Kristina lämnade sjukhuset och blev medicinkvinna: "Intuitivt kände jag att jag måste bort"

Medicinkvinnan Kristina Naranjo bär alltid med sig sitt viktigaste husapotek i handväskan. För timing är A och O, menar hon. Speciellt om det handlar om att stoppa influensa eller förkylning. Följ Kristinas råd om du vill bryta gamla hälsomönster. Det är aldrig för sent att lära nytt!

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen

I mötet med medicinkvinnan Kristina Naranjo är det den personliga, individuella kartläggningen av måendet som står i centrum. Om något känns fel och symtom dyker upp – det är då man ofta börjar sökandet inom sjukvården.

– Vi får också lära oss att vi kan behöva vända oss till någon annan och att problemet troligtvis kan, eller bör, botas med tabletter och kanske med operation. Vi funderar oftast inte så mycket själva, säger Kristina. Vi frågar den som är utbildad, helst då en läkare.

– Jag vill gärna så frön och inspirera till förändring, men alla har sin egen väg att vandra.

 Under mer än 25 år har Kristina jobbat som terapeut och drivit hälsobutik med mottagning mitt i Malmö. Nu har hon lagt ner butiken och jobbar istället vidare som enbart terapeut.

En nyhet är hennes intracellulära mätningar av näringsämnen i kroppen. Det betyder att hon mäter hur mycket näring du har tagit upp i kroppen på cellnivå, alltså inte vad du har i magen eller i tarmarna eller vad som flyter runt i blodet. Hon tittar på vitaminer, mineraler och fettsyror, och om man har för mycket tungmetaller i kroppen.

– Ifall du saknar vissa näringsämnen är det svårare för dig att göra dig av med tungmetallerna, förklarar Kristina.

Den som vill ha hennes hjälp får ringa eller mejla och boka tid, och det kan man göra från hela världen.

– Jag jobbar både med vägledning på distans, gör hembesök och tar emot kunder i mitt hem, säger Kristina. Men fokus kommer att ligga på mätningarna framöver, att boosta med näringsämnen är ett bra sätt att börja sin hälsoresa.

Gick sin egen väg

Från början arbetade Kristina som sjukvårdsbiträde och patientvak på Malmö Allmänna Sjukhus, hon utbildade sig sedan till barnsköterska. Som vikarie på en canceravdelning för vuxna vändes hennes värld upp och ner.

– Patienterna erbjöds inget hopp om tillfrisknande och det tyckte jag var förfärligt jobbigt. Jag drabbades av depression och insåg att jag inte kunde vara kvar. Intuitivt kände jag att jag måste bort från sjukhuset, bort från det sättet att tänka.

Trots erbjudande om en fast tjänst, något som tidigare varit hennes dröm, så valde Kristina att sluta av ren överlevnadsinstinkt. Hennes inre guide ledde henne rätt. Hon följde sin inre röst, och litade på att hon skulle hitta det hon sökte.

– Jag gick på magkänslan och sa upp mig. Något av det första jag gjorde sedan var att skaffa mig en glad hund, och så tillbringade jag väldigt mycket tid i ett stall.

Hunden, hästarna och naturen gjorde att Kristina började må bättre, hon blev friskare av att ha modet att gå sin egen väg.

Det var när hennes första barn fick atopiskt eksem, som hon för första gången kom i kontakt med den alternativa vården. Av läkare hade hon fått kortisonsalva och visst försvann eksemet när krämen användes, men utslagen kom tillbaka så fort hon slutade.

– Jag tänkte att det måste finnas ett annat sätt, en lösning som är beständig. Jag inledde mitt eget sökande inom naturens principer. Jag hittade en homeopat och tillsammans startade vi en naturlig utrensning. Efter ett och ett halvt år var min sons eksem borta och jag hade börjat läsa homeopati, astrologi och i princip allt jag kom över, säger Kristina och ler glatt.

