Mötet med min döda mamma ändrade mitt liv

Eva-Britt Wennerström var en jordnära och driven affärskvinna som drev ett företag som anordnade event. På en meditationskurs väcktes hennes intresse för det mediala och de omvälvande händelser hon fick uppleva under sin andliga resa gjorde det omöjligt för henne att gå tillbaka till affärslivet.

Text: Per Ola Thornell
Foto: Ester Sorri

Hon var mitt uppe i en pågående karriär som flitigt använd eventföretagare när allt plötsligt en dag i mitten av 90-talet ställdes på ända. 

Eva-Britt, som i grunden är både pragmatisk och skeptisk fick under en meditationskurs uppleva hur hon lämnade den fysiska existensen under ett dygn. Upplevelsen var så stark att hon fortfarande inte med ord kan beskriva vad som egentligen skedde. 

– Det var helt fantastiskt, berättar hon. Under den andliga upplevelsen fick jag träffa min avlidna mamma, som visade sig fullt fysiskt för mig! Frånvaron av rädsla var total och det var som att vara förälskad gånger hundra. Under ett par månader var det som att befinna sig i en fridfull bubbla med villkorslös kärlek. 

När känslan började lägga sig och Eva-Britt försökte hitta tillbaka till sin ”vanliga” vardag igen insåg hon att det inte gick. Hon var nu tvungen att ta en del drastiska beslut som innebar att hon lade sitt gamla liv med karriär, företagsledning och ekonomiska framgångar bakom sig.

– Det var ofrånkomligt att en del blev sårade och att många hade åsikter, säger Eva-Britt. Efter bästa förmåga försökte jag så gott jag kunde förklara för familj, vänner, kunder och anställda vad jag höll på med. Det var inte lätt, men det var nödvändigt. 

Norrländska Eva-Britt är uppvuxen i en familj där hennes pappa var en mycket driven och duktig affärsman. Han var en förebild för Eva-Britt. Andlighet pratades det aldrig om och det var självklart att det man inte kunde se, heller inte fanns.  

På 70-talet blev hennes pappa intresserad av TM – Transcendental Meditation. Intresset för meditation fick ett uppsving i och med att popbandet Beatles öppet berättade att de själva använde just TM. Det gjorde meditation mer legalt och inte så flummigt. Hela familjen märkte att pappan blev både lugnare och mer närvarande för sina nära och kära. 

Eva-Britt började också meditera lite som ett sätt att hitta balans och lugn i livet som annars bestod mycket av både studier och hårt arbete. Hon studerade först till förskole-pedagog och sedan till högskoleekonom. 

Förändrade sitt liv 

Som företagare var Eva-Britt populär. Både kändisar och stora företag anlitade henne för sina event. Tillsammans med nio anställda gjorde hon cirka hundra event och lika många underhållningsuppdrag varje år.   

När ett engelskt medium skulle hålla en meditationskurs anmälde hon sig. Och det var där hela Eva-Britts liv förändrades! 

Hon blev allt mer intresserad av det mediala och andliga och utbildade sig inom healing och mediumskap. Hon läste anatomi, fysiologi och samtalsterapi.
– Ja herregud, det är nästan som att jag är less på alla utbildningar jag skaffat mig genom åren, säger Eva-Britt!  

Är man driven och presterande i grunden och dessutom lägger på nyfikenhet och en gnutta envishet, så blir det omöjligt att inte vilja lära mer och att utveckla sig, menar hon.

Ville ha bevis

Under flera år utbildade hon sig hos erfarna medium som Carol Ellis, Colin Fry och Jeff Jones. Som sund skeptiker blev bevisföringen i det mediala viktigt för Eva-Britt som utbildade sig också inom spiritualismen.
– Jag ville ju ha bevis och det får man inom spiritualismen, säger hon.  

Men då Eva-Britt som person kräver mycket av sig själv så ansåg hon efter några år att hon var ganska medioker som medium. 

– Att min lärare tyckte annorlunda spelade inte så stor roll för mig, fortsätter Eva-Britt. Dessutom, när man som jag befunnit sig inne i den inre mediala kretsen några år, då börjar man också se alla baksidor av den. 

 Mer och mer blev jag medveten om att jag inte skulle hitta tillbaka till den ovillkorliga kärleken genom att verka i den mediala världen. 

Att vara medial är inte detsamma som att vara andlig, menar Eva-Britt. Alltför många verksamma medium, och sökare för den delen, har inte gjort upp med sitt inre och blivit medvetna varelser. Snarare anser Eva-Britt att det finns en risk att de istället fastnar i andliga fenomen och bara vill ha mer och mer av dessa.  

För Eva-Britt tog sakta men säkert en ny utveckling fart när hon bestämde sig för att lämna det mediala, för att få en ny inriktning på sitt arbete. Hon tog steget genom att skriva boken ”Anden i ditt liv – En guide till mediumskap och inre utveckling”.  

Eva-Britt skrev boken då hon såg ett behov av större kunskap om vad medialitet respektive andlighet är. Boken guidar läsaren genom de olika typerna av mediumskap, spiritualism, esoterik, filosofi, andlig utveckling och mycket annat. Enligt många är det här en av få böcker i Sverige som handlar om hur mediumskap faktiskt fungerar.

– Som medium behöver man möta sina klienter på ett korrekt sätt. Man får tro på precis vad som helst här i livet, men när man jobbar som medium då ska man arbeta empatiskt och vederhäftigt, säger Eva- Britt.  

Med boken ville hon ge sitt bidrag till en utveckling inom den mediala världen, och den har fått ett varmt mottagande hos många.

