Mediet Benny får kontakt med Bengts skyddsängel: ”Jag kan se vem som räddade dig”

I 28 år har Bengt Andreasén väntat på ett svar. Vem var det som räddade honom till livet den där lördagen, när en motorsåg gjorde ett livsfarligt kast rakt mot halspulsådern? Han är så tacksam att han lever. Och när Benny Rosenqvist nu talat om vem som var hans räddande ängel, har Bengt äntligen fått sinnesro.

Text: Madeleine Walles
Foto: TT, Privat

Det finns ögonblick då det är alldeles uppenbart att en skyddande ängel träder in i våra liv. Ögonblick så starka att de är svåra att förstå, svåra att ta in. Något vi måste få smälta och fundera lite över. Vad var det som hände? Vem hjälpte mig? Hur är det ens möjligt att jag överlevde?

Ibland har vi inga svar. Vi känner bara en stor tacksamhet över att vi fick en extra chans. Och så förstås glädjen över att någon finns där, just för mig.

Så var det för Bengt Andreasén. För 28 år sedan var hans liv en knapp millimeter från att ta slut. Det du kommer att få läsa här är en makaber historia, med ett lyckligt slut. Men kanske viktigast av allt är att Bengt nu fått sinnesro, tack vare svaret på vem som hjälpte honom. En cirkel är sluten och en 63-årig man har fått bekräftelse på en kärlek så stark att den säkert inte kommer att lämna ditt hjärta oberört.

LÄS ÄVEN: Har du haft änglavakt? Berätta för oss!

Millimeter från döden

Lördagen den 18 mars 1995 började så bra för Bengt Andreasén, för det var då han gjorde ett riktigt fynd på loppis. En motorsåg för bara 75 kronor. Visst var den av lite äldre modell, och det fanns därför inget kastskydd på den. Men om han bara kunde få igång den var han övertygad om att han gjort ett riktigt klipp.

Bengt åkte till sitt garage för att prova om den startade. Det gjorde den! Så han ställde upp en träskiva mot stålnätet som gränsade mot grannens garage, sedan började han såga nerifrån och upp. När skivan tog slut hann Bengt uppfatta hur sågen gick rakt in i stålnätet och sågade av en bit, innan den plötsligt gjorde ett kraftigt kast.

Sågen var fortfarande igång, Bengt stod med den i handen och han såg hur svärdet på sågen vände sig rakt mot honom. Han kände ett kraftigt hugg in i halsen och varmt blod som rann över bröstet.

Bengt släppte sågen och lyckades ta sig till en arbetskamrat i närheten och be om hjälp. I nästa sekund föll han ihop på golvet.

Det Bengt inte visste i denna stund, var att sågkedjan gått ur framkanten på sågen, så det var den som orsakat det kraftiga hugget in i halsen. Om kedjan fortsatt att rotera, hade själva sågbladet gått rakt genom halsen.

Men där och då, i Bengts garage i Slite på norra Gotland, fanns en ängel. En kärleksfull kraft som såg som sin uppgift att träda in. För det var inte dags för Bengt att lämna jordelivet.

LÄS ÄVEN: Öva på att prata med änglarna – lär dig tolka deras signaler

– Jag färdades i ilfart till Visby lasarett och blev sydd med sex stygn inne i halsen och tolv utvärtes, berättar Bengt. Dagen efter träffade jag läkaren som bekräftade att jag verkligen haft änglavakt. Slaget hade träffat bara någon millimeter från halspulsådern.

– I 28 år har jag funderat över vem min skyddsängel var. Jag vill så gärna få klarhet i vem som ryckte in, där i ödets ögonblick.

20220316-Benny-1080.jpgBenny Rosenqvist ser Bengts skyddsängel.

Mediet Benny Rosenqvist ser skyddsängeln

Idag bor Bengt med sin fru Anita i ett radhus på den lilla orten Havdhem på södra Gotland. Han har fyllt 63 år och ärret på halsen har bleknat. Det syns knappt längre. Efter alla års funderande och i hopp om att få ett svar, bestämde sig Bengt för att skriva ett brev till Nära. Kanske kunde ett medium ge svar. Kanske var det en mening med att han skulle få veta, till slut.

Det visade sig att en magisk cirkel äntligen skulle slutas, när vårt medium Benny Rosenqvist får i uppdrag att kontakta Bengt per telefon. Strax innan har Benny fått läsa Bengts berättelse och Benny får in en ödmjuk, varm och lugn person. En människa som verkligen älskar att leva och kommer att leva länge till.

– Han fick en extra biljett, säger Benny stilla. Det var inte meningen att han skulle lämna. Så var det.

Telefonsamtalet till Gotland går fram och Bengt berättar att han sitter vid köksbordet och tittar ut genom fönstret som vetter mot skogen. På den blå himlen syns ett och annat molnflak sväva fram och han kan se hur björkarna böjer sig i vinden.

Nu är han redo att lyssna på Benny och han hoppas att snart 30 års väntan ska få en upplösning.

– Jag har läst ditt brev och känner in vad som skedde den där dagen, säger Benny. Den jag ser som hjälpte dig är en man som är lång och smal, lite längre än du och han är rak i ryggen. Han är din skyddsängel.

motorsagen.jpgMotorsågen som kunde kostat Bengt livet.

Räddades av en nära släkting

Benny ruskar på huvudet, för nu ser han som bilder i sitt huvud den hemska olyckan, dramatiken, han känner smärtan.

– Du hade verkligen änglavakt, säger han till Bengt. Ditt mirakel var ett hårstrå tunt, för så nära var det att slaget träffat fel och du inte överlevt. Någon millimeter bara.

