Jai Thornell: Vi har inte religionsfrihet i Sverige!

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

All tro är individuell och vi har, som tur är, religionsfrihet i det här landet inskrivet i svensk grundlag och trosutövandet skyddas också av artikel 18 i FNs allmänna förklaring av mänskliga rättigheter gällande tanke- och religionsfrihet! Utövande av exempelvis medialitet eller healing faller under båda dessa skydd. Det hindrar naturligtvis inte vissa människor – individuella eller organiserat i grupp – att trakassera, förlöjliga, förfölja eller kränka utövare såväl under tjänst som på deras fritid. Jag har själv, och många av mina kollegor, råkat ut för dem. De kallar sig skeptiker och även om en del av dem är trevliga och öppna för dialog så är många rent av obehagliga och farliga. De har inga problem med att skada andra genom sina ageranden och de gör det med förevändningen att utövare inom mediumskapet är bedragare som lurar andra. Inte sällan gör de det under fejkad profil eftersom de inte vågar stå för sina handlingar. Tjänstemän på olika myndigheter, poliser, åklagare, jurister och andra vet att trakasserierna pågår, men de väljer att titta bort.

Råskeptikern är som en person som exempelvis hatar jazz så mycket att han måste gå på jazzklubb var och varannan dag och kalla musikerna för bedragare, att de inte spelar riktig musik. De läser på hemsidor om jazz, de kollar in utövarnas hemsidor, ringer deras arbetsgivare och berättar att de har en anställd som utövar jazz, de ringer skatteverket och påstår att musikern inte betalar skatt, de skapar grupper på Facebook som de kallar ”Vi som inte gillar Jazz” – deras tillvaro går ut på att vara i det som de tycker så illa om. Visst är det märkligt?

De kräver av jazzmusikerna att de ska bevisa att jazz fungerar och existerar som fenomen. Men då jazz inte går att lägga i ett mikroskop, mäta eller väga så räcker det inte med utövarnas eller jazzälskarnas egna upplevelser – jazz är helt enkelt skadligt. All forskning kring jazz kallar de för pseudoforskning och ignorerar.

Nej jag raljerar inte över skeptiker. Det är bra att vara sunt skeptisk. Det är bra att vara öppen och tillåtande. Det är bra att respektera andra för vad de tror på. Jag anser mig själv sunt skeptisk – allt som kommer ur munnen på ett medium eller andlig utövare behöver inte vara sant. Jag vet att busschaufförer, kassörskor, vårdbiträden, koncernchefer, politiker, kriminalvårdare, präster, skeptiker och andra också ibland ljuger eller bedrar. Varför? Därför att inom alla områden finns det olika typer av människor och alla gör inte alltid rätt ifrån sig.

Varför skulle det vara annorlunda inom det andliga där det också finns pengar att hämta för mindre seriösa ”element”? Det är inte bra – men så länge skeptikerna kör sin lobbyverksamhet med politiker och myndigheter så skapas inga kontrollorgan eller organisationer som kan övervaka den andliga ”branschen”. Så skeptikerrörelsen är faktiskt medskyldig till att forskning i större omfattning inte sker eller att bedrägerier kan fortgå.

Jag är tacksam för vad vetenskapen gett oss i många sammanhang, tro inget annat. Men den har ställt till lika mycket som religionerna gjort. Som tur är närmar sig den nya moderna vetenskapen och andligheten varandra. När tro blir vetande så kanske den här planeten blir det vi i grund och botten alla önskar och vill ha; en vacker fredlig plats där respekt och omtanke råder.

Namasté
Jai

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.