Finn din inre röst under ledigheten!

Semestern är en tid för återhämtning. Så även för mediet Benny Rosenqvist som jobbar mycket och har daglig kontakt med klienter. Han får sin kraft i naturen, från ensamma vandringar i skogen och vid havet.

Text: Benny Rosenqvist
Foto: Madeleine Walles, Shutterstock

Han har lärt sig att samla energi. Att finna den inre rösten som lyfter fram hans behov. Nu hjälper han dig att finna dina kraftplatser i naturen och vägen till själslig ro.

Varje år har jag en längtan efter att lyssna till mig själv, vara uppmärksam på mina egna behov. Jag älskar Sibbarps strand i Limhamn där jag bor, att sitta på en bänk nere vid havet. För just där finns en skulptur om vänskap. Och i detta ögonblick är det vänskapen till mig själv som är viktigast. Jag, havet, stillheten.

 Jag sluter ögonen och andas in de vackra dofterna från naturen, känner hur Moder Jord ger mig kraft och då infinner sig det som jag glömt bort att lyssna på väldigt länge. Min inre röst som bara talar till mig, till mina inre behov. Den visar mig det som jag har glömt bort. Projekten jag haft, drömmarna eller längtan jag burit på. Eller den skadade tilliten – att jag har glömt bort att ge mig själv tillit när jag jobbat mycket.

 Det är så skönt att bara lyssna, att det får komma först. Att bara vara i den röst som guidar mig rätt igen. Vara i lugnet, semesterlugnet som jag längtat efter så länge.

 Sen blir det en lång promenad under Öresundsbrons fäste med min hund Angelo som är lycklig över att få ha mig för sig själv. Träffar vi någon människa där, är det ett mirakel. Det är så stilla, så lugnt. Det är vi två, naturen, fågelkvitter och vinden. Det är det vackra för min själ.

 Min själs längtan får plötsligt sin del, det som den behöver. Det känns som att kraften smyger på, kraften och signalen om att det finns ett liv i mig också.

 Jag blir medveten om hur alla sinnen vaknar, hur alla celler i min kropp vaknar. Stilla och tyst går vi och finner sommarens väg till min själ.

 Vi har alla en plats nära där vi bor där vi kan hämta kraft. Jag är privilegierad som har min trädgård, men det behövs inte mycket yta för att man ska hitta sin kraftplats. En balkong, en park, ett träd utanför huset där du bor som du kan sitta under. En bokskog som talar till en. Alla dessa platser är kraftplatser.

 Indianerna gjorde så att de hittade en kraftplats där de mediterade. När sedan mamma och pappa gick bort, kunde barnen sitta på den platsen och känna föräldrarnas kraftplats – det var precis som att de var närvarande. Vi kan prägla något, för någon annan.

Kristaller ger beskydd
Hemma i min trädgård kan jag hämta massor av kraft. Jag är så glad att mina fåglar har kommit tillbaka, svalorna har byggt bo på samma ställe som ifjol. De har skapat en radhuslänga där jag har mitt kontor. Jag gillar deras energi, och de gillar min. Så nu har de byggt tre bon under takåsen till det hus där jag har readings. Ett bo just där klienterna sitter, ett i höjd med där jag brukar sitta och ett vid ingången till huset.

 Ifjol var det ett himla kackel från fågelungarna som ville ha mat och föräldrarna som gjorde allt för att tillgodose deras önskemål. Samma sak i år. Jag sitter på min uteplats och tittar, följer dem. Och beroende på hur de flyger kan jag se vilket väder det ska bli nästa dag. Det är något magiskt med svalor, de kan vara så nära men ändå långt ifrån.

 För att få goda energier hemma har jag grävt ner fyra bergkristaller i min trädgård, en i varje väderstreck. De ska ge mig skydd mot dåliga energier. Kristaller kan du även hänga som utsmyckning i dina träd, det är väldigt vackert. När jag haft sommarfest har jag hängt marockanska ljuslyktor i träden, och intill bergkristaller som glittrar av ljuset. Det blir stämningsfullt. Men framför allt skapar kristallerna ett beskydd och goda livsenergier där du bor.

