På Hammenhögs gästis är alla spöken snälla: ”De vill hjälpa oss”

När Ellen och Shaun Thompson tog över Hammenhögs gästgivaregård på Österlen hade de inte räknat med alla spöken som följde med. Och det är inte bara paret som har upplevt andlig aktivitet, även gästerna berättar om oförklarliga händelser.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen

År 1693 stod Hammenhögs gästgivaregård klar att invigas och ganska omgående blev restaurangen byns samlingspunkt för fester och gemenskap. På den tiden var gästgiverierna viktiga knutpunkter. Det skulle helst inte vara mer än två mil mellan gästgivaregårdarna då både hästar och resande behövde mat och dryck.

Eftersom gästgiveriet i Hammenhög låg vägg i vägg med tingsrätten finns rafflande historier om slagsmål med dödlig utgång och om hur en viss häradsdomare Per Öra gärna satt i matsalen och drack konjak. Enligt sägnen var Fritjof Nilsson Piraten en ofta sedd gäst. Även internationellt berömda personer som Greta Garbo och Nobelpristagaren i litteratur John Steinbeck har varit nattgäster.

LÄS ÄVEN: 5 tips till dig som är spökrädd: Så blir du vän med andevärlden

– Vi har fått höra att en tidigare ägarinna vid namn Maj Rovin, som drev gästis under 1950-talet, är en av dem som går igen. Det är det några besökare som har vittnat om. Hon vill hålla koll på sin gamla gästgivaregård, säger Ellen.

Hammenhogs-Gastis-idag.jpgDet spökar i det gamla huset, byggt på 1600-talet. Det är ägarparet Shaun och Ellen övertygade om.

Skeptisk till övernaturliga skeenden

Det var år 1949 som det tjusiga paret Maj och Roland Rovin tog över gästis. De kom från Stockholm och var kända för sin eleganta stil. Tyvärr försvann Roland Rovin ganska snart ur bilden. Kvar stod hustrun Maj, ensam med fem små barn och en mer eller mindre förfallen gästgivaregård.

– Att Maj Rovin var en bestämd och ordentlig kvinna har vi förstått. En granne har berättat hur han som liten pojke arbetade med att spela taffelmusik till smörgårdsbordet på söndagarna. Nåde honom om han uteblev, berättar Ellen.

Vad är det för spöken ni som ägare har upplevt på ert gästis?
– Dörrar som öppnas och stängs, fast de är låsta. Jag har hört det klickande ljudet, trots att jag vet att dörren var ordentligt låst, säger Shaun.

LÄS ÄVEN: Vita frun vakar över Kalmar slott – räddade barn från att bli inlåsta

Ellen berättar att hon egentligen är en väldigt skeptisk person som inte tror på övernaturliga skeenden, men det hon har varit med om på Hammenhögs gästis har fått henne att tänka om.

– Jag har hört nycklar som rasslar bakom mig och nyckelknippor som tappas i golvet utan att någon är där. Jag har också sett skuggor som liksom fladdrar förbi när jag vet att jag är ensam i huset. Jag har tänkt att det nog handlar om optiska illusioner, säger Ellen.

Shaun-och-Ellen-Thompson.jpgShaun och Ellen Thompson driver sedan snart två år tillbaka Hammenhögs gästis på Österlen i Skåne.

Har vant sig vid spökena

Shaun, som är född och uppvuxen i Sydafrika, har en öppen inställning till det övernaturliga. Hans mamma tog med honom till kyrkan för att be för att sonen skulle slippa uppleva den andliga världen.

– Som liten både såg och hörde jag andar. Jag brukade prata med dem också. I Sydafrika är det många som tror på sådant, säger Shaun.

LÄS ÄVEN: Det spökar på Rånäs slott: ”Säker på att vi inte är ensamma”

Nu har Shaun vant sig vid spökena som bor på hans hotell och han är aldrig rädd. Men första gången han mötte det vita spöket blev han lite knäsvag.

– Jag hade haft gäster i restaurangen och var klar med serveringen. När jag stod och diskade hörde jag att en kvinna bakom mig sa ”Hej”. Jag vände mig om, men ingen var där.

Hammenhogs-Gastis-bok.jpgEn bok om det anrika gästgiveriet, som stod klart år 1693.

Såg en kvinna i vit klänning

En annan gång när Shaun också var ensam på jobbet hörde han plötsligt en kvinna ropa från receptionen.

– Jag sprang dit, för jag tyckte det var konstigt eftersom jag visste att jag var ensam och Ellen var bortrest. Ingen fanns där, men jag kände ett vinddrag intill mig och jag kunde se en kvinna i vit klänning springa förbi mig på vägen till köket.

LÄS ÄVEN: Sveriges mest hemsökta byggnader: 11 platser att besöka

Turligt nog är allt övernaturligt som händer hos Ellen och Shaun av snäll karaktär. Ibland ser Shaun små djur som springer omkring i vrårna, han har känslan av att det är kattungar. Men paret har inga egna djur, och någon riktig katt har de aldrig sett röken av.

– Alla våra spöken är vänliga och vill hjälpa oss. Att våra gäster får träffa spöken hos oss tycker vi bara är kul, säger Shaun.

LÄS ÄVEN: Ditte-Maries pentagram höll andarna på avstånd: ”Skönt att få sova i lugn och ro”

Hammenhögs gästgivaregård

  • Grundades år 1693.
  • Fram till år 1933 fanns en gästgiveristadga, där det reglerades hur långt det skulle vara mellan gästgiverierna och att både människor och hästar skulle få mat och inkvartering.
  • År 1759 kostade det sex öre att övernatta på Hammenhögs gästgivaregård.
  • I december 1705 skedde ett beryktat prästslagsmål på gästis. Kyrkoherden Vitus Bering blev halvt ihjälslagen av en annan kyrkans man, Michael Svenonius.
  • Det finns åtta rum, varav ett enkelrum, sex dubbelrum och ett familjerum.

Lär dig mer om hemsökta hus i Pierre Hasselbrandts webbkurs

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.