Medan intresset för andlighet sprider sig i privatlivets alla samhällsskikt och åldrar, finns det en plats där spiritualitet fortfarande är ett big no-no. Affärsvärlden. Åtminstone enligt Ulrica Lagesson. Hon menar att den världen skulle må bra av att låta prestige och pengar ta ett kliv åt sidan och låta hjärta och intuition bli mer vägledande inför stora beslut och personalförändringar.
För idag när människor mår dåligt – och vår jord mår dåligt – säger det sig självt att något behöver göras, förklarar Ulrica och efterlyser kärlek.
– Alla, inte minst landets alla chefer och verksamhetsledare, behöver lyssna inåt och låta snällhet tala. För mjuka värden är lösningen till en bättre och mer hållbar värld.
Då blir det en bra värld
Ulrica är tvåbarnsmamman som skrivit en bok i ämnet och i förordet tackar sin älskade familj som låter henne följa sin intuition.
– Ja, jag tänker att då blir det rätt för var och en. Om vi lyssnar till vårt hjärta och följer intuitionen är vi snälla mot oss själva och varandra och då blir det en bra värld. Det är inte mycket svårare än så.
Men, lägger hon till, det är en konst, för vi har våra egon och dessutom alla åsikter runt omkring att hantera. Mycket gammalt sitter i, som pengar, status och makt. Men om vi blir mer öppna för att integrera mångtusenårig visdom och försöker släppa på prestigen, då skulle vi nå bättre resultat.
Brist på yin-energin på arbetsplatser
Många som läser hennes bok Framtidens företag känner säkert igen sig från sin egen arbetsplats. Att det inte alltid är så bra balans mellan yin och yang, det vill säga mer passiva respektive aktiva egenskaper. Den passiva yin-energin som samarbete, öppenhet och intuitiva reflektioner får ofta stå tillbaka för den i västvärlden vanligare yang-energin som snabba beslut, effektivitet och drivet att agera framåt.
Ulrica har själv många års erfarenhet från arbete med såväl amerikanska teknikjättar som svenska utbildningsföretag. Många gånger har hon reagerat över att det knappt funnits några mjuka värden överhuvudtaget. Mest siffror och rapporter.
– Idag är jag kvalitetsansvarig som verksamhetsutvecklare på ett företag med runt tusen anställda och i den rollen håller jag möten för ledningsgrupper. Här ser jag en möjlighet att lyfta mitt budskap, och i bästa fall påverka.
Ulrica med hunden Aston. Foto: Marcus Westerblom
Önskar att Nära fanns i personalrummet
Men hon vet att hon måste tassa mjukt fram för Ulrica minns så väl reaktionerna för 23 år sedan då hon berättade för sina dåvarande arbetskamrater att hon börjat med yoga.
– Alla tyckte att jag var en extremt märklig figur, flummig och konstig. Men jag hoppas och tror att affärsvärlden är mer mogen nu. Tänk om alla tog en paus från arbetet för att meditera och började varje möte med en kreativ aktivitet. Eller om tidningen Nära fanns i personalrummet!
Det är mycket Ulrica vill nå ut med. Framför allt vill hon kämpa för att människor ska må bättre på jobbet och inte drabbas av psykisk ohälsa, som kan bli en följd av osmidigt genomförda organisationsförändringar eller av annan arbetsrelaterad stress. Men hur når man personer på högsta chefsnivå för en förändring?
Hon ler. Svaret är inte enkelt.
– Jag skrev en bok. Och nu måste jag ha tillit till att den hamnar hos rätt personer.
Andlighet måste utövas med kärlek
Ulrica sitter skönt tillbakalutad i soffan i hemma i Åkerberga när vi pratas vid. Utanför vardagsrumsfönstret ser hon den stora gamla eken som med sin klokhet och sina energier är en hjälp vid meditation och författande.
