Tänd ett ljus och älska

En indisk mästare som heter Osho har sagt ”Det finns inget mörker. Du kan inte ta mörkret och kasta bort det eller stoppa det i en låda." Men du kan tända ett ljus och då försvinner mörkret.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

En indisk mästare som heter Osho har sagt ”Det finns inget mörker. Du kan inte ta mörkret och kasta bort det eller stoppa det i en låda." Men du kan tända ett ljus och då försvinner mörkret.

Det är samma sak med rädsla. Du kan inte ta rädsla och kasta bort den eller stoppa den i en låda. Men du kan älska. Försök att älska och samtidigt vara rädd, det går inte.”

Att älska är att känna kärlek. Och med kärleken följer tacksamheten. Men när vi är rädda, då har vi inget att glädjas över och våra tankar och känslor är en härd av oro.

När jag är rädd eller orolig så försöker jag stanna upp och landa i mig själv. Att våga bjuda in och observera de negativa tankar och känslor som påverkar mig är viktigt, utan att värdera eller döma mig själv. Efter en stund i kontemplation så avtar de av sig själv och ger plats åt nya tankar och känslor som tacksamhet och kärlek.

 

Om oron finns kvar så hjälper jag till genom att tänka ”vad är det värsta som kan hända?” ”vilka problem kommer förr eller senare inte att lösa sig?” Frågorna ger mitt intellekt möjlighet att få perspektiv på det jag oroar mig över. Det ger också utrymme för frid och fred i mig.

 

Att meditera och slappna av en liten stund varje dag ger mig utrymme att njuta av det faktum av att jag får finnas. Jag får uppleva när min kropp andas av sig själv, känna hjärtat som slår och min hjärna som tänker.

 

Ibland tänker den mörka tankar och ibland ljusa. Eftersom hjärnans uppgift är att tänka så behöver jag inte engagera mig så mycket i vad den tänker. Jag försöker använda den när det är motiverat och resten av tiden får den göra vad den vill. Och det gör den.

 

Det är när den lurar mig i fällan efter en tid av negativitet som den för mig in i mörkret. Och istället för att försöka sig på den omöjliga manövern att stänga av hjärnan så tänder jag ett ljus och älskar istället.

 

Per Ola Thornell

 

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.