Jag är rik!

Jag menar rik på riktigt! Ja, jag inte på pengar, så skicka inga tiggarbrev till mig. Nä, jag syftar på min inre rikedom. Och du är också rik. Inom oss finns allt det vi behöver – kärlek till oss själva och andra, erfarenheter och visdom från nuvarande och föregående liv.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Jag menar rik på riktigt! Ja, jag inte på pengar, så skicka inga tiggarbrev till mig. Nä, jag syftar på min inre rikedom. Och du är också rik. Inom oss finns allt det vi behöver – kärlek till oss själva och andra, erfarenheter och visdom från nuvarande och föregående liv.

 

Här finns förstås också en del hinder som ligger i vägen för att vi ska leva livet fullt ut. Inte minst är våra tankar ofta ett väsentligt sådant. Våra huvuden är fulla av röster som berättar saker om oss och vår verklighet som inte alltid är sanna. Det är våra föräldrars röster som planterats där från den dagen vi föddes. Men här finns också röster ifrån andra; syskon, lärare, kompisar, politiker, präster, auktoriteter, de framgångsrika och de misslyckade.

Ibland är rösterna motstridiga, ibland samstämmiga. Men de här rösterna är inte våra. Åsikterna de har är inte heller alltid våra. Så var finns då vår egen röst i allt det här? Om jag ska lyssna på min röst får jag leta någon annanstans. Egentligen är det ganska enkelt – jag går till mitt hjärta, för där finns bara jag och min sanning.

 

Om jag lyssnar på vad mitt hjärta vill blir mitt liv också som det ska vara, som det är menat. I våra hjärtan finns vår inre röst som helar och läker. När vi kommer i kontakt med den rösten i oss själva, i vårt hjärta, så får vi också tillgång till alla våra förmågor och styrkor. Det är själens röst.

 

När vi går på inre upptäcktsfärd så kanske vi hittar sådant vi inte gillar. Kanske något vi gjort eller sagt och som vi ångrar. Kanske ogillar vi vårt jobb, vissa relationer, eller hur vår kropp ser ut. Kanske hittar vi yttre förklaringar till varför våra liv inte är fulländade? Vi skyller på andra och säger att det är deras fel. Vi har fel man, fel föräldrar, fel jobb, fel boende, fel chef, fel lön, fel… Ja, det tar aldrig slut på ursäkter.

 

Men är det helt sant? Är inte sanningen att vi gjort felaktiga val själva och sedan har svårt att stå för dessa? Om vi väljer att se vårt eget ansvar i hur våra liv ser ut, kan vi också göra något åt det. För lägger vi ansvaret på andra så gör vi oss maktlösa. Att bli medveten om sina brister och fel kan göra ont, men när vi är sanna mot oss själva, och lyssnar på rösten i vårt hjärta, då får vi balans, kraft och styrka. Då ger vi oss själva den kärlek vi så väl behöver.

 

Du är den mest värdefulla personen i ditt liv, så hedra dig själv oavsett fel och brister. Alla människor har fel och brister. Alla människor har beteenden som ställer till det på ett eller annat sätt. Så var snäll mot dig själv, du gör alltid ditt bästa. Och inte minst – du är värd det allra bästa. Inom oss finns de svar vi behöver. Dessa svar är vår fantastiska rikedom, en skatt som bara ligger där för att upptäckas och användas. Varför inte göra det?

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.