– Jag har haft intuitionen med mig sedan jag var barn, säger hon. Den hjälpte mig när jag valde kompisar jag kunde lita på och den har varit en hjälp i yrkeslivet, som att veta vilka jobb jag ska tacka ja till. Ibland har jag fått göra om och göra rätt, när jag inte lyssnat ordentligt. Men det har varit en viktig lärdom.
Hon är uppvuxen med en mamma som är intresserad av spiritualitet.
– Som barn tyckte jag att det var pinsamt, för när andra mammor gjorde normala saker letade min mamma efter ufon och kände in energier.
Hon skrattar gott.
– Ja, ungefär samma saker som jag själv idag gör tillsammans med min energigrupp. Vi är åtta-nio tjejer som träffas en gång i månaden och provar allt från frigörande dans till att gå med slagruta. Så andlighet är en del av min värld och jag har alltid tyckt att allt som har med spiritualitet att göra är otroligt bra. Förutsatt att det görs med kärlek.
När medarbetarna får vara i kreativa miljöer kommer även företaget gå bättre, menar Ulrica. Foto: Shutterstock
Lätt att få oväntad hjälp
Som fler än Ulrica upptäckt, är det lätt att få oväntad hjälp när du med hjärtat har ett projekt med andliga förtecken. Många vittnar om detta.
– Så är det verkligen, intygar Ulrica. Allt kommer till en! De personer jag ville intervjua för boken tackade alla ja och bjöd verkligen på sig själva.
– När jag hade ett färdigt synopsis tänkte jag att jag måste skicka det till de stora förlagen. Det gjorde jag, och fick nej med kommentaren att det var ett för smalt ämne. Så jag lät allt bero. Men så såg jag av en händelse en bok som inte alls hade med detta att göra och av någon anledning la jag förlagets namn på minnet. Jag skickade sedan mitt material dit och en kort tid efteråt gjorde jag något som jag inte gjort med något tidigare förlag, jag ringde dit. Josefin från Lassbo förlag svarade och sa: ”Men vad roligt att du ringer – jag sitter med ditt manus nu och tänkte just ringa”!
Tre hjärnor – tre intuitioner
Resultatet Framtidens företag kan beskrivas som en pedagogisk handbok där forskning kombineras med konkreta exempel, fakta och verktyg för den inom affärsvärlden som är redo att ta steget in i en ny, framväxande ekonomi.
– Jag har sett till att texten är forskningsbaserad, det är viktigt. Och jag är noga med att det inte blir flummigt, säger Ulrica. För min önskan är förstås att nå fram.
– Jag vill visa på olika situationer man kan hamna i inom affärsvärlden och har tagit fram en modell där jag konkret synliggör hur vi kan agera kring att fatta ett beslut. Forskning visar att vi då jobbar med tre olika hjärnor och tre olika intuitioner och det är när vi balanserar dessa tre som vi tar de bästa och mest effektiva besluten. De som håller i längden.
De tre hjärnorna förklarar Ulrica som mentala hjärnan, hjärthjärnan och maghjärnan.
De tre intuitionerna beskriver hon: Ett – den som varit med om situationen förut och snabbt säger dig vad som kan fungera då den har något att referera till. Två – intuitionen som hör till nervsystem och hjärta och vet att det jag känner är rätt, därför kommer det att gå bra. Tre – den intuition som hör till magen och inte går att förklara för, enligt forskningen, är den kopplad till något större.
– Företagets själ blir summan av alla medarbetares erfarenheter, hjärtan och intuitioner, säger Ulrica. Då skapas något hållbart och genuint medmänskligt.
All Connected-metoden
Hon kallar det All Connected-metoden: ”Hemligheten till ett blomstrande affärsliv är att våga lita på sin inre visdom – intuitionen – och lyssna till sitt hjärta”.
