Anna Strandlind: Rätt kost håller dig frisk

Har du lyssnat på din kropp? Frågat den hur den mår? Väljer du med omsorg den mat du stoppar i dig, eller tar du den enkla och snabba lösningen? Maten påverkar din hälsa. Och valet är ditt!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Kroppen är verkligen helt fantastisk. Den talar om för oss när vi inte mår bra, och den är tydlig med när vi mår bra. Om vi alla skulle ge oss själva en stund varje dag och fråga vår kropp hur den mår – och om vi lyssnade – då skulle vi få kloka svar.

 

Vi lever i ett tempo där prestation och snabbhet är i fokus. Ju mer vi kan prestera på kortare tid desto bättre arbetsresultat, tycks vi tänka. Det är inte hållbart. Det vet vi alla, ändå kör många på. Ibland av ren rutin.

När vi kommer till mat och energi så ska allt gå snabbt, för vi ska ”hinna” med allt annat också. Så varför inte åka till Mac Donalds, eller köpa några pizzor på vägen, då ”slipper” vi laga mat. Det tar ju bara tid från oss…

Nu låter jag lite sarkastiskt, men detta är en verklighet för många idag. En vardagsrutin i en del barnfamiljer. Allt är tillgängligt och enkelt att få tag på.

 

När jag var liten så fick jag, med omsorg, välja några godisbitar i en liten påse på lördagarna. Idag är påsarna fyra gånger så stora och nu är det fredagsmys, plus eventuellt godis andra vardagar också.

Det är klart att vi ska hänga med i utveckling och förändringar, men snabbmatstrend och sockerfrosseri skadar oss människor väldigt mycket. Vi behöver välja rätt, vi behöver se över vår hälsa. Vi har alla ett eget ansvar!

Idag har vi via nätet tillgång till all information vi behöver för att leva ett friskt liv, men många gör det ändå inte. Hur kommer det sig? Jag tror att vi alltför lätt stoppar godsaker i vår mun vid stress och även ser detta som en tillfällig belöning. Vi vill ha allt snabbt!

 

Denna stress, som så många bär på, går att vända. Börja se stressen som din läromästare och vän! Livet är rörligt och föränderligt, så häng inte upp dig på små detaljer som skapar stress i ditt liv. När vi är stressade eller hamnar i svårigheter, är det lätt att tappa fotfästet och stoppa något i munnen. Eller så glömmer vi att äta, eller äter fel sorts mat. Det är inte konstigt, för det är hjärnans sätt att tala om för oss hur vi kan hantera en jobbig situation. Det är en instinkt.

Nyckeln är att veta vilken mat som faktiskt hjälper oss att må bra. Och att äta regelbundet. Då slipper vi detta frosseri.

 

Jag tror på naturlig, helig mat. Det som kommer ur jorden, från träden. Solen och himlen bejakar ständigt denna heliga mat ur Moder Jords kraft. Vi är mer sårbara idag, så välj din mat med stor omsorg. Maten kan bota sjukdomar och främja vår hälsa. Valet gör vi själva.

 

Varm kram, njut av din mat!

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.