Anna Strandlind: Bestäm själv över din hälsa

Den viktigaste personen i ditt liv är du! Så ta hand om dig och din hälsa. Bry dig om vad du äter. Rör på dig. Du kan! Hjälp dig själv att må bra, då kan du också hjälpa andra.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vi alla kan bestämma över vår egen hälsa, menar jag. Nu kanske många ifrågasätter detta, men låt mig förklara vad jag menar.

Vi alla har en möjlighet att, oavsett vad vi har för mål, äta sundare, träna mer, få mer energi, bättre sömn, en välfungerande mage och starkare immunförsvar, bättre humör och livssyn samt starkare självförtroende.

Alla har vi väl något som vi vill förbättra, men varför gör vi inte det? Idag har vi ju tillgång till all information och kunskap vi kan få och många människor är så kunniga. Ändå ökar psykisk ohälsa, och fetman är ett stort hälsoproblem idag. Vi dör i förtid, vilket är fruktansvärt.

Detta är lite brutalt skrivet, men tyvärr sant. Jag har själv mina brister, precis som alla andra och jag vet att jag behöver förbättra mig på vissa saker i de exempel jag ger ovan.

Anledningen till att vi inte alltid lyckas med det vi vill för att förbättra vår hälsa, är att det krävs mycket uppoffring, tid och hårt arbete, så är det. Det som också är ett dilemma för många är att det bestående resultatet sker under en längre tid. Det finns ingen snabbfix-metod för något som ska bli bestående.

Idag ska allt ske snabbt och allt är så resultatinriktat i vårt samhälle. Men att bli medveten om sina känslor, tankar och fråga sig själv ”varför”, är ett måste för att kunna förändra sig själv.

Hur kan vi då förändra oss och tänka positivt kring vår hälsa? Jag tror att vi ska se oss själva i en inre bild där vi är friska, pigga och starka, istället för tvärtom. Vår inställning är det viktigaste redskapet för att kunna förändra.

En sak som jag ofta påminner människor om är detta: ”Hälsa handlar inte om hur vi ser ut, utan hur vi mår!” Det är en väldig skillnad!

Ställ frågan till dig själv: ”Om jag gör det här, hur mår jag då under en längre period? Vem vill jag vara? Vad vill jag göra i livet? Vad behöver jag för att må bra?

Du är den enda som har svaret när det gäller dig själv. När du har svarat på dina frågor så tar du hjälp och planerar en månad i taget. Det finns hur mycket hjälp som helst att få, men det krävs som sagt både tid, engagemang, uppoffringar och ibland hårt arbete.

Det som är så bra är att vårt mående blir bättre på vägen, allt eftersom vi förändrar. Det som var tufft i början blir ofta lättare längre fram.

Handen på hjärtat – den viktigaste personen i ditt liv är du själv!

När du mår gott så kan du också hjälpa andra mer. Du skapar ett energiflöde som gynnar alla. Du klarar det!

 

Varma kramar från mig,

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.