Helheten är viktig

Hon gick bland annat kurser inom polaritetsterapi, hästhomeopati, öronakupunktur, bindvävsmassage, astrologi, reikihealing och mineral- analys. Kristina studerade på nära håll andra naturterapeuters arbete på djupet, så småningom började hon ta emot egna klienter.

Den som vill ha hjälp av Medicinkvinnan, som hon nu kallar sig, behöver boka tid för att gå igenom hela sin livssituation. Nummer ett är att gå till botten med hur man lever, vad man äter, hur sömnen ser ut. Alltså helheten.

Kristina vill höja sina kunders medvetandenivå så att de kan göra reflekterande val kring sin egen hälsa. En första konsultation hos henne tar minst en och en halv timme. Hennes naturmedicinska arbete är aldrig en quick fix.

Kristinas 3 favoritprodukter:

1. Oreganoolja

Olja pressad från blad och blommor av oregano. En stor favorit bland Kristinas kunder. Sägs ha läkande egenskaper.

2. Sanchodroppar

En unik blandning av eteriska oljor från Himalaya. Populärt för att stoppa förkylningar om de används vid första symtom. Inom folkmedicinen användes dropparna för att främja det allmänna välbefinnandet. Många menar att de hjälper vid matsmältningsproblem, dålig andedräkt, illamående, huvudvärk och insektsbett.

3. Eteriska oljan Frankincense

Den heter olibanum på svenska och framställs genom varsam ångdestillering av växtharts från trädsläktet Boswellia. Den är vanlig som ingrediens i rökelse. Kristina använder den gärna på huden.

Kundernas mest efterfrågade örter:

Kamomill

Gott att dricka som örtte. Många dricker detta te på kvällen.

Åkerfräken

Produkter som är bra för hår, hud och naglar innehåller ofta åkerfräken som är kiselrikt.

Ringblomma

Enligt många är ringblomma bra för problemhy, eksem och lättare brännskador. Anses vara bakteriedödande och stärkande för immunförsvaret.

Nässla

En ört som använts i alla tider och som anses vara stärkande för immunförsvaret eftersom nässlor är så rika på mineraler. Innehåller massor av viktiga näringsämnen.Tips! Plocka nässlor, tvätta dem och förväll några minuter – nässelsoppa är både gott och nyttigt.

Maskros

Enligt örtexperten Maria Treben är maskrosor stärkande och energigivande om du plockar dem när de dyker upp på vårkanten. Plocka stänglar och blad, hacka och lägg i salladen. Roten kan du tvätta och torka för att sedan koka te på.

10 ta hand om dig-tips!

1. Stressa mindre – var närvarande i nuet!

2. Byt ut negativa nyheter i tidningar, på radio och i tv mot något som inspirerar dig. Lyssna gärna på Eckhart Tolle, Gregg Braden, Bruce Lipton, Joe Dispenza, Anita Moorjani eller Kyle Cease på Youtube.

3. Läs böcker som höjer din medvetandenivå och lyssna på inspirerande människor. Försök att gå in i dig själv för att hitta svar.

4. Sluta mata dig med negativa influenser – fyll på med kloka ord och inspirerande filmer!

5. Försök att hitta guldkornen i tillvaron och var tacksam för det du har.

6. Om du fokuserar på dig själv och ser till att må så bra som möjligt har du möjlighet att stötta och hjälpa andra.

7. Bygg ett stabilt fundament, skäm bort dig själv genom att göra saker som får dig att må bra. På det sättet kan du sprida glädje och inspirera andra att ta hand om sig själva.

8. Försök vara i stillhet med regelbundenhet – där kan du hämta inspiration, få nya idéer och guidning.

9. Promenera och vistas ute i naturen.

10. Meditera gärna.

 

Läs även:

Fyll på med ny energi: Rena ditt hem med vit salvia

Så gör du en guldlatte – kryddig dryck för god sömn

Örtexpertens bästa tips: Från immunförsvar till sorgebearbetning

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.