Vem är Sveriges äldsta medium? Inga Ask 100 år!

I januari fyllde Inga Ask 100 år. Det gör henne till Sveriges äldsta medium, men också ett av landets mest älskade. Hon är känd för sitt humoristiska, kärleksfulla och värmande sätt att förmedla budskap från andevärlden. Kollegorna på Andra sidan börjar längta efter henne, men de får vänta, för Inga tycker livet är underbart!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Patrik Magnusson

Den 10 januari ställdes det till med stort kalas. Familj, vänner, bekanta och kollegor samlades för att uppvakta Inga, 100 år! Inga själv hade räknat med ett trettiotal gäster, men det kom upp mot 130 personer till festlokalen på Ärtholmen i Malmö! Eftersom hon i sitt yrke som medium gjort sig stor även i Danmark, var det flera av gästerna som reste över sundet för att gratulera.

Mediet Benny Rosenqvist var en av gästerna på kalaset och han har många fina ord att säga om Inga. 
– Hon är en glad, spontan och energifull person, berättar Benny. Och ett oerhört duktigt medium, väldigt professionell. Hon är ett av de mest närvarande medierna jag har träffat.

Bennys och Ingas vänskap sträcker sig över 25-30 år och började med ett mentorskap. 
– Det har varit väldigt skönt att ha Inga som mentor, säger Benny. Hon har alltid funnits där och hållit mig i örat, sagt åt mig när hon tycker att jag ska prata tydligare under storseanser och så. Hon har glimten i ögat, jag har alltid skrattat väldigt mycket med henne!

Inga upptäckte sin mediala förmåga någon gång på 50-talet. En dag blev hon medbjuden till ett möte på Livsfilosofiskt forum av en god vän. Väl där fick hon en chock när hon upptäckte att hon kunde få kontakt med själar på Andra sidan. Sedan dess har hon arbetat som medium, healer och auratolkare.
– Hon är oerhört duktig på att tolka och teckna auror, säger Benny. Det kommer klienter till henne från hela världen!

Och när hon håller storseanser är det fullsatt i lokalerna.
– Hon är klockren när hon förmedlar budskap. Det är så härligt att se henne ställa sig framför publiken. Hon är lite böjd i ryggen, när hon kommer stödd på sin rollator, men när hon ställer sig på scen och andevärlden kommer till henne, rätar hon på ryggen och står spikrakt. Och alltid i skor med klackar, det är hennes arbetskor.

– Hon brukar komma på mina storseanser, berättar Benny. Då ber jag publiken ställa sig upp och applådera. Men då tycker hon att jag är tramsig, så hon kan vara lite blygsam ibland också.
Blygsam eller inte, något hon alltid har med sig är humorn. Benny berättar att när Inga hållit seans nu de senaste åren brukar hon göra en gest mot publiken och säga ”Jag varken ser eller hör er, men jag ser och hör dem på Andra sidan”. 

Som ung älskade Inga att åka motorcykel och det är något som hon länge drömt om att få återuppleva. I augusti i fjol såg Ingas väninna Karin Christensson och hennes dotter Annette Magnusson till att Inga fick åka Harley Davidson. 
– Det var en för tidig 100-årspresent som blev mycket uppskattad, säger Annette.

Turen gick till Bokskogen, utanför Malmö. Inga fick njuta av de skånska slätterna och färden avslutades med fika på Statarmuseet. Conny Green som körde Inga på sin Harley Davidson tyckte det var kul att få köra en snart 100-årig dam. 

Connys fru Anette körde efter med sin motorcykel för att hålla extra koll på Inga under turen. Karin och Annette, som anordnat dagen, körde i en bil bakom, redo att plocka upp Inga om hon inte skulle orka åka mer.
– Men det var det aldrig tal om. Turen tog 20 minuter och hon hade nog gärna åkt lite till, berättar Annette.

– När vi var framme sa hon ”Ska du inte köra mig hem också?”, berättar Conny. Men jag svarade att jag har ju frugan på motorcykeln bakom. Då svarade Inga ”Ja, men hon kan väl vända ryggen till”, säger Conny och skrattar.
– Inga verkar vara en öppen, varm och godhjärtad dam, säger Conny.

Åldern verkar inte vara något som sätter stopp för Inga, trots sina hundra år fortsätter hon hålla seans, distanshealing och ljuskvällar på Tro och vetande i Malmö. 

På sitt hundraårskalas log hon glatt och sa:
– Visst är det härligt att leva!
Ja, det finns nog inget bättre bevis än Inga Ask, Sveriges äldsta medium, för att åldern bara är en siffra. Ett gott skratt förlänger livet och vi kan väl bara anta att Inga skrattat mycket i sina dagar. Stort grattis Inga, önskar vi på Nära!

Det här är Inga:

Ålder100 år.
BorI Rosengård i Malmö.
Gör: Medium.
IntressenMatar vilda katter på Rosengård. Inga ville inte ha några presenter när hon fyllde år, utan såg hellre att gåvorna gick till kattmat.
Sagt på sin hundraårsdag”Det är härligt att leva!”

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.