1. Fyrklövern – irländsk turväxt
Fyrklöverns lyckobringande egenskaper omskrevs för redan 400 år sedan. Foto: Getty Images
”Om en man som vandrar på fältet hittar något fyrklövergräs, skall han strax därefter finna något gott.”
Dessa ord skrevs år 1620 av Sir John Melton, en engelsk författare och politiker. Det verkar vara den första litterära dokumentationen om fyrklövern och dess lyckobringande egenskaper.
Många förknippar fyrklövern med Irland och irländsk kultur. Det kommer sig av att det växer mer klöver på Irland än på de flesta platser i världen. Men den ursprungliga irländska klöversymbolen shamrock är egentligen en treklöver som representerar kristendomen och den heliga treenigheten.
Inom den keltiska kulturen ansågs vitklövern skydda mot onda andar. Just för att fyrklövern är så ovanlig så ansågs den bringa tur då man hittade den.
Läs även: Upptäck ”The Clairs” – De vanligaste mediala förmågorna
Enligt en legend sägs det att när Eva insåg att hon skulle kastas ut ur Edens lustgård, gömde hon undan en fyrklöver som ett ”minne” så att hon inte skulle glömma hur vackert paradiset var.
Egyptierna brukade också ge nygifta personer fyrklövrar för att välsigna äktenskapet.
Det sägs också att varje blad på klövern representerar något. De tre första representerar tro, hopp, och kärlek och det fjärde bladet representerar just tur.
2. Hästskon – håller djävulen borta
En hästsko ovanför dörren till huset sägs hålla ondska borta. Foto: Shutterstock
Det finns olika teorier om varför just hästskon har blivit en tursymbol. En berättelse från 900-talet handlar om smedernas skyddshelgon, Saint Dunstan, och hans möte med djävulen. Enligt legenden kom djävulen in och krävde skor till sina egna hovar. Saint Dunstan spikade då heta hästskor in i djävulens hovar. Den fruktansvärda smärtan gjorde att djävulen tiggde och bad smeden att ta av skorna. Saint Dunstan gick med på ett villkor – djävulen skulle svära på att aldrig gå in i något hus som hade en hästsko hängande vid ingången.
Andra teorier handlar om att hästskon är gjord av järn som ansågs ha mystiska krafter. Häxor sades vara så rädda för järn att de aldrig reste till häst, utan på en kvast, och vissa trodde att järn kunde driva bort onda varelser.
Läs även: Tipsen som hjälper dig att skapa en avslappnande kvällsritual
Hästskor är också kopplade till siffran sju, som anses vara ett magiskt nummer. Hästskor hade traditionellt sju spikhål (även om det antalet nu varierar). Talet sju är betydelsefullt och ett heligt tal i många världsreligioner.
Långt tillbaka i tiden trodde bönderna att halvmånen påverkade skörden, grödorna och mycket annat i vardagslivet. Eftersom hästskons form liknade halvmånen, uppstod även en tro på att den hade samma lyckobringande krafter.
3. Hamsa-handen – skyddar mot ondska
Hamsa-handen står för styrka , pengar och andlighet! Foto: Shutterstock
Hamsa-handen är välkänd för att den skyddar mot ondska. På arabiska betyder ordet hamsa fem, vilket är hur många fingrar som finns på handen.
Denna talisman kallas ibland för Fatimas hand. Inom hebreisk tradition kallas den istället för Miriams hand, eller hamesh, och symboliserar de fem böcker som utgör Toran, som är Genesis, Exodus, Tredje Moseboken, Fjärde Moseboken och Femte Moseboken.
För hinduer och buddhister symboliserar Hamsa-handen chakran, energiflödet i kroppen, och de fem sinnena.
Förutom att vara en skyddande amulett sägs hamsa-handen ge tur och är förknippad med förmögenhet, andlig kraft och styrka. Du kan bära en hamsa-hand som ett smycke, eller hänga den i ditt hem för att skapa lycka samtidigt som den skyddar mot onda krafter.
Läs även: 3 andliga symboler att lära sig
4. Maneki Neko – lyckokatten
Den vinkande katten är en lyckoamulett från Japan. Foto: Shutterstock
Du har säkert sett en liten kattfigur med upphöjd tass som kan ”vinka in” kunder till asiatiska butiker och restauranger. Maneki Neko (inbjudande eller välkomnande katt på japanska) är en lyckoamulett från Japan. Det sägs att katten som har höger tass upphöjd bjuder in pengar och den med vänster tass uppe, bjuder in människor.
