Gabrielle Bernstein: Universum gav mig budskapet när jag bad om det

Den amerikanska författaren och coachen Gabrielle Bernstein har startat nätverk för kvinnor, skrivit flera andliga böcker och blivit uppmärksammad av Oprah Winfrey som en Super Soul Teacher. Hon är en framgångsrik föreläsare vars huvudbudskap handlar om att skifta perspektiv och våga välja kärleken.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Chloe Crespi

Gabrielle Bernstein ser att vara direkt tagen ur Sex and the city i jeans, klackar och nyfönat hår.

– Vi lever i en materiell värld och jag är tacksam för livets alla gåvor. Jag kan älska snygga skor och samtidigt vara en andlig budbärare för idag vet jag att min sanna källa till lycka kommer inifrån, säger Gabrielle.

Men så här har det inte alltid varit. Under största delen av sitt vuxna liv har Gabrielle försökt att passa in, klamrat sig fast i destruktiva relationer och sökt lyckan utanför sig själv. Efter grundskolan utbildade hon sig till skådespelare för att sedan byta bana, och som 25-åring ägde och drev hon en framgångsrik pr-byrå som tog hand om event och fester på New Yorks nattklubbar.

– Jag var verkligen inriktad på att hitta bekräftelse utanför mig själv, och jag var bra på det. Allt såg snyggt ut på utsidan, men på det andliga planet var jag helt pank. Samtidigt hade jag massor av självhjälpsböcker hemma, men inte förmågan att ta till mig dem trots mitt andliga ankare från uppväxten.

Gabrielle Bernstein växte upp med en yogapraktiserande mamma som lärde henne att meditera redan vid tio års ålder, och som tonåring åkte hon på sitt första ashram.

– Men snart började jag söka efter att duga och vara speciell genom yttre attribut och då vände jag mitt inre ryggen, berättar Gabrielle.

Gabrielle var inte bara beroende av sitt arbete och alkohol, också droger var en del av hennes vardag. Söndagen den 2 oktober 2005, det var då allt vände som över en natt.

– Jag minns dagen som det var igår, allt var kaos men i det ögonblicket jag bestämde mig för att bli nykter fanns inget alternativ. Jag bad en bön den kvällen, att Gud, universum, vem eller vad som finns där ute, skulle visa mig att det finns ett bättre sätt att leva.

20220303-Gabrielle-Bernstein-1500.jpg”Allt såg snyggt ut på utsidan, men på det andliga planet var jag helt pank”

Hjälpt och inspirerat unga

– När jag vaknade hörde jag en stark intuitiv röst som sa att jag skulle lita på min inre känsla, våga släppa taget och bli ren från mina missbruk. Då skulle jag få allt jag ville ha och leva ett liv bortom mina vildaste drömmar. Sedan dess har jag lyssnat på den inre rösten.

Gabrielle sökte också hjälp utanför sig själv och hittade en terapi­grupp med ett andligt fundament. Hon kastades tillbaka till sina egna andliga rötter och kunde snabbt komma på fötter igen.

– Det syntes säkert inte på utsidan men det kändes på insidan. När man genomgår en stor livsförändring och det funkar vill man så gärna dela det med alla, man vill skrika ut detta så att fler ska få uppleva det man själv har gjort. Så tiden efter att jag blivit nykter hjälpte jag unga tjejer att bli fria från drogberoende. Jag arbetade som livscoach trots att jag inte hade någon utbildning, men jag hade min egen historia och erfarenhet.

I samma veva mötte hon Marianne Williamson, en amerikansk andlig föreläsare och författare, och från att ha varit lärare och mentor är Marianne numera även en nära vän.

– Det stod ganska snabbt klart för mig att jag också skulle sprida ett andligt budskap, fast för en ny generation. Jag är här för att inspirera människor till att hitta frihet, att följa sina hjärtan, bakom sina inlärda trossystem.

Gabrielle började sätta ihop sina egna föreläsningar med budskapet att välja kärleken och glädjen framför rädsla. Det kan ju låta simpelt men i praktiken tycks det vara svårare då upp till flera tusen kan komma för att lyssna på Gabrielle när hon är i stan. Och det kanske inte är så konstigt, för när Gabrielle pratar om hur egots kraft håller oss borta från vår egen inre källa, som får oss att döma och upprepa beteenden som inte gynnar livet, är det både inspirerande och enkelt att ta till sig. Gabrielle menar att när vi spelar upp trogna, gamla mönster och värderingar lever vi inte i vår egen sanning. Vill man förändra sitt liv gäller det att våga titta på sina rädslor och se dem för vad de är: rädslor, inget annat.

– Det handlar om din egen vilja. Du kan prova allt — läsa böcker, lära dig olika tekniker, men om du inte riktigt vill, så fungerar det inte. Börja med att säga till dig själv Jag vill börja må bättre, och i den affirmationen kan du sedan börja ta emot det som kommer till dig.

20220303-Gabrielle-Bernstein-1080.jpgVar i nuet och välj kärlek i varje ögonblick. Då blir drömmar sanna, menar Gabrielle.

Genombrott som författare

Med flera böcker bakom sig är Gabrielle Bernstein knappast någon debutant. Med boken The universe has your back, (2016) kom det riktigt breda genombrottet (boken har sålts i över en kvarts miljon exemplar runt om i världen). Huvudbudskapet i alla hennes böcker handlar om att skifta perspektiv i livet eftersom vi då kan uppleva våra upplevelser mer levande. Hennes stora inspirationskälla och husbibel är boken A course in miracles.

– En kurs i mirakel är en meta­fysisk självstudiebok som publicerades första gången 1975. Den har tran­skriberats av två psykologprofessorer vid Columbia University. Boken syftar till att hjälpa läsarna att uppnå en positiv andlig omvandling. En av bokens huvudsakliga läror är hur man övar förlåtelse i det dagliga livet, förklarar Gabrielle.

Vi har alltid ett val

Den senaste boken på svenska, Attraktionskraften – Verktyg för att styra ditt liv bortom dina vildaste drömmar (2021), handlar om att påminna dig om din sanna kraft, att du kan styra ditt liv dit du vill och uppleva flödet av attraktionskraft, utan att kämpa. När du gör det kommer du att uppnå det du önskar och må bra. Och när du mår bra utstrålar du en närvaro och glädje som smittar av sig på din omgivning. Att lära sig lita på attraktionslagen gör att du kan sluta oroa dig för framtiden och släppa taget om det som varit. Du får tillgång till en stor källa av glädje, välbefinnande och energi!

– Förutom att skriva böcker älskar jag att laga mat och bjuder gärna hem vänner på middag. Dessutom har jag fått en ny hobby: jag håller på att lära mig skapa keramik, och det är fantastiskt roligt.

Till sist påminner Gabrielle om att vi alltid har ett val och att vi själva måste välja att vilja leva ett kärleksfullt liv.

– Det är en överenskommelse att välja kärlek i varje ögonblick. Det är inte enkelt utan kräver praktik, varje dag, i varje ögonblick.

Det här är Gabrielle Bernstein

Ålder: 42 år.
Yrke: Författare, livscoach, yogalärare, entreprenör och föredragshållare.
Familj: Maken Zach Rocklin och sonen Oliver (född 2018).
Bor: New York City och lantställe strax norr om New York.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.