Madeleine Walles: Världens bästa frukost

161 cm kropp. Det är vad jag fått i detta livet, som hem och boning för min själ. Ja, jag tänker att kroppen är ett hus som jag fått till låns för att kunna leva mitt liv på bästa sätt.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Då är det min skyldighet att vårda den så gott jag kan. Som jag gör med bilen. Och min trädgård, som jag lägger massor av timmar på för att den ska bli så underbar som jag vill ha den. Även det ”riktiga” huset på Österlen tar vi hand om på bästa sätt, min man och jag, för att det ska vara trivsamt.


Men min kropp är det bara en som kan rå på och det är jag. Jag har alltid försökt hålla den i trim med cykling, gympapass och långa promenader. Men också kämpat med extrakilon som varit tuffa att bli av med. Det är egentligen först de senaste åren jag hittat knepet, och då även blivit medveten om att vara snäll mot kroppen även på andra sätt. Här har andligheten och arbetet med Nära varit en stor hjälp.


Att jag lärt mig meditera är jag tacksam för. Det har räddat många stunder när jag varit både ledsen och utmattad. Tio minuter, tjugo kanske, i stolen i mitt arbetsrum. När jag stängt dörren för att få vara ifred, när jag tänt ljuset med lavendeldoft som jag älskar och satt mig ner med slutna ögon för att segla iväg till min inre värld. Som hjärnan tackat mig! Efter den sköna stunden är kroppen avslappnad, med sänkta axlar. Jag känner att jag varit snäll mot mitt ”hus”.


Kosten är lika viktig, har jag insett. Jag har tagit fasta på den ayurvediska filosofin. Tre Nära-resor till Sri Lanka har lärt mig att tänka om och det har förändrat min kropp. Nu startar jag varje morgon med ett glas varmt vatten som jag kokar upp det första jag gör när jag stigit upp. Jag dricker små klunkar och känner hur det lenar på insidan, kroppen vaknar mjukt och fint. Ett ”husmorsknep” som farmor tog till redan på sin tid, märkligare än så är det inte.


Efter vattnet blir det chiapudding. Jag älskar den! Och bjuder dig på receptet. Snälla, prova! Jag lovar att kroppen kommer att tacka dig, även för den.


Frukosten avrundas med mitt gula guld – gurkmeja. Vattnet i ka­strullen, som inte gick åt till dagens första glas, värms upp igen. Jag fyller ett halvt dricksglas och rör ner en tesked ekologisk gurkmeja. Nej, jag njuter inte. Det är inte gott. Men det gör gott. Inbillar jag mig. Forskning visar att det stärker immunförsvaret och lindrar ledbesvär. Jag har hört att det även kan hjälpa kroppen stå emot cancer. Avgjort! Ska jag vara snäll mot min kropp ska den få gurkmeja.


Jag vet inte om min taktik är hundraprocentig, men jag är sällan förkyld numera. Jag har blivit av med de retfulla extrakilona. Och jag är en mycket coolare person nu, sedan jag börjat meditera. Det är som att ilska och irritation inte får fäste längre. Det är ju bra, inte bara för mig och min kropp – utan för alla andra också.


Varm kram

Madeleine


Världens bästa frukost – Maddes chiapudding

(2 portioner)
2 msk chiafrön
2 msk ekologisk kokos
1 dryg dl fullkornshavregryn
½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl havremjölk.
Rör ihop ingredienserna i en skål och ställ den i kylen över natten. Toppa din portion med skivad frukt eller bär, nötter eller frön.

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.