Att skratta är att leva

Har du skrattat idag? Jag skrattar ofta, både medvetet och omedvetet. Skrattet är förlösande och hjälpande.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Har du skrattat idag? Jag skrattar ofta, både medvetet och omedvetet. Skrattet är förlösande och hjälpande. 

På något sätt så kommer jag i skrattet nära mig själv och får en lätt känsla i kroppen och sinnet. 
Det finns förstås skratt som inte är kärleksfulla. De sarkastiska, hånfulla skratten som håller en kvar i ens brister och fel.


För något år sedan när jag mediterade så kom, vad jag upplevde, en ny guide igenom. Jag fick då ingen information av honom men han såg ut ungefär som en indian, hade ett stort leende på läpparna och jag la märke till att tänderna var tydliga. Jag tyckte det var märkligt. Och typiskt – jag som tyckte det var lite ”flummigt” med folk som hade indianer som guider. 
(Jag tycks alltid få äta upp mina egna fördomar.)

 

En tid senare när satt jag med i en experimentell cirkel i trancemediumskap så berättade övriga cirkeldeltagare att en ny ”person” verkade ha kommit genom mig. Min röst och mitt ansikte hade ändrats på ett sätt som de inte hade sett tidigare. Vem var detta, undrade jag?


En kort tid senare i en ny meditation kom ”indianen” igen, sa att han hette Sairo och var nordamerikansk indian. Jag fick ord, platser och annan information.

 

Efter meditationen skrev jag ner allt jag fått och vid första bästa tillfälle satte jag mig framför datorn och googlade. Jag hittade inget av värde och sa till mig själv att jag bara fantiserat. Men jag gjorde ett sista försök och ändrade sökorden och hamnade på en amerikansk sida om just nordamerikanska indianstammar. 

Efter en halvtimmes läsning var jag helt tagen – all information jag fått av min nya guide stämde. Och namnet jag fick får mig fortfarande att skratta. Sairo levde in en större stam som kallades Iroquois. Namnet Sairo betyder på deras språk ungefär – visa tänderna, skratta.

 

Sairo är med mig i allt medialt arbete och utveckling och han påminner mig ständigt med sitt leende att slappna av, skratta mer och att leva med värdighet.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.