Vi sitter och väntar på prinsessan i ett mörklagt mediarum på det flotta hotellet At Six när dörren öppnas och Märtha Louise sveper in. Hon skapar ett helt moln av intryck, glamorös och världsvan, älvliknande, eterisk, stark och full av integritet men samtidigt mjuk och närvarande.
Är det möjligt att på en och samma gång bli lite rädd för en person, samtidigt som man kryper in i hennes famn? Ja, det är det tydligen!
Och detta första intryck är förmodligen en ganska träffande karaktäristik för den person Märtha Louise utvecklats till. Idag vågar hon nämligen bejaka och ge plats åt alla färger i sin personlighet. Men så har det inte alltid varit.
Märtha Louise, som alltså själv är högkänslig, kände sig redan tidigt i livet annorlunda och utanför. Hon tar en klunk ur sitt vattenglas och funderar:
– Och det var nog ingen annan som skulle uppfattat mig som utanför, jag var ju populär både bland pojkar och flickor.
Känslan kom sig av att Märtha Louise redan i grundskolan upptäckte att hon uppfattade situationer och människor på ett annat sätt än ”alla andra”.
– Jag upplevde så ofta hur ord inte stämde med det jag kände, och att ingen sa som det var. Att människor inte berättade hur de mådde utan låtsades att allt var toppen. Det kändes tomt och meningslöst, man möttes aldrig hjärta till hjärta.
– Men med hästarna fick jag denna kontakt. Det var ordlöst. Tyglarna, skänklarna och mitt hjärta som mötte hästens.
Stallet blev en fristad. Märtha Louise var en ridtjej som kom att tävla i både hoppning och dressyr – hon var till och med medlem i norska hopplandslaget – och med hästarna var kommunikationen enkel och tydlig.
Kompisarna i stallet var av den mer jordnära sorten, dessutom både närvarande och lyssnande. Märtha Louise började bygga upp en inre trygghet och lärde sig så småningom att bättre hantera hur mindre sensitiva människor fungerar.
Till slut lyckades Märtha Louise vända på skutan. Tänk om det istället fanns fördelar med att vara som hon? Hon startade en resa inåt.
– Jag började i terapi som 26-åring, något jag velat göra i många år. Sedan följde en rad kurser i personlighetsutveckling och andlighet. Och eftersom jag redan var utbildad sjukgymnast var steget inte så långt till att lära mig Rosenmetoden där man jobbar med att lyssna in och öppna upp kroppen. Jag gick även en utbildning i Berkeley, USA, där jag lärde mig göra energireadings på andra.
Utbildad i att hjälpa
År 2007 startade hon tillsammans med Elisabeth Nordeng ett center för personlighetsutveckling, Astarte Education/Soulspring vilket numera är nedlagt, där de även under en period drev en omskriven änglaskola.
Många har säkert hört talas om Märtha Louises senaste andliga projekt. Våren 2019 gjorde hon en turné vid namn ”Prinsessan och schamanen” med nye pojkvännen Durek Verrett, en smått kontroversiell kändisschaman från USA. I en intervju i det amerikanska livsstilsmagasinet People berättar Durek bland annat att han har minnen av deras tidigare liv i Egypten, där han var farao och Märtha Louise hans drottning. Men Märtha Louise vill helst inte prata om relationen i media.
– Jag vill lägga fokus på att hjälpa människor. Där kommer min känslighet till nytta. Människor har alltid kommit till mig med sina hemligheter, de har vågat öppna upp. Jag tål att höra det mesta, och idag har jag en utbildning som gör att jag kan hjälpa dem även på energinivå.
Och nu har Märtha Louise alltså, tillsammans med Elisabeth Nordeng, skrivit en bok om högkänslighet med fokus på barn, ”Sensitiva barn”. Boken kan ses som en uppföljning på ”Född sensitiv”, utgiven 2017 av samma författare, som handlar om deras egna erfarenheter av att leva som högkänsliga och hur man kan lära sig att se detta personlighetsdrag som en styrka. Boken om barn kom faktiskt till på grund av efterfrågan!
– Personer som hade läst ”Född sensitiv” hörde av sig och frågade hur man ska bete sig med högkänsliga barn. De undrade om vi kunde tipsa om nya sätt att se på uppfostran, eftersom många upplevde hur de gamla beprövade inte funkade längre.
– Så vi skrev en bok fylld av praktiska råd och intervjuade även en mängd fackfolk och forskare som delar med sig av sin syn på fenomenet.
Högkänsliga barn
Hur märker man då att ens barn är högkänsligt? Märtha Louise säger att det finns två tydliga tecken – att barnen har extremt känsliga sinnen (ljus, ljud, lukt, känsel) men att de också kan vara utåtagerande. Hon ger en liknelse:
– Förr använde man sig i gruvnäringen av kanariefåglar som man hissade ner i schakten för att se om där förekom gas. Lite så är det med dessa barn, de känner av ”elefanten i rummet”. Vi kan beskriva det som känslor som inte uttrycks, och de agerar då ut allt som deras hypersensibla känslor uppfattat.
I boken ”Sensitiva barn” kan man hitta många exempel med hög igenkänningsfaktor. En situation som många stressade småbarnsföräldrar är bekanta med är den fasansfulla kombinationen av att försöka klä på en trilskande unge och samtidigt ha en tid att passa. Märtha Louise beskriver detta på ett målande sätt med sin charmiga norska språkmelodi:
– Högkänsliga barn kan vara fullkomligt allergiska mot veck, skrynklor, sömmar och etiketter som sticks eller kliar. Sömmarna i fingervantarna måste ligga längs sidorna på fingrarna och resåren på strumpbyxorna måste vikas ner för att inte klämma på magen. En glipa naken hud vid strumpkanten eller vid vantkanten kan också upplevas som fullkomligt outhärdligt och förstöra hela dagen!
