Upplev norrskenets magi: Så ökar du chanserna att se fenomenet

Det råder fullständig norrskensfeber i landet. För vi har gått in i en period där himlens skådespel kommer att synas mer över hela Sverige under de kommande fem, sex åren. Calle Bergstrand är en äkta norrskensentusiast och i sitt möte med Nära benar han ut allt vi behöver veta för att få uppleva detta fenomen. Och hur vi bäst fångar det på bild!

Text: Ehva Löpp
Foto: Carl Bergstrand

Många av oss har en dröm om att få uppleva norrsken, det vackra skådespelet som pulserar på himlen. Och allt fler kommer att få chansen! Det berättar entusiasten Calle Bergstrand som startat Nordens största community för just norrsken.

Detta himlafenomen bildas av laddade partiklar som kommer från solen i en väldigt hög hastighet, så kallade solvindar. Det trolska fenomenet uppstår efter att solvinden ger energi åt partiklar som rör sig snabbt in i vår atmosfär och träffar atomer. För att atomerna ska återgå till sin normala balans ger de i från sig energi, fotoner, som förvandlar energin till det magiska ljuset och färgar himlen grön.

Så när det stormar på solen kan vi, med lite tur, bjudas på ett fantastiskt skådespel!

Himlalvalvet kan även trolla fram andra färger på olika höjder, av olika atomer. Ett rött sken finns alltid på himlen trots att våra ögon sällan kan uppfatta det. Men ibland är norrskenet så kraftigt att det går att se de röda nyanserna med blotta ögat. De partiklarna befinner sig högre upp i atmosfären och färgen bildas när elektroner träffar syreatomer.

Även den vanliga gröna färgen bildas av syreatomer, men på en lägre höjd. Det är inte ovanligt med andra skiftningar som visar sig när kväveatomerna väl börjar att återgå till sitt normaltillstånd. Då kan natthimlen färgas i lila och blå toner, men dessa fångas lättast med kamerans hjälp.

20221130-Norrsken-2.jpgNorrskenet lyser vacker över hustaken. Foto: Carl Bergstrand

Startade Facebookgrupp för norrskensentusiaster

Calle Bergstrand, 42 år, från Gotland har vigt hela sin fritid åt det mytomspunna norrskenet sedan han blev frälst i Norrland. Varje år vallfärdar mängder av människor till norra Sverige för att se en glimt av den gröna, magiska himlen. Även Calle drömde om att få uppleva ljusfenomenet när han flyttade upp till Umeå för tolv år sedan. Han ville veta mer om hur norrsken fungerar och gick in på Nasas hemsidor, där det går att räkna ut olika prognoser för hur solvindarna vänder sig via olika diagram.

– Det tog mig ett och ett halvt år av googling på sidor som är skrivna av amerikanska rymdnördar för andra rymdentusiaster, för att jag skulle förstå någonting, säger Calle. Jag blev tvungen att omsätta fysik och terminologin till mitt eget språk.

Men skam den som ger sig. År 2010 ställde Calle sin första korrekta norrskensprognos.

– Jag blev överlycklig när jag lyckades räkna ut hur man mäter solvinden genom vindstyrka och temperatur. Kortfattat kan det förklaras att ju rödare diagrammet visar, desto större chans är det att få se norrsken, förklarar han entusiastiskt.

När Calle flyttade tillbaka till Gotland trodde han inte det skulle vara stor chans att lyckas se fenomenet så långt söderut i Sverige. Men döm om hans förvåning, när han gick in på Nasas hemsida visade den en mycket hög aktivitet av solvinden.

– Genom rymdvädersidorna såg jag att solvinden visade ovanligt fina förutsättningar. Så jag packade bilen och stack till Högklint som är en 48 meter hög klint söder om Visby. Redan när jag klev ur bilen befann jag mig under ett norrskensutbrott. Jag kunde till och med ana den unika, röda nyansen med ögat.

– Med darrande fingrar tog jag min första gotländska norrskensbild och en månad senare var min Facebooksida Norrskensverige född.

Calle startade sin Facebookgrupp 2013, med sin första bild på det magiska fenomenet. Då hade gruppen 500 följare. Idag är gruppen uppe i nära 150 000 norrskensentusiaster.

– Gruppens följare lägger ut sina observationer från hela Sverige, vilket är fantastiskt eftersom vi kan följa olika norrskensutbrott i realtid. Målbilden är att ge alla en chans att uppleva detta magiska fenomen direkt. Många missar smällen och har gått in igen när skådespelet väl börjar. Det gäller att ha tålamod!

20221130-Norrsken-3.jpgÖgat kan inte fånga alla nyanser som kameran kan dokumentera. Foto: Carl Bergstrand

Norrsken kan ses i hela Sverige

Städernas miljontals lampor övervinner lätt både det svaga norrskenet och vår galax av stjärnor. Men norrskenet kan dock överträffa även de största städernas ljusföroreningar. Och chanserna är bättre de kommande åren, då vi går mot solcykelns mest aktiva period. Då går det lika bra att se fenomenet var du än befinner dig i Sverige.

Under solcykeln varierar solens aktivitet rejält, från nära noll till hög. Enorma fläckar, solfläcksregioner, bubblar upp ur solens inre och blir synliga på ytan, många gånger större än jorden. Dessa områden kan ibland vara väldigt kraftiga. Energier som hålls samman av magnetism, ganska likt enorma gummisnoddar. Om dessa brister kan en del av solens atmosfär/skal slungas ut i rymden, och ligger då jorden ”i vägen” får vi norrsken. En geomagnetisk storm. Ju kraftigare smäll på solen, desto mer och kraftig solvind och därmed starkare norrsken.

