Stor Stockholmsguide: Andliga pärlor att besöka i huvudstaden

Stockholm är fullt av ställen som är intressanta att besöka om du gillar andlighet. Här är en guide till hemsökta platser, historiska byggnader och spännande butiker – allt inom promenadavstånd i Stockholms innerstad!

Text: Sandra Nelhans
Foto: Sandra Nelhans, Thomas Carlgren

Van der Nootska palatset

20220516-Van-der-nootska-1020.jpgDukat bord i van der Nootska palatsets restaurang. Här kan du äta lunch varje vardag.

Sankt Paulsgatan 21. Närmaste T-bana är Mariatorget (280 m) eller Slussen (450 m).

Börja gärna med en lunch på van der Nootska palatset på Södermalm, så att du orkar med din stadsvandring.

Palatset har fått sitt namn efter holländaren Thomas van der Noot som byggde palatset år 1674. Byggnaden har en rik historia. Här har det bland annat varit flickskola, tobaksfabrik, fäktningsklubb, och även glädjehus, som det kallades på den tiden. Carl-Michael Bellman hade även sin första fylla nere i vinkällaren och har själv skrivit om händelsen i Fredmans epistlar.

Många på palatset har genom årens lopp vittnat om oförklarliga händelser. Dörrar öppnas, oförklarliga steg hörs, och elkontakter blir utdragna.

– Det är ofta en känsla av att man inte är ensam här. En gång hade vi en säkerhetsvakt på palatset över natten, som skulle vakta dyrbara designklänningar. De skulle använ­d­­as nästa dag vid en modefotografering här i palatset. På morgonen verkade vakten skärrad och sa att han aldrig ville jobba här igen, berättar Miriam Andreasson, som är säljchef på palatset.

Palatset drivs sedan 2018 av Eatery som är en konceptkedja för mat och möten. Palatset har en välbevarad 1600-talsatmosfär, med ett flertal vackra salar som hämtade ur en saga. Flera av lokalerna går att hyra och används vid bröllopsfester, minnesstunder och konferenser.

Om det inte går att förnimma några spöken vid ditt lunchbesök, så har du i alla fall blivit mätt och fått njuta av en vacker atmosfär.

• Mer information om lunchrätter och öppettider hittar du på deras hemsida: www.vandernootska.se

• Van der Nootska palatset har semesterstängt mellan den 11 juli och den 8 augusti.


Kristallrummet

20220516-Kritallrummet1020.jpgEtt enormt utbud av kristaller och vackra stenar väntar innanför Kristallrummets dörrar.

Ta sedan en promenad på 400 meter till Kristallrummets smycken och stenar på Hökens gata 6.

På en tvärgata till den populära shoppinggatan Götgatan vid Slussen, ligger Kristallrummet. Efter mer än 30 år i branschen besitter de en enorm kunskap om sitt sortiment av kristaller, ädelstenar och smycken.

I butiken hittar du bland annat skulpturer, stora prydnadskristaller, ljuslyktor, och nyckelringar. Smycken i olika material och färger, hänger utmed väggarna. I skålar och lådor ligger färgglada, lena stenar som ett slags oemotståndligt plockgodis. Men istället för sura nappar, lakritsfiskar och punschpraliner, så står det på etiketterna att det är turmalin, larimar, och tigeröga. Ett armband av blå bandagat fångar ögat. Bandagaten har en färg som närmast skulle kunna liknas vid en ljus, åskblå himmelsfärg. Den sägs lösa inre spänningar, motverka mental stress och neutralisera ilska. Dock behöver vi inte alltid fästa oss för mycket vid stenarnas olika egenskaper och vad de ska vara bra för.

– Vi på Kristallrummet brukar säga att ”the magic is within you”. Den kristall du dras till är rätt för dig, och den du behöver, berättar Elin Lindström som är kommunikationsansvarig på Kristallrummet och även har arbetat i Kristallrummets butiker i flera år.

På Kristallrummet handlar människor från tonåren ända upp till övre pensionsålder.

– Många köper kristaller för att de är vackra men det de flesta har gemensamt är att de söker efter något, förklarar Elin. De kanske kommer att genomgå en operation eller något annat stort i sitt liv, och vill då ha lite stöd på vägen.

Elin berättar att de även har boxar med olika teman, då kunderna ofta efterfrågar kristaller och stenar med olika egenskaper. Det finns boxar som innehåller kristaller för att till exempel få ökad självkänsla eller för healing. Boxarna är populära att köpa som present till någon annan, då personer vill ge bort något med betydelse och mening.