Högkänsliga barn kan ibland ge intryck av att vara små tankeläsare och kan, exempelvis på ett lillgammalt vis, fråga om mamma och pappa har bråkat. Märtha Louise berättar om den gången hon satt på badrumsgolvet med en badbalja framför sig där en av döttrarna roade sig av hjärtans lust. Och länge. Efter en stund avbröt flickan sitt plaskande, tittade noga på Märtha Louises ansikte och frågade: ”Har du tråkigt, mamma?”
– Min första instinkt var att försäkra henne att jag absolut inte hade tråkigt, men så hejdade jag mig och sa att hon hade rätt i att jag hade lite tråkigt, men att det inte hade med henne att göra. Det blev bara lite långsamt att sitta där på golvet.
Något som Märtha Louise märkt hos både sina egna och hos andra sensitiva barn, är att de ofta behöver hjälp att varva ner i slutet av dagen. En självklarhet är att avsluta alla aktiviteter som har med tv, mobil och läsplatta att göra.
Hon tipsar även om att skapa en liten godnatt-ritual som lugnar och ger trygghet.
Märtha Louise brukar sitta vid barnens sängkant och hålla sin hand framför var och en, som om hennes hand vore en magnet. Med ”magneten” drar Märtha Louise ut stämningar, energier, färger – all påverkan barnet fått under dagen – som sedan ”skickas tillbaka” dit de kom ifrån. Sedan får ”magneten” dra till sig barnets egna färger, energier och känslor, allt som barnet lånat ut till andra under dagen, dras tillbaka och återförs. Med yngsta dottern har ritualen utvecklats ytterligare.
– Vi kallar magneten för ”sugkoppen” och som en lek får min dotter bestämma hur den ska se ut. En kväll kan den vara gul med turkosa ränder och gröna ögon, en annan kväll kan den vara rosa med silverprickar på.
Lyssna till ditt hjärta
Många högkänsliga barn föredrar aktiviteter som passar en introvert läggning och som begränsar sinnesintryck. De kan sitta i timmar och rita eller pyssla med pärlor, lego och klossar. De kan också vara förtjusta i att skapa sig små fantasivärldar genom att bygga en koja under bordet eller möblera om i en garderob och förvandla den till ett stall, ett slott eller en glasskiosk.
Många högkänsliga barn blir uttröttade av leksaker som tjuter, blinkar och lyser, och en dag på ett lekland kan upplevas som obehagligt. Men det gäller inte alla högkänsliga barn, säger Märtha Louise med ett skratt.
– När min högkänsliga dotter fyllde år ville hon bjuda hela sin klass på ett lekland och hon tyckte hela dagen blev fantastisk! Det tyckte däremot inte hennes mamma.
Om samhället började betrakta högkänslighet som en talang skulle vi få se framväxten av en mänskligare värld, tror Märtha Louise.
– Det är många som mår dåligt idag, den psykiska ohälsan når rekordnivåer. Vi har inget utrymme för varandra längre, vi har skapat en norm, en normalbox där ingen vill vara. Villa, Volvo, vovve-livet är kanske inget man mår så bra av. Kanhända vill man hellre gå på fjället eller vara vid havet ...
Istället för att lyssna till vad samhället vill att du ska göra och vara, lyssna till dig själv och ditt hjärta! Acceptans är nyckelordet, säger Märtha Louise.
– Det var när jag började acceptera den jag är, som livet förändrades. Nu skulle jag aldrig vilja byta bort min känslighet. Det är roligare att vara någon som bidrar med något annat, än mainstream. Och ju fler som vågar, desto mer går vi mot ett samhälle av mångfald.
Utanför mediarummet tilltar brölandet och stöket från en afterwork i rummet intill. Märtha Louise tittar stressad mot dörren, så jag avslutar intervjun före utsatt tid. Märtha Louise reser sig, ler lättad och säger:
– Jag orkar inte med sådant där!
Hon bjuder generöst på några selfies innan det är dags för en välförtjänt massage, och tar farväl med ett skratt:
– Varför säger vi inte sanningen till varandra? Säger hur vi mår och vad vi behöver? Mina barn vet exakt hur länge deras mamma orkar vara i ett köpcenter. Fyrtio minuter!
Prinsessan Märtha Louises 4 råd till föräldrar med högkänsliga barn:
- Hjälp ditt barn att varva ner i slutet av dagen. Låt bli tv, mobil och surfplatta en bra stund före läggdags. Skapa gärna en gemensam godnatt-ritual.
- Förstå att ditt barn gör sitt bästa och lyssna in barnets behov istället för att tänka att de är orimliga.
- Ge ditt barn tid att ”ladda om”, precis som en mobil, efter exempelvis en lång skoldag. Uppmuntra till stillsamt pyssel eller tid i stillhet. Lär gärna ut yoga- och andningsövningar.
- Högkänsliga barn uppfattar omgivningen som om den vore uppskruvad på högsta volym, så kraftfulla tillrättavisningar kan upplevas som oerhört skrämmande och de behövs inte för att barnet ska förstå.
Det här är prinsessan Märtha Louise:
Född: 22 september 1971.
Familj: Tre döttrar, pojkvän Durek Verrett, tibetanska terriern Xavanna.
Bor: I Lommedalen, Norge.
Intressen: Hästar, andlighet, energiarbete.
Motto: Var trogen ditt hjärta.
Om tio år: Jag är alltid i nuet och tar emot framtiden som den kommer.
Aktuell: med boken ”Sensitiva barn”.