Ayurveda ger kunskap om livet

Ayurveda lärde man sig i Indien för 5 000 år sedan och läkekonsten fungerar utmärkt än idag! Denna enkla hälsolära förebygger sjukdom, lindrar smärta och lär oss mycket om oss själva.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Ayurveda är en urgammal indisk läkekonst och hälsolära där det själsliga är lika viktigt som det fysiska. Ordet ayurveda är sanskrit och kommer från ”ayur”, som betyder liv, och ”veda” som betyder vetskap, alltså ”kunskap om livet”. Enligt ayurvedans filosofi börjar vår väg till hälsa och välbefinnande i tanken och du kan själv påverka din fysiska och själsliga hälsa genom positiva förändringar som förhöjer livskvaliteten. Gör det som du känner glädje i, för då mår du bäst!

Ayurveda bygger på:

 • Meditation
 • Yoga
 • Massage
 • Kost- och matvanor
 • Motion
 • Hudvård

Din kropp är ditt tempel

I Indien utövas ayurveda parallellt med, och även integrerat med, den västerländska medicinvetenskapen. I den ayurvediska läran framhålls att vår kropp är vårt tempel som det är viktigt att vi vårdar, ger god näring och uppmärksamhet varje dag. Välj några delar ur hälsoläran som går att anpassa i ditt vardagsliv:

 • Stig upp och lägg dig vid samma tid varje dag, då får kroppen en bra biologisk rytm.
 • Starta dagen med ett glas varmt eller ljummet vatten.
 • Det största målet mat bör du äta mitt på dagen då förbränningen är störst.
 • På kvällen ska du inte äta något efter kl 18.
 • Du ska helst också vara i säng senast kl 22.

Var vaksam på obalans!

Vår kropp sänder ut signaler för att vi ska upptäcka att vi har en obalans. Det är klokt att vara uppmärksam på detta, för signalerna kan absolut hjälpa oss att finna en väg till bättre hälsa. Obalans kan förstås bero på många olika saker. Att vi stressat för mycket, sovit för lite, har en tokig dygnsrytm, rör oss för lite eller att vi äter en felaktig kost. Inom ayurvedan är det flera saker som lyfts fram för att finna balansen - örter, kryddor, mineraler, stenar och inte minst kloka levnadsråd.

Men framför allt är det kosten som är viktig, för om magen fungerar som den ska är det grunden för ett välmående liv. Du ska äta det du mår bra av. Vad som är lämpligt för just dig handlar om vilken kroppstyp du är, det man inom ayurveda kallar dosha. Det finns tre doshor, som på sanskrit heter vata, pitta och kapha. Vilken du tillhör beror på vad som är dominerande hos just dig. Läs mer om de olika doshorna här!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.