Många köper även armband, och hängsmycken. Elin tipsar att armbanden med fördel kan bäras på vänster arm då de kommer närmare hjärtat och kan ge en ökad effekt.

Kristallrummet erbjuder även olika kurser och workshoppar. Till exempel om tibetanska klangskålar, hur kvinnan bäst lever i samklang med sin månatliga cykel, eller hur du läser kristaller. Då och då arrangeras även kristallmeditation i kristalltemplet som finns i butiken. Information om vilka kurser och workshoppar som är aktuella just nu, finns på deras hemsida: www.kristallrummet.se. Där finns också deras stora webbshop.

Om du hellre vill bege dig direkt till Gamla stan så hittar du deras första butik på Västerlånggatan 21. Det är Kristallrummets flagshipstore som har funnits i 32 år. Butiken är dock lite mindre än den på Hökens gata, men likväl anammar den Kristallrummets vision som är att ”Leva och förmedla skönhet, kärlek och kraft”.


Isis kammare

20220516-Isis-Kammare-1020.jpgPå Isis kammare får du boka tid om du vill få ett per­sonligt möte med astrologen Margareta Hedin.

1,2 km bort ligger Isis kammare, på Storkyrkobrinken 8. Om det är för långt att gå kan du ta tunnelbanan från Slussen och gå av vid Gamla Stan.

Isis kammare är astrologen Margareta Hedins lokal där hon tar emot kunder för personliga konsultationer.

– Jag döpte mottagningen till Isis kammare för jag var helt insnöad på egyptologi, då under tidigt 90-tal, berättar Margareta.

Isis är den främsta gudinnan inom Egyptens mytologi. Hon är nattens, kvinnans, magins, intuitionens och månens gudinna. Isis symboliserar Margaretas intresseområden, så hon tyckte att det var naturligt att öppna Isis kammare för att bjuda in till mysteriernas värld.

– Det är kvinnokraft och andlighet, konstaterar Margareta.

Margareta är en av Sveriges främsta astrologer och hon har mer än 25 års erfarenhet inom yrket. Hon har sedan flera år tillbaka en fast astrologisida i tidskriften Damernas Värld, där hon driver Astrobloggen.

Margareta erbjuder flera olika astrologikonsultationer. Hon går igenom ens födelsehoroskop och tittar på karaktär, livsväg, framtidsprognos och relationer.

Den populäraste konsultationen är den där hon blandar astrologi och tarot. Då använder hon sig även av sina mediala förmågor och sin intuition.

För att träffa Margareta behöver du boka in en tid med ett personligt möte på Isis kammare, eller ett möte online via Zoom. Om samtalet går via Zoom spelar hon även in sessionen kostnadsfritt och skickar sedan filmfilen till kunden.

Margareta är även med i organisationen OPA, Organization for Professional Astrology. Det är en ideell internationell astrologiorganisation som finns i många länder världen över. De vill bland annat främja astrologins utveckling och fokuserar även på att göra astrologin tillgänglig och trovärdig. Margareta är kontaktpersonen för OPA i Sverige.

Margareta tycker att vara astrolog är så mycket mer än ett yrke. För henne är det en livsstil som kräver ett totalt engagemang.

– I’m living it! Ja, det uttrycket har fastnat i min hjärna. Det är så mina OPA-kollegor beskriver det hela. Jag studerar tidens cykler och planeternas rörelser och deras påverkan på skeendena på jorden, samtidigt som jag möter fantastiska människor. Jag får resa, uppleva, dela med mig och helt enkelt leva det, avslutar Margareta.

• All information om Margaretas tjänster samt bokningslänkar finns på hennes hemsida: www.margaretahedin.se


Kungliga slottet

20220516-Kungliga-slottet-1020.jpgKarl XI:s galleri på Kungliga slottet, ett rum inspirerat av ”hall of mirrors” på slottet Versailles i Frankrike.

Nu är det 100 meter till Kungliga slottet.

När vi sedan kommer in i det av konung Karls rum, från vilket en trappa ledde ner i drottningens våning, såg jag ett högväxt fruntimmer med fina drag stå framme i rummet, mitt under ljuskronan. Hon var klädd i en vit spetsklänning, över vilken en stor spetskrage gick nedåt axlarna. Så beskriver prinsessan Eugénie sitt möte med Vita damen i prästen Bernhard Wadströms minnesanteckningar. Detta kan du läsa mer om i Herrgårdsspöken av Peter Ullgren, 2015, Wahlström & Widstrand.