– Jag har läst väldigt många forskningsrapporter där det ena lett till det andra intressanta. Jag har plötsligt bara hamnat i de rapporter jag behövt för att få en helhet. Och jag har tänkt att jag skriver för någon som är ny i det här, men som har nyfikenhet för hur framtiden kan komma att se ut. Ja, metoden och boken har bara landat. Jag kan inte riktigt beskriva hur.
Vi människor tar många beslut, och när vi måste fatta de bästa och mest effektiva besluten har vi inte råd att ta fel. Även när vi får hjälp av AI att bearbeta analyser och algoritmer behöver vi förhålla oss till vår mänskliga värld. Då behöver vi jobba med de tre delarna i Ulricas metod.
– Eftersom All Connected är en holistisk metod, kombinerar den mentala hjärnans analytiska tänkande med hjärthjärnans personliga egenskaper, emotionella insikter och värderingar. Därtill läggs även maghjärnans intuitiva vägledning. På så vis balanseras det som är förklarbart och logiskt (yang-energi) med det som är mer subtilt (yin-energi).
Forskning visar att endast fyra procent använder en kombination av dessa tre, förklarar Ulrica.
– En person som är driven och vill framåt utan att reflektera så mycket över sina beslut, kan behöva jobba med vissa sidor för att komma i balans. Annars finns en risk att gå in i väggen eller forcera fram saker som inte blir bra. Å andra sidan, med mest yin-egenskaper kommer det att saknas rutiner och struktur. Balansen behövs och kan appliceras på människor, på avdelningar eller hela företaget. I litet och i stort.
Ulricas bok Framtidens företag.
Krävs kreativitet och mod
När Ulrica tar upp detta med företagsledningar på sina möten, kan hon känna att det väcks en nyfikenhet. Sen blir det ofta inte mer. Hon får höra att ”det borde vi göra...”, sen rinner det ut i sanden eftersom det finns annat som ses som mer viktigt eller akut att lägga pengar på.
– Det finns inte riktigt utrymme för kreativitet och fantasi, kan jag känna. Jo, kanske när det anordnas kick off eller konferens en gång om året. Men om ett företag ska utvecklas så behövs kreativiteten regelbundet!
– Och det krävs mycket mod, förstås. Men jag tror att detta mod är något vi behöver få med oss. Att faktiskt känna efter vart vi ska och hur gör vi det, vad har vi för behov och hur får vi bättre energiflöde. För när grupper mår bra kommer automatiskt företaget att gå bättre.
Och mod krävs även av Ulrica, menar hon.
– Ja faktiskt. Det är inte självklart för mig att kliva ut och prata om spiritualitet i affärsvärlden. Det har ju varit mitt privatliv!
Vanligare att matcha energier
I sin bok har Ulrica intervjuat fem personer, en av dem är Näras medium Benny Rosenqvist. Han håller inte riktigt med om att andlighet inte finns i affärsvärlden. Hans erfarenhet är att den är på väg att accepteras av många företagsledare runt om i världen. Benny har själv höga chefer som klienter, de kommer till honom och söker vägledning. Och han tror att det blir vanligare framöver att man ser mer till att energierna stämmer, när man ska bli affärspartners.
– Sen sa Benny till mig, under en sittning, att jag kommer att jobba mer med det här framöver, skrattar Ulrica. Och att det kommer fler böcker!
– Jag hoppas att jag har satt en sten i rullning. Min bok är kanske ett litet gruskorn i det stora hela, men om den kan väcka tankar hos andra blir jag glad.
Ulrica Lagesson
Ålder: 52 år.
Bor: I hus i Österskär i Åkersberga.
Familj: Maken Jonas, en dotter på 20 år och en son på 22. Världens gulligaste hund Aston.
Motto: Lyssna till hjärtat och följ intuitionen.
Andling: Kärlek.
Hemsida: www.ulricalagesson.se
Ulricas bästa råd: Våga vara en förändringsagent! Våga vara den som har modet att sticka ut lite och vara i förändring, leda förändring. Ju fler vi är, desto större blir kraften.