– Det är nu, de närmaste åren, som det blir intressant på riktigt! Vi förväntas nå nästa solmaximum, alltså solcykelns peak av aktivitet, i juli 2025. Men faktum är att åren innan, och framför allt åren efter peaken, brukar innehålla stora norrskenschanser och starkare utbrott.

– Solens magnetfält vänds ungefär vart elfte år. Nordpol blir sydpol, och vice versa. En hel cykel är egentligen runt 20–25 år, berättar Calle.

Det går inte att missta sig på hans entusiasm. Trots familj med tre små barn och ett civilt arbete brinner han verkligen för sitt stora fritidsintresse.

– Det är jättehäftigt när norrskenet växer. Ett norrskensutbrott håller ibland bara i sig under tio minuter. Från att ha varit en försiktig dimma över horisonten, till att formligen spraka över huvudet kan det ta bara minuter. Den upplevelsen är den bästa.

– Beroende på solens aktivitet, eller utbrott, kan norrskenet hålla på i dagar. Och flera stora och längre norrskensutbrott kan ske på vår natthimmel.

Störst chans att se norrsken är under årets mörka månader, från slutet av augusti till april, beroende på var man bor i landet. Både på höst- och vårdagjämning brukar skenet vara extra starkt, av olika skäl som Calle inte känner till.

20221130-Norrsken-1.jpgViolett sken bildas av kvävemolekyler på lägre höjd. Foto: Carl Bergstrand

Fotografera norrsken

Kameran, oavsett om den finns i din mobil eller hos en proffsfotograf, återger norrskenets färger bättre och starkare än ögat kan. Det har att göra med ögats två typer av nervceller – stavar och tappar – varav de senare är specifikt färgseende. Är ljuset för svagt kickar inte dessa igång och stavarna får jobba i svartvitt. Ögat uppfattar ofta ett norrsken i svartvitt, ljust draperi över himlen. Det är först när det blir starkt och tillräckligt ljust, som färgseendet kickar in.

– Mitt råd till den nyfrälste norrskensjägaren är därför att prioritera. Upplev först, fotografera sen, säger Calle.

Varje gång man tar upp telefonen förblindar man sin förmåga att se i mörker. Det tar omkring 15–20 minuter för ögat att vänja sig och på riktigt öppna pupillerna.

– Se det som en lek när du fotar, inte en tävling. Och öva om du vill bli bättre. Själv hittade jag Vintergatan, vår galax, när jag en kväll vred kameran söderut istället för norrut. Wow, säger jag bara. Kameran fångar så enormt mycket mer än ögat, det är verkligen hisnande!

Andra vackra himlafenomen

Dubbla regnbågar

Dubbla regnbågar är inte lika vanligt som enkla. Växlande molnighet mellan solsken och skurar är en bra förutsättning. När solljuset reflekteras i vattendropparna delas färgerna upp i ett spektrum som blir synligt för blotta ögat. I vissa fall kan solljuset också reflekteras två gånger i en och samma vattendroppe, då bildas en ovanliggande sekundär regnbåge. Eftersom ljuset reflekteras två gånger blir en andra regnbåge omvänd och färgschemat byter plats med den röda färgen innerst och den blå färgen hamnar ytterst. Det går inte att befinna sig där regnbågen slutar, eftersom observatören måste befinna sig med en viss vinkel från regnbågen för att kunna se den. Dessutom är regnbågen i själva verket rund vilket endast går att se från ett mycket högt berg eller ett flygplan.

Nattlysande moln

Nattlysande moln är de moln som ligger högst upp i jordens atmosfär, på ungefär 85 kilometers höjd. Molnen är så tunna att de inte syns på dagen, men eftersom de ligger så högt är de fortfarande solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns från maj till september i Sverige.

Halo

Halo är ett optiskt fenomen i atmosfären med bågar och ringar runt solen eller månen. De bildas genom att solen eller månen skiner genom höga moln som består av sexkantiga iskristaller, när ljuset bryts i samma riktning som kristallerna bildas det magiska fenomenet via refraktionen. En halo bildas endast om ljuset bryts. För att en halo ska bildas behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Ibland bildas vädersolar i ytterkanten av en halo, de ser ut som två bleka kopior av solen.'

Vertikalpelare

Vertikalpelare är en ljuspelare som bildas över eller under ljuskällan vid låg dimma. Fenomenet uppstår genom att ljuset reflekteras av sexkantiga iskristaller och kan därför bara ses när solen eller månen står lågt. Vid kall väderlek och dimma kan även vanliga gatljus bilda ljuspelare.

Öka dina chanser att uppleva norrsken

• Appen Aurora visar exakt var solvindarna är som starkast runt om i världen och du får notiser när det visar sig vara exakt där du befinner dig.
• www.spaceweatherlive.com
• www.metoffice.gov.uk/weather/specialist-forecasts/space-weather
• www.swpc.noaa.gov

 

Det här är Calle
Ålder: 42 år.
Bor: På Gotland.
Familj: Tre barn och fru.
Arbete: Sjuksköterska, sexualupplysare och fotograf. Grundare av Norrsken Sverige, Nordens största community för norrsken.
Aktuellt: Utställning på Galleri Wisby, Det gotländska mörkret, från 13 augusti och framåt.
Brinner för: Det stundande solmaximum då solen är som mest aktiv, med större och bättre norrskenschanser, de närmaste fem åren.
Kontakt: www.galleriwisby.se
Facebook och Instagram: Norrskensverige

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.