Eller varför inte själv besöka det Kungliga slottet? Stora delar av slottet är öppna för allmänheten så du kan själv titta runt och se om du känner av någonting.

Förutom Vita damen, sägs även Grå mannen, ha slottet som sin boning. Vissa tror att det kan vara Birger Jarl. Birger Jarl byggde på 1200-talet en fästning på den plats där Kungliga slottet står nu.  

Historierna kring slottets spöken är många, och om dina spökspaningar på slottet inte ger utdelning, så kan du läsa om spökena även i dessa böcker:

Spöklikt av Petter Inedahl, Carlsson bokförlag, 2018.

Stockholms spökhus och andra rusk­iga ställen av Stig Linnell, Prisma, 2002.


Riddarholmen

20220516-Riddarholmen-1020.jpg”En gång hördes ett våldsamt bultande från en krypta i Riddarhomskyrkan”

Från slottet är det 450 meter till Riddarholmen.

Idag finns här mest domstolar och centrala myndigheter, men på 1200-talet anlades här ett franciskankloster och Riddarholmen kallades då för Gråmunkeholmen. Klostrets kyrka är den nuvarande Riddarholmskyrkan. Flera kungligheter ligger begravda här. Det sägs att Magnus Ladulås lades till vila 1290 i högkoret. Efter en undersökning 2011, är det tveksamt om det är han. Flera personer som har vistats i kyrkan har varit med om oförklarliga saker. En gång hördes ett våldsamt bultande från en krypta!

Stenbockska palatset som ligger strax utanför kyrkan, uppfördes under mitten av 1600-talet åt riksrådet och hovrättspresidenten Fredrik Stenbock och hans maka Katarina de la Gardie. Även politikern Erik Brahe bodde här under 1750-talet. Brahe var med och planerade en statskupp 1756, som skulle stärka kung Adolf Fredriks makt. Dock läckte planerna ut och han blev dömd för högförräderi och halshöggs på torget utanför palatset. Det är en plats där det har varit mycket dramatik genom tiderna, men nu får du en lugn promenad utmed vattnet mot city.

Källor:

Statens fastighetsverk, webbsida om Riddarholmen på sfv.se

Spöklikt av Petter Inedahl, Carlsson bokförlag, 2018.


Veda Lila

20220516-Veda-Lila-1080.jpgVeda Lila ligger på Drottninggatan mitt i Stockholm city.

Från Riddarholmen tar du en längre promenad på 1,7 km till Veda Lila som ligger vid korsningen Drottninggatan 71D, Barnhusgatan 1. Om du inte orkar gå kan du ta buss 53 från Riddarhustorget och åka till Norra Bantorget. Närmaste T-bana är Hötorget.

En uppiggande väldoft av någon slags blandning av lavendel, sandelträ och mysk välkomnar en, i butiken Veda Lila som är specialiserad på ayurvediska produkter.

– Det är dofterna från rökelse, tvålar och örter, som vi säljer, berättar Beatrice Jateus, som är ett av butiksbiträdena.

Ayurveda är en mångtusenårig indisk läkekonst, och översätts bäst till ”kunskap om livet”. Den delar in människor i tre olika kroppstyper eller ”doshor” som kallas vata, pitta och kapha. Dessa har olika särdrag, och om vi känner till vilken kroppstyp vi har kan vi också lättare behandla de problem och obalanser vi får, enligt ayurveda. Läs mer om doshor här.

På Veda Lila kan du boka in en konsultation för att få skräddarsydda hälsoråd, gå en grundkurs i ayurveda eller boka en behandling.

Butiken ligger i korsningen av Barnhusgatan och den populära shoppinggatan Drottninggatan. Veda Lila känns som en behaglig oas mot den pulserande gatan utanför. Örter, teer, tvålar, hud- och hårvård står prydligt uppställda. För de som kan sin Harry Potter, så påminner Veda Lila om butiken Ollivander’s, där trollkarlen Harry ska köpa sin trollstav. Där står alla lådor med trollstavar staplade på ett välordnat sätt i meterlånga hyllor, precis som produkterna på Veda Lila.

En kund kommer in och vill diskutera sitt blodtryck och en annan tittar sig nyfiket omkring. Personalen kommer med råd och tips och ingen fråga verkar för krånglig.

Lars Lundgren, det andra butiksbiträdet, berättar att de flesta kunderna köper örtpreparat av olika slag, som är anpassade till ens kroppstyp och som kan tas som ett tillskott om det finns någon obalans i kroppen.

– Böcker om ayurvedisk matlagning och om grunderna i ayurveda, är också något som kunderna är väldigt intresserade av, berättar Lars.