 Det spelar ingen roll vilka kristaller du väljer, alla funkar lika bra. Välj dina favoritstenar! De kostar inte så mycket och går att köpa i ockulta butiker.
 Jag har en kompis som har ett helt träd med drömfångare, så att hon bara ska få de goda drömmarna. Jag tror att hon har 20 fångare i sitt äppelträd och det är jättefint.

Skriv ner dagens känsla
Mitt tips till dig som vill möta din själ är att stanna upp. Det är vad det handlar om. Och nu under sommaren när de flesta har semester får vi tillfälle till det – stanna upp, lyssna och känna in. Massor av saker som vi tappar i vardagen, finns det tid för nu. Att höra fågelsången, se växter knoppas, träd som slagit ut. Stanna upp och använd dina sinnen. För när vi luktar, när vi ser, när vi känner, då får själen ny näring. Närvaro, att vara i nuet. Mindfulness.

 Något jag själv testat är att varje dag hitta ett speciellt tecken – någon doft eller känsla som sticker ut. Det började jag med ifjol, redan på våren, genom att skriva ner i en bok varje dag: Dagens känsla, Dagens sinnesstämning. Notera det vackra jag mött. En fågel som sjungit och väckt känslor, att havet var helt stilla och spegelblankt. Eller att jag bara satt mig på en äng och låtit stressen försvinna där i naturen.

 Det är underbart att ligga på marken och titta på molnen, då kan du se en ängel, en fjäril – ja, du får tecken från molnen. Låt fantasin locka fram det du ser! Kanske en fjäril flyger förbi just då och plötsligt är du en del i allt, du är mitt i. Och givetvis har du inte mobilen med dig här.

Jag la mig ner och tittade på molnen en dag och insåg plötsligt att jag hade legat där i tre timmar. Jag var som i ett tidsvakum, en plats där tiden inte existerade – då kände jag att jag levde, levde mycket mer.

 En dag fick jag för mig att jag skulle leta fyrklöver – och nu undrar jag, vart har de tagit vägen? Jag hittade inte en enda. När jag var barn letade jag ofta efter fyrklöver och jag hittade många. Har jag glömt tekniken?
 Men när jag gick där och letade så kände jag hur det måste vara för alla som plockar bär och svamp, hur själsligt det måste kännas. Att ha hittat sin plats, en kraftplats. Om det växer så mycket av något gott – måste vara en kraftplats. Och den sköna känslan av att ha hittat den!

Hav väcker livsandarna
En gång på sommaren åker jag till Ales stenar i Kåseberga vid skånska sydkusten. Då stiger jag upp senast klockan fem för att vara där tidigt på morgonen när det inte är så många andra där. Jag sätter mig mitt i skeppet, känner krafterna, känner dagen vakna. Och tänker alltid: varför gör jag inte detta oftare? För där, mitt i den magiska stensättningen, blir jag fylld av energi. Ja, jag blir fylld av det vackra i ögonblicket.

 När jag vandrar i skogen möter jag det jag kallar för livsandarna – jag tror att det finns kraft i träd, i mossa, i fågelsång, i allt det som fångar mig. Att stå stilla på ett ställe och vara nära Moder Jord, gör att jag får kraft. Att vara i tystnaden är för mig själsligt.

 Jag har bestämt mig för att använda mina sinnen mer när jag är ledig, just för att fånga kraften och det gör jag mycket i naturen. I skogen, vid havet, på ängarna.

 Många är så glada för berg. Min vän Malin Berghagen finner kraft i berg, men jag är rädd för dem. De är så stora, så enormt kraftfulla att jag känner en rädsla. Det känns som att de levt, som att de är troll som förstenats och jag upplever att de har en enorm energi. Malin har tagit med mig till berg i Frankrike och runt Stockholm och jag börjar bli lite mer vän med dem.

 Men havet är den plats där jag trivs bäst. Havet är också en plats dit du ska gå om du känner dig nedstämd, när du behöver glädje. För havet sprider energi och här återhämtar du livsandarna.

