiska svårigheter och förlorat allt. Enligt rykten hade han varit desperat och tränat sina hästar hårdare för att vinna.

Kvinnan tittade på Dirkland, sedan på mig. ”Tala om för honom att han är säker här och han skall få det han vill.”

Jag hörde henne senare samla ihop sina anställda till ett möte. Hennes order ekade i stallgången. Dirkland skulle vila, promenera, få ljusterapi och massor av kärlek. Plötsligen hörde vi alla ett svagt gnäggande från Dirkland: 
Tack för att ni ser mig!


That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.