Här finns även koppartermosar, eteriska oljor, ekologiska läppstift och kajal som innehåller mandelolja istället för mineralolja, snacks, kryddor, och det klassiska gi (eller ghee) som är ett måste inom matlagning om du vill följa den ayurvediska traditionen.

• På hemsidan www.vedalila.se finns aktuell information om Veda Lilas tjänster, en webbshop, och ett flertal allmänna hälsoråd.


Vattumannen

20220516-Vattumannen-1020.jpgVattumannen har böcker inom de flesta områden för de som är intresserade av nyandlighet och spiritualitet.

Och slutligen beger du dig till Vattumannen på Fleminggatan 35, 1,3 km bort. Vattumannen beskriver sig själva som en esoterisk butik och mötesplats, sedan 1972. Här finns ett brett sortiment för den spirituellt intresserade, både av produkter och tjänster.

Redan utanför på Fleminggatan ger skyltfönstret till Vattumannen en bra sammanfattning av insidan. Här står aprikosfärgade saltstenar, buddhastatyer, drömfångare och böcker med titlar som manar till att berika sitt liv. Ögonen fastnar på boken om ikigai, den japanska livskonsten. Grovt översatt betyder ikigai att ha en mening med sitt liv eller orsaken till att existera. Alla vill nog ha en mening med sitt liv och Vattumannen har många produkter som kanske kan hjälpa till att hitta just det.

– Det är många som har ett förhållande till Vattumannen, och har gått hit i flera år. Kunderna kommer inte hit bara för att köpa en vara utan de flesta stannar en bra stund. De kanske tar en bok och läser lite, berättar Annelie Lindbergh som är butiksbiträde på Vattumannen.

Vattumannen är nämligen ett bokförlag också. Om planerna är att läsa i sommar, så är det här ett perfekt ställe att inhandla böcker. Vattumannen har gett ut böcker skrivna av bland annat Alberto Villoldo, Osho, Anita Moorjani, Colette Baron-Reid, Louise L Hay, Mike Dooley, Doreen Virtuee, Brandon Bays, och Camilla Elfving. Här finns även böcker från andra förlag i olika intresseområden som har med hälsa och andlighet att göra.

Nästan varje vardag finns även någon av Vattumannens konsulter på plats i butiken. Det går att träffa dem under drop-in-tider eller via tidsbokning. Här finns medier, healers, och shamaner. Vissa arbetar med reiki, runor, kristallbalansering, och något som kallas för Maria Magdalena-energin. Ofta anordnas också olika workshoppar, resor och boksigneringar.

Annelie berättar vidare att tarot- och orakelkort samt rökelse, är väldigt populära hos kunderna. Här finns också meditationskuddar, vindspel, lotuslyktor och amuletter som står uppställda som dekorativa stilleben.

Några tjejer i mellanstadieåldern tittar på kristaller som är anpassade för ens stjärntecken. Annelie berättar att Vattumannens kundgrupp sträcker sig just från tidig skolålder och uppåt.

– Det är intressant att se att skolbarnen har anammat en slags ”bibliotekskultur” där de håller en väldigt låg samtalston, när de går runt och tittar här. Det är väldigt fint att se, avslutar Annelie.

• Aktuell information om vad som händer på Vattumannen finns på hem­sidan www.vattumannen.se som också är en webbshop.

 

3 tips för en lyckad stadsvandring

  1. Ha på dig bra skor att gå i! Smörj gärna in lite eterisk olja på huden för mer ork och energi. Svartpeppar är energigivande och motverkar även muskel- och ledbesvär. Åkermynta motverkar trötthet och utmattning. Kom ihåg att de eteriska oljorna är högkoncentrerade och inte ska användas outspädda på huden. I stället bör de blandas ut i en basolja som exempelvis jojoba-, sötmandel- eller kokosolja.
  2. Solhatt och solkräm är ett måste! Det är lätt att bli både solbränd och överhettad av att gå länge på stan. Ta gärna med en vattenflaska och drick då och då. Fyll den gärna med kokosvatten som är naturens egen sportdryck. Den innehåller mineraler och elektrolyter, som är viktiga att fylla på under solvarma dagar.
  3. Var nyfiken och våga fråga! Butiksbiträdena är experter inom sitt ämnesområde, och kan hjälpa dig oavsett om du behöver en produkt för en åkomma, eller tips på en present till en kompis. Ha gärna en grön aventurin i fickan, som kan hjälpa dig att slappna av och uppleva livet genom ett öppnare och fridfullare sinne.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.