Strävar efter att acceptans

Redan tidigt efter Eva-Britts starka andliga upplevelse kände hon ett behov av att tjäna. Vem eller vad som skulle tjänas var inte lika klart, men hon menar att källan kommer från en kärleksfull intelligens, större än allt annat. Vissa talar om Gud, andra om Allah, anden eller andevärlden.  

I sin bok skriver hon bland annat om personlig, andlig utveckling med psykosyntes som metod. Psykosyntesen grundades av italienaren Roberto Assagioli. Han var psykoanalytiker och esoteriker med väl förankrad kunskap i psykologi, filosofi samt kristen, judisk och österländsk mystik. 

Roberto var elev till Freud men utvecklade en egen mer holistisk modell som fokuserar på varje individs potential och möjlighet till andlig, personlig utveckling.  

Många ser modellen som ett förhållningssätt till livet, ett sätt som passade Eva-Britt mycket väl. Hon hade redan under bokskrivandet börjat utbilda sig till psykosyntesterapeut.

– Jag tror att vi föds in i ett sammanhang. Utifrån det sammanhanget skapas ett ”mindset”, det vill säga ett filter som vi kommer att se världen genom.  

Detta filter kommer från vår uppfostran och miljö och så länge man är omedveten ser ens sanning ut på ett sätt, menar Eva-Britt. När medvetenheten ökar så förstår vi efterhand att vår egen sanning inte alltid är sanningen. Det är en upptäckt som kan kan vara både provocerande och skrämmande. 

– Jag strävar i mitt eget liv efter att acceptera mig själv och min personlighet, säger Eva-Britt och berättar att hon inte kunde ha blivit någon annan med hänsyn till sin uppväxt. 

– Men jag kan ändra på min personlighet, om jag känner att jag vill må bättre och skapa bättre relationer. Det innebär att varje svårighet i personligheten innehåller en potential, men jag behöver ordentligt gå in och känslomässigt titta på den.  

Det räcker inte med samtal och att mentalt förstå varifrån den kommer, menar Eva-Britt som anser att man inte kan göra den transformationen ensam.

Jag är fortfarande driven och prestationsinriktad i det jag gör, men nu känner jag mig mer levande. Foto: Ester Sorri

Känslorna äger inte dig

– Vi såras i relationer och vi läks i relationer. Det behöver med andra ord finnas en annan person närvarande i detta arbete, gärna en bra terapeut. 

Det är här det kan vara svårt, då känslomässiga sår ofta innebär bristande tillit till andra. Men den andra personen är nödvändig för att få en förändring och för att öka medvetenheten om sig själv och andra, säger Eva-Britt. 

När medvetenheten sakta infinner sig skapas en större närvaro, en skönare harmoni och framförallt en större acceptans.  

Acceptansen kan handla om ens egna och andras tillkortakommanden, och att mer börja leva här och nu. Efterhand kan man bemöta andra med sin innersta sanning utan att behöva känna sig kränkt, ledsen eller arg över vad en annan person säger eller gör. 

– Det handlar naturligtvis inte om att gå igenom livet som en ”flinande zombie”. I livet ska både ilska, sorg, lycka och andra känslor få finnas, men det är man själv i sin innersta kärna som äger dem. Känslorna äger inte dig, säger Eva-Britt. 

– Att bli medveten genom eget arbete och att regelbundet meditera är hörnstenar i mitt liv. Så skapar jag ett inre rum där mina andliga upplevelser kan ta plats och verka för att jag skall kunna bli den jag är, säger Eva-Britt.

– Målet är att rummet gradvis växer tills det kommer i kontakt med och blir ett med det som finns utanför - den stora intelligensen. 

Troligen finns det ingen människa som har lyckats med detta, utom måhända Jesus. I kontakt med det gudomliga är allting självklart och det finns heller inga ord för att beskriva detta tillstånd, kanske för att ingen har varit där, menar Eva-Britt. 

Eva-Britts liv i dag skiljer sig markant från tiden före hennes andliga uppvaknande. Borta är stressen och jagandet i affärsvärlden. Som samtalsterapeut hjälper hon klienter att må bättre och få större medvetande.
– Ja jag har verkligen sadlat om i mitt liv, säger Eva-Britt. 

Hon är fortfarande driven och prestationsinriktad i det hon gör, men nu känner hon sig mer levande. Genom att ständigt brottas med sig själv och sina val kan hon skapa både innerliga och viktiga möten med andra människor. 

– Jag har ingen idé om att jag på något sätt är klar, men jag märker att jag blir stärkt och av situationer där jag kan vara sann i mig själv i mötet med andra och att det i sin tur skapar en större självtillit.   

Det här är Eva-Britt 

Bor:  Älta, i Nacka kommun.
Arbete: Psykosyntes- och samtalsterapeut, föreläsningar, workshops.
Familj: Vuxen son och en gammal hund. 
Motto: Allt som är måste få synas. Allt som finns inuti oss, vad det än är bör få tas fram och tittas på.
Kontakt: eva-brittwennerstrom.se

Ur Eva-Britts bok: ”Anden i ditt liv”

"Min erfarenhet är att du genom att öva din intuition, arbeta med symboler, drömmar och metaforer, stärker din andliga muskel. Du tränar ditt omedvetna att tolka och att uppfatta det andliga i världen.

Efter en tids tränande kommer du att se helheter i små saker, och orsakssammanhang, som plötsligt uppenbarar sig ur fragmenterade händelser. 

Du ser betydelsen av en droppe i havet och havet i droppen. Du kan få en större förståelse för dig själv och andra, och ditt överseende förstärks. Det sinnet väljer att fokusera på tenderar att bli större”.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.