6 vanliga symboler i våra drömmar – och vad de betyder

Vad betyder det att bli jagad i en dröm? Här får du svaret på vad sex vanliga symboler betyder i dina drömmar.

Text: Agneta Orlå
Foto: Shutterstuck

Så tolkar du dina drömmar

  • Skriv ned vad som händer i din dröm. Vad gör du? Har du en aktiv eller passiv roll? Lista verben och se om du kan upptäcka ett mönster.
  • Läs igenom din dröm och sätt en titel på drömmen.
  • Vilka känslor hade du i drömmen? Vilka känslor hade du vid uppvaknandet?
  • Associera till drömbilderna – vad kommer du att tänka på?
  • Fundera på drömsymbolens funktion. Vad gör den? Hur fungerar den? Ett tåg, exempelvis, går på räls. Kanske är det någon annan som har bestämt destination och förare, du bara åker med?
  • Lägg ihop drömmens händelser och dina känslor. Vad i ditt liv kan detta handla om? Vad i din aktuella livssituation speglar drömmen?

3 tips för att komma ihåg dina drömmar

1. Innan du somnar – sätt intentionen att du kommer att komma ihåg dina drömmar. Upprepa intentionen flera gånger så att du somnar med den tanken. Ge inte upp om du inte minns din dröm första natten. Upprepa proceduren nästa kväll.

2. Ha papper och penna vid sängen så att du kan skriva ned din dröm. Du sänder då också en signal till ditt omedvetna att du vill samarbeta, att du är nyfiken på drömbudskapen.

3.Testa att sova utan väckarklocka när du kan, så att du vaknar av dig själv. Tänd ingen lampa och ligg helt stilla när du vaknar. Försök memorera drömmen och känslan i den, innan du sedan skriver ned den.

6 vanliga drömsymboler

Stress

Att packa och packa, aldrig bli färdig, inte komma iväg i tid eller rädsla för att inte hinna med flyget kan vara ett tecken på att vi har för mycket omkring oss. Att vi inte lägger tid och energi på det man mest av allt önskar och längtar efter.

Att bli jagad

Dessa mardrömmar innebär ofta att vi själva flyr från en del av oss själva som vi ännu inte har integrerat i vår självbild. Trots att drömupplevelsen kan vara jobbig så kom ihåg att alla drömmar vill oss väl. Ett effektivt sätt att få tag i vad som jagar oss är att antingen direkt i drömmen, eller i efterhand i en visualisering av drömmen, ställa frågan: ”Vad vill den här drömsymbolen säga mig?” Det finns ett budskap, vi blir inte jagade av en slump! Om drömmarna fortsätter att komma tillbaka har vi inte tagit till oss innebörden.

Död

Ofta en symbol för det motsatta, det vill säga pånyttfödelse. Att lämna en gammal fas i livet och istället helas och renas. Något gammalt dör för att ersättas av något nytt i ens liv.

Sex

Sexdrömmar kan se olika ut och vara av olika karaktär. Förutom att spegla behovet av närhet och starka känslor så symboliserar ofta drömmen behovet av förening med olika sidor hos en själv. Man införlivar alltså partnerns egenskaper med sig själv.

Otrohet

Att drömma om att partnern är otrogen handlar i första hand oftast inte om partnern. Istället symboliserar denna dröm ofta att man tappat kontakten med sina egna värderingar eller på något annat sätt svikit sig själv, att man inte är trogen mot sig själv.

Toalett

Överfulla, icke-fungerande eller upptagna toaletter är ofta en vanlig drömsymbol. Det är då läge att ”släppa skit”, gamla attityder, känslor och förhållningssätt.

 

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.