 Jag går själv ofta längs stränderna i Malmö och reagerar på att när jag vandrar där under vår och höst, så går många och tittar ner i marken som att de är ledsna. Det sägs att vid havet finns negativa joner som blir positiva när vi andas in dem. De ger läkning.

 Jag känner att det finns en kraft och livsenergi i saltet som kommer från havet, i luften jag andas. Jag har även hört att de nypon som växer vid havet är extra bra mot värk eftersom luften gör något med dem. Så jag har en speciell gömma med nypon som jag plockat. Jag mal ner dem till mina hälsodrinkar på hösten och vintern. De ger mig näring.

Skapa ett bildbibliotek
Havet kan också ge dig många vackra meditationsbilder – för havet ser alltid olika ut från dag till dag. Jag sitter ofta där och mediterar tio minuter, tar en paus när jag är ute och går med Angelo. De bilderna jag får av havet då, är bilder jag sedan plockar fram hemma.  Soluppgångar. Havsbilder som är livfulla, stormiga och i mitt tycke väldigt vackra. Om jag har mycket känslor inom mig, är det skönt med ett lugnt hav. Men har jag haft det alltför stillsamt, är det skönt med livet på havet, stora vågor. Ja, havet väcker känslor av olika slag.

 När jag varit på en resa och mediterat nära vatten, på Bali, i Peru eller i hamnen i Köpenhamn, samlar jag intrycken. Jag skapar ett bibliotek med inre bilder från dessa stunder, bilder som jag kan plocka fram när jag vill. Kanske när jag mediterar framför brasan en kall vinterdag. Då är jag tillbaka i solen. I värmen på Bali eller vid molnformationerna som kan se ut som allt från berg till figurer. Jag är åter i den vackra solnedgången som gjorde havet fyllt av elektricitet och färger, tillbaka i den varma, ljumma vinden.

 Att som jag, ha en hund som behöver långa promenader, är ett bra sätt att komma ut. Men även när jag är på resa ser jag numera till att få mina dagliga promenader. Jag tvingar mig ut en stund varje dag när jag har långa arbetspass med sittningar i Stockholm och Göteborg. Att promenera är att se staden, lära känna den. Istället för att fastna på ett hotellrum på kvällen.
 Samma sak om jag är på semester, oavett om det är i Rom eller i Umeå. Att promenera i en stad gör att du får en annan känsla för platsen. Oftast promenerar jag ensam. Jag träffar så mycket människor i mitt arbete och då känns det skönt att hämta tillbaka livskraften, att stänga av min förmåga – eller öppna upp om jag snart ska börja jobba.

Hitta din bästa kraftstund
Finns det då någon tid på dygnet är bättre, om du vill finna din inre röst? Nej, jag skulle vilja säga att du tar dig den här tiden när du behöver den. Vi är alla olika. Någon är morgonmänniska och aktiv då, i så fall är det kanske rätt tid. Andra tycker att det känns skönt att meditera en stund mitt på dagen, när man ätit lunch och är mätt och belåten, känna att meditationen hjälper till med förbränningen.

 De som vill sova djupt kanske mediterar innan de går och lägger sig. Under sommarn kan man sätta sig på sin balkong, i trädgården eller på en bänk ute och meditera en stund innan man går till sängs. Det är ett skönt avslut på dagen. Och det kan vara väldigt skönt att göra en fullmånemeditation vid havet. Se månen som är helt rund, bli ett med naturen. Känna kraften från månen och indirekt från solen och Moder Jord.

 Vissa växter är extra rogivande när du mediterar. Lavendel till exempel, har en rogivande doft. Lotusblomman kan du möta om du är utomlands och en plats intill lotusblommor är skönt vid meditation. Liljekonvaljens doft tycker jag är fantastisk, jag kan sitta länge och känna in dessa blommors ljuvliga doft.

 Och så tycker jag det luktar väldigt gott med citron, den doften ger mig lugn. Jag delar ofta en citron och håller en del i varje hand när jag mediterar, då tror jag också att citronen får extra kraft. Efteråt pressar jag halvorna i en stor kanna vatten som jag sedan dricker. Då blir det dubbelt upp av energi!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.