Figurerna är oftast gjorda av keramik, men finns även i andra material. De enkla är gjorda av plast eller trä och de riktigt fina i guld eller jade.
Läs även: Kraften i citat och kloka mantran
Det finns olika legender om Maneki Nekos ursprung. En av dessa handlar om en katt och kattens ägare, en kurtisan som hette Usugumo. En kurtisan var en kvinna som fick betalt för att underhålla män med sång, dans, konversation och kanske sex. En natt började katten dra i hennes kläder. Usugumo försökte stoppa katten, men ville inte att den skulle repa hennes dyra kimono så hon ropade på hjälp. En man kom till undsättning. Han trodde att katten var besatt och högg av kattens huvud. Huvudet flög upp i luften och i en sista handling av lojalitet bet och dödade den en orm som höll på att attackera Usugumo.
Usugumo insåg att katten försökte varna henne för ormens närvaro och blev förkrossad av kattens död. För att muntra upp Usugumo lät en kund göra en trästaty av hennes katt, med ena tassen upphöjd som en varning.
Många kattdjur inom populärkulturen har inspirerats av Maneki Neko. Hello Kitty, Meouwth/Miaouss – den talande katten i Pokémon och Hikonyan – samurajkatten.
5. Koi-fisken – symbol för styrka
Koi-fisken står för att gå sin egen väg, uthållighet och styrka. Foto: Shutterstock
En koi är en karp-fisk och kommer ursprungligen från Japan.
Eftersom koi-fiskar är kända för att simma mot strömmen, har de kommit att symbolisera styrka och uthållighet. Det beror på att de ständigt kämpar mot oddsen och aldrig ger upp. Därför har just Koi-fisken blivit en symbol som folk tatuerar på sin kropp.
Svarta koi-tatueringar representerar ofta styrka, medan rosa koi kan representera femininitet eller moderskap och blått kan betyda lugn och frid.
Läs även: Ditte-Maries pentagram höll andarna på avstånd
Dessa tatueringar ses ofta tillsammans med vattenfall eller olika blommor. En koi ihop med en pion kan representera lycka, medan en som är tatuerad tillsammans med en lotusblomma symboliserar skönhet och glädje genom svårigheter och motgångar.
I feng shui är koi-fisken knuten till yin yang-symbolen som sägs vara representationer av två koi-fiskar, en hane och en hona. Prickarna på symbolen sägs vara deras konstant vaksamma ögon.
6. Nazar – skyddar mot onda ögat
Det är vanligt att se nazaren utanför dörren till hem i flera delar av världen. Foto: Getty Images
En nazar eller onda ögat-sten (turkiska: nazar boncugu) är en amulett som är menad att skydda just mot onda ögat – den otursbringande blicken som folk kan ge en. I tusentals år har människor använt denna symbol, för att avvärja otur som orsakas av förbannelser som vanligtvis hade utlösts av svartsjuka.
Att ge någon det onda ögat – alltså blicken – var tänkt att orsaka lidande så som psykisk eller fysisk sjukdom. Amuletten skyddar genom att absorbera ondska. Det blir då även lättare att ta emot det goda, så på det viset är även amuletten lyckobringande. Det sägs att nazaren kommer att gå sönder när den har blivit full av negativ energi. Då byts den ut mot en annan.
Läs även: 8 vanliga tecken på andlig närvaro
Amuletterna är ofta glaspärlor med omväxlande blå och vita cirklar som bärs som smycken. I Turkiet, Grekland, på Cypern och delar av Mellanöstern förekommer nazaren på många olika platser, bland annat hängande utanför dörren till hem, butiker eller på flygplan.
Du kan också göra din egen nazar genom att måla stenar eller skapa en onda öga-amulett av lera.
7. Hartassen – gammal legend
Hartassen bringar nog mest tur till haren som får behålla den! Numera finns det hartassar som är sydda i fuskpäls, om man absolut vill testa dess lyckobringande egenskaper.
Tron om att hartassen ger tur, har kunnat spåras ända tillbaka till 600 f.Kr. hos kelterna på de brittiska öarna.
Den ursprungliga legenden säger att vänster bakfot på en kanin som fångas på en kyrkogård på natten kan avvärja ond magi.
I början av 1900-talet var seden med hartassar vanlig i England och Amerika. Även om det inte finns mycket nedskrivet om det, så finns det folksagor där det berättas om att hartassar kan ge tur och pengar.