Bli miljösmart och andligt rik

Lyckan bor inte i tingen, den bor i tiden vi ger varandra. Och i att vi gör gott. Som att värna om vår miljö. Kanske är det nu du ska tänka om, sluta konsumera och börja leva. Så ge dig själv en smart utmaning och vinn mening med livet!

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Miljösmart. Ett positivt ord som triggar igång både lust och fantasi för att leva ett bättre liv. Ja, ett liv som är gott både för dig själv och vår planet. Och smart vill man ju vara, eller hur!

Det behöver inte alls vara tråkigt, eller ens besvärligt, att se över sina levnadsvanor. Tvärtom! Du kan få ett mer glädjefyllt och innehållsrikt liv om du bestämmer dig för att tänka om lite grand. Dra ner på dina ambitioner och allt det där du tror att du måste äga. Och istället lägga energi och en smula av din tid på det som påverkar både dig och miljön på ett bra sätt.
Ja, det känns som att allt fler bestämmer sig för att ändra sina värderingar. Kanske har vi kommit till en vändpunkt, där vi inser att garderoben inte behöver fyllas med nytt varje månad. Att middagen smakar lika gott om den är komponerad av resterna som samlats i kylen. Och att det är riktigt spännande att se hur mycket plast du kan få ihop om du samlar allt skräp som du dagligen hanterar, i en påse för plaståtervinning. Det blir långt mycket mer än du tror!

 Vi ska aldrig underskatta välbefinnandet i att känna oss duktiga. Det mår vi bra av. Väldigt bra. Och att samtidigt tjäna en slant är inte så dumt. Ta in den där sköna känslan av att kontokortet eller bankkortet inte används lika flitigt längre och upptäck att det, trots detta, inte går någon nöd på dig. Att det går utmärkt att leva ett lite enklare liv. Det lilla livet. Och att det till på köpet inte bara blir pengar över, utan också tid!

 Det här sättet att tänka har till och med blivit en trend. Allt fler karriärmänniskor drar ner på takten och minskar antalet arbetstimmar. De blir kvitt stressen och ökar sin livskvalitet. Därför att de längtat efter – och funnit tillfredsställelsen i – just Det lilla livet. Den tillvaro som kostar mindre men som ger en själslig rikedom.

 Två svenska journalister gjorde nyligen en undersökning där resultatet visade att två miljoner människor önskar att ta det lite lugnare.
 Och det finns många sätt att bli miljösmart och samtidigt andligt rik, här får du några tips!

(texter som är tänkta att lägga i rutor tillsammans med bild)

 

Bygg din måltid med glädje!


En vackert presenterad måltid ger aptit och matglädje. Så låt tallriken lysa i alla tänkbara färger och se till att grönsaker i rött, gult, grönt och orange får ta rejält med plats. Då kan du dra ner på köttet, för du kommer ändå att bli mätt. Och både du och miljön mår bättre. Ta dig tid att finna frukt, bär och grönsaker som odlats lokalt och undvik importerat kött. Och tänk på att inte kasta mat som blir över. Utmana dig själv och familjen att komponera en ny måltid av resterna. Det sparar både tid och pengar. Och du hjälper miljön. Så smart.

 

20190808Miljo1.jpg

Gå på loppis hos dig själv


De flesta svenska källarförråd, garage och vindar innehåller prylar som vi, av olika skäl, har ratat. Kan de få ett nytt liv? Kanske de kan pigga upp uterummet, kolonistugan eller vardagsrummet? Istället för att köpa nytt och skaffa på dig ännu mer prylar. Kanske kan de goa, gamla fynden bli en gå-bort-present? Komplettera skålen med vännens favoritgodis och den gamla vasen med en bukett blommor. Ofta blir man förvånad över vad man kan hitta i flyttlådorna som inte öppnats på många år.

 

20190808Miljo2.jpgBli din egen stylist


Visst är det kul att shoppa kläder, men istället för att handla nytt kan du göra dig själv stolt, och samtidigt skona miljön, genom att granska garderoben med nya ögon. Kombinera plagg på ett nytt sätt. Nya färgkombinationer. Bestäm dig för att vara lite djärv. Våga! Du kan! Och kanske har du gamla halsband, armband och scarves som var favoriter för tio år sedan, men därefter hamnat i lådan. Ge dem en ny chans! Tillsammans med de kläder du äger nu.

20190808Miljo3.jpgUpptäck nya smultronställen


Vi bor i ett land med fantastisk natur och med en Allemansrätt som ger oss möjlighet att ströva på stränder, genom skogar och över ängar. En omvärld som kan ge precis samma avkoppling och njutning som landet långt bort. Och som är som gjorda för en trevlig picknick! Upptäck ditt närområde under semesterveckor och långhelger. Sverige vimlar av mysiga fik och uteserveringar. Du sparar massor av pengar genom att inte resa långt. Och du sparar miljön.

Stressa mindre


Genom att tänka nytt, dra ner på konsumtion och resor, kan det finnas utrymme för att jobba lite mindre. Du får mer tid att umgås med barn, barnbarn, partner, vänner eller hunden. Tid att sitta ner och läsa en bok, ta promenader eller träna. Tid att ta hand om dig själv och de du älskar. Forskning visar att det är just detta som gör oss allra lyckligast. Ett enklare liv är miljösmart – och ett sätt att ge sig själv kärlek.

 

 

3 sajter som ger råd och tips!


www.klimatkontot.se
www.naturvardsverket.se
www.smhi.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.