Benny förklarar att mannen som räddade Bengt är en släkting, en nära släkting. Lite tystlåten, han säger inte så mycket. Men han pratar om att han gick bort i sjukdom. Kan det vara Bengts pappa?

– Min far gick bort 1980, han föll ihop i tunnelbanan i Stockholm, hans hjärta var förkalkat, svarar Bengt.

LÄS ÄVEN: Din skyddsängel är alltid med dig – så ber du om hjälp

Benny nickar.

– Precis. Han hade fått en hjärtinfarkt tidigare, detta är den andra infarkten och den dör han av. Det går fort.

När Bengt åter börjar prata kan vi höra att hans röst fått lite ny värme.

– Så det var min far som ryckte in? Jag har tänkt mycket på min pappa och nu när du säger det känns det så rätt. Din beskrivning av honom är helt korrekt. Det är ingen tvekan. Det är han.

– Att få veta detta nu, efter 28 år, betyder mycket för mig. Det ger mig sinnesro. Det är min fars förtjänst att jag finns här på Gotland idag.

Stor tacksamhet över att få finnas

Nu delger Bengt oss sin starka levnadshistoria. Hur han kom till Gotland som elvaåring. Familjen hade det svårt ekonomiskt och han kunde därför inte vara kvar med föräldrar och bror i Stockholm. Bengt placerades i fosterhem och det var hans pappa, Holger Andreasén, som tog initiativet till att sonen skulle komma just till Gotland. För där hade han själv tjänstgjort som bonddräng på 40- och 50-talet.

– Så jag har mina rötter här, säger Bengt. Det var först meningen att jag skulle vara här som sommarbarn, men det blev att jag stannade kvar och det var nog bra. Jag hade haft ett tufft liv i Stockholm, jag passade inte riktigt in. Så det kändes som Guds mening att jag skulle få leva här. Det blev en stor gåva min far gav mig, att jag fått bo på Gotland. Om jag varit kvar i Stockholm hade det kanske inte blivit så bra.

– Jag har bott på olika platser på ön, i Visby och i Slite, men det var här i Havdhem mitt fosterhem fanns och nu är jag tillbaka till mina rötter. Här på Gotland känner jag kärlek, sommaren och idyllen överallt. Jag har gjort min resa runt ön, men nu kommit tillbaka dit där jag en gång startade.

Bengts tacksamhet är stor, också över att få finnas.

– Det är underbart att få veta att min far trädde in som en skyddande ängel i ett ögonblick som kunde slutat med att jag kommit till Andra sidan idag. Mycket har landat med det beskedet. Jag förstår nu att min far, som gick bort så hastigt endast 59 år gammal, har varit mån om mig. Det känns bra.

En bekräftelse som förstås är extra viktig, när man bara träffat sin pappa vid enstaka tillfällen som jular och skollov.

År 2000 träffade Bengt sin fru Anita Nilsson och tillsammans med huskatten Måns bor de i ett radhus med en fin liten trädgård. Varje dag tar sig Bengt de sex milen till Visby där han har ett heltidsjobb på Samhall. Han har det gott och trivs med livet.

Är inte rädd för livet på Andra sidan

Han har känt av andevärlden ibland, i form av en närvaro i hemmet. Det har gett en inre frid. Han vet att efter det här livet, börjar något nytt.

– Att lämna jordelivet är inget jag fruktar, men jag tänker på det ibland. Idag är båda mina föräldrar borta och även min bror borta. De är på Andra sidan och jag är ensam kvar. Jag brukar säga att det kommer en dag när det är dags att vi får återförenas.

– Men det var inte dags för mig än. Man har ett uppdrag, och kanske mer att uträtta innan man går vidare. Alla har något att utföra här på jorden, det är bara så. Jag är glad så länge jag får vara med.

LÄS ÄVEN: Är siffrorna ett budskap från änglarna? Lär dig tolka änglanummer!

Men Benny vill inte avsluta samtalet riktigt än, han får nämligen kontakt med ännu en person från andevärlden, en kvinna i 35-årsåldern träder fram. Kan det vara ett barn till Bengt? En dotter? Eller en släkting? Bengt förklarar att han inte har något barn eller någon annan yngre kvinna i sin närhet. Han förstår inte riktigt vem det skulle kunna vara.

Benny ger sig inte, den mörkhåriga kvinnan pratar mycket och nu rör sig samtalet om tiden för olyckan. Hon finns där, hjälper till mycket. Är det någon ur sjukhuspersonalen?

Ny ande vill berätta

Plötsligt förstår Bengt vem Benny pratar om. Det är Irene, hon var precis som han 35 år när olyckan hände. Hon var hans flickvän på den tiden. Beskrivningen stämmer exakt och visst fanns hon där mycket, hos honom, när han låg på sjukhuset. Irene gick bort 2008.

– Men hon känns högst levande fortfarande, svarar Benny. Hon är med dig och hon kommer med kärlek. Hon säger att du gett henne mycket. Hon är inte alls så tystlåten som din far, den här kvinnan för talan.

Bengt skrattar och bekräftar, jodå det stämmer allt att hon kunde prata mycket.

LÄS ÄVEN: Så vet du om du träffar andar i dina drömmar – Benny Rosenqvist förklarar

Han är nöjd med sin dag, att äntligen få känna en ro kring det som hände en lördag 1995. En dag som kunde fått ett fasansfullt slut om inte hans pappa Holger kommit som hans räddande ängel. Bengt har fått ett viktigt svar, som också inneburit en stor bekräftelse på kärlek. Det bästa som kunde hända.

– Han tittar till dig, säger Benny. Han släpper aldrig taget om dig.

Det här är Bengt

Ålder: 63 år.
Bor: I Havdhem på Gotland.
Familj: Hustrun Anita Nilsson och katten Måns.
Gör: Arbetar på Samhall i Visby.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.