Madeleine Walles: Gärna nyttigt, bara det är gott!

Jag är en enkelt hopskruvad människa som älskar pasta med köttfärssås. Som barn var det alltid detta jag önskade till middag på min födelsedag.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

 Nu när min älskade man, som lagar all god mat hemma, frågar vad jag vill ha när jag fyller år så ler han bara när han inväntar svaret. Han vet redan!

Mina vardagsmorgnar är vikta åt nyttig chiapudding, det jag har skrivit om i en tidigare krönika. Men det ska var skillnad på vardag och helg. Så lördag och söndag äter jag ofta ett par rejäla surdegsmackor med ost och hemlagad fikonmarmelad. Jag älskar smörgås!

Sen har jag ytterligare en passion – kanelbullar. Är de hembakta med mycket smör, då är det omöjligt att stå emot.

Ja, jag vet att jag borde avstå det vita mjölet. Det vita giftet! Jag har försökt med fullkornspasta. Men ärligt talat, det ser inte lika aptitligt ut. Visst köper jag fullkornsbröd. Och danskt rågbröd med massor av tugg. Men ibland bara måste jag få vitt bröd! Och kanelbullarna, hur ersätter jag dem?

Så får jag en välsignad bok i mina händer. En bakbok med recept på nyttiga kakor, varvade med kloka tankar. Och, visar det sig, här finns alla mina favoritkakor – fast bakade på råvaror som gör gott för både hälsan och Jorden. Goda ingredienser som sprider lycka i både kropp och själ.

Äggen är lyckliga. Det raffinerade, vita sockret är utbytt mot muscovadosocker, kokossocker eller björksocker. Och det vita mjölet ersatt av finsiktat fullkornsmjöl, dinkelmjöl, rismjöl eller mandelmjöl. Smaskiga chokladbollar byggs av nyttigt jordnötssmör med enkelomättade fettsyror och mina älskade kanelbullar får en nyttoknuff när sockret byts ut mot agavesirap eller honung. Jag lär mig också att om de får långjäsa i kylskåpet över natten, får jag bullar med mer näring och smak. Perfekt!

Jag läser. Jag ler. Och känner inspirationen vakna. Jag tar in baksidestexten och författarens kloka ord: ”Varför äta det dåliga, när det goda finns? En befogad fråga. Så nu när jag går till mataffären, tittar jag faktiskt på hyllan med bakingredienser med helt andra ögon.

Det finns många underbara böcker med recept och tips på hur vi kan leva – och njuta – nyttigare. Och så här på det nya året ska jag försöka tänka om. Min kropp ska få i sig så lite gifter som möjligt, men jag ska inte sluta att unna mig. Jag ska bara se till att göra rätt val.

För exakt ett år sedan införde jag en ny vana. Jag fick tips om en riktigt bra jag-vill-inte-bli-förkyld-kompis. En morgonshot gjord på ingefära, citron, honung och vatten. Den är frisk, den är stark och den gör gott. Jag satte just in en flaska med nygjord ingefärsshot i kylen. Det fyller på mitt må bra-konto att jag är lite duktig också. Det måste vara kul att vara nyttig!

Varm kram Madeleine 

Ingefärsshot
(1 liter)
1 liter vatten
Saften från 2 ekologiska citroner
Ca 200 gram färsk ingefära
2 msk honung

Skär ingefäran i små bitar – eller riv om du vill ha starkare smak. Häll den i vattnet och låt det sjuda i cirka 60 grader i en halvtimme. Ta bort kastrullen från värmen, häll i honungen och låt svalna.

Sila bort ingefäran, tillsätt citronsaft och häll på flaska. Förvara i kylen.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.