För 10 år sedan var Monica Åberg på resa i Jaipur i Indien. En eftermiddag passade hon på att besöka ett ayurveda-spa och där mötte hon en terapeut som, bara genom att titta på henne, berättade för Monica hur hon var som person. Och genom en blick på färgen på Monicas hud kunde hon konstatera att kvinnan framför henne hade problem med magen.
Det bästa och viktigaste tipset hon gav Monica var att dricka varmt vatten till alla måltider.
– Det har jag gjort sedan dess och det har gjort stor skillnad på mitt välmående, säger Monica. Konstigt egentligen att jag inte gjort det tidigare, det tjatade min mormor om under hela min uppväxt. Vilket visar att gammal västerländsk visdom och den ayurvediska filosofin är lika på många plan!
Monica fick också veta att hennes personlighetstyp, hennes dosha, var en typisk pitta och att just pitta ofta har problem med mage och tunntarm. Så mycket mer gjorde inte Monica med den ayurvediska kunskapen. Inte då.
Men ett par år senare kom hon i kontakt med en familj i Kerala i Indien. Det var när Monica blev återförsäljare av hudvårdsprodukter som den indiska familjen tillverkade i sin fabrik, uppbyggd som ett ekologiskt och socialt projekt. Deras produkter bygger helt och hållet på de naturliga ingredienserna och inte på doften, för att ge bästa resultat på kundernas välmående. Vad var då hemligheten med de magiska krämerna? Monica frågade, och fick veta att hemligheten var ayurveda. Hustrun i familjen lärde henne allt om den ayurvediska filosofin, delade med sig av sitt kunnande under de tio dagar Monica bodde hemma hos dem.
I höstas ändrade Monica sitt liv. Efter många år som reseledare med att ta grupper över hela världen, började hon studera till lärare. Och plötsligt fanns det möjligheter till nya och sundare matvanor.
– Till sambons fasa, skrattar Monica. Nej då, han köper ayurveda i teorin, men har tycker inte att det är så kul med linser och bönor.
Monica är vetgirig och började råplugga ayurveda – av egen drivkraft och för att kunna hålla föredrag i ämnet. När böckerna inte räckte till, frågade hon familjen i Indien.
– Vijaya är som en levande uppslagsbok när det gäller ayurveda, hon har svar på allt jag vill veta! Hon och hennes familj lever helt enligt ayurvedaprincipen, det gäller inte minst när det kommer till att hålla hårt på sina rutiner. De går och lägger sig halv tio varje kväll alla dagar – oavsett om de är ute och reser eller har gäster hemma.
Har du själv nya rutiner?
– Ja, nu när jag studerar så gör jag veckoplanering. Matlagningen och andra vardagssysslor har jag rutat in och jag känner att jag mår bättre av det. Och varje dag har jag en termos med varmt vatten med mig till föresläsningarna.
– Jag äter en tesked gurkmeja varje morgon, ren gurkmeja som jag sköljer ner med vatten. Jag märker direkt om jag slutar äta detta, för kryddan påverkar elasticiteten i min hud och den påverkar tarmarna. Jag behöver inte springa på toa hela tiden längre, som jag fick göra efter en misslyckad galloperation för 15 år sedan. Dessutom vet jag att den ökar cellförnyelsen i kroppen och motverkar värk i lederna. Så gurkmeja kan jag varm rekommendera till alla.
Vad har ayurvedan betytt för dig?
– Först och främst har den har gjort mig frisk från mina magbesvär, jag slutat med flera olika mediciner som jag åt tidigare. Och jag kan säga att jag har hittat hem. Den ayurvediska filosofin säger: ”Lär känna dig själv, känn in din omvärld och ditt dagliga liv”. Nu koncentrera jag mig på det jag mår bra av, det är ett av de benen inom filosofin. Och jag har accepterat hur jag ska äta för att balansera min dosha. Jag har hittat maten som får mig att må bra.
– Jag kan säga att hela jag har fått harmoni. Idag är jag så nöjd med vad jag har, jag suktar inte längre efter mer. Det är verkligen som att både kroppen och själen kommit i balans. Det har blivit ett sätt att leva, utan att anstränga sig. Ayurveda är lätt att ta till sig, man behöver inte vara ingenjör för att klara det. Det passar mig.
Har du någon favoritbok som hjälpt dig?
– Ja, framför allt två böcker som passar svenska förhållanden. ”Ayurveda för kropp och själ” av Eva Sanner och Peter Ljungsberg och ”Maten är min medicin” av Janesh Vaidya med recept som bygger på svenska råvaror.
– Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är ayurvedan i sig som läker dig, utan det är kroppen som sköter tillfrisknandet om du matar den med snälla saker och bra sovvanor. Som en bonus kan man gå ner i vikt! Det är ett välbefinnande i sig. För när man äter regelbundet, som ayurvedan föreskriver, och äter ordentligt då får man faktiskt inget sötsug mellan måltiderna. Och det funkar mycket bättre än alla bantningsmetoder.
Var du sockerberoende tidigare?
– Ja, absolut. Jag drogs till socker efter den misslyckade galloperationen. Det blev en ond cirkel, som nu är helt bruten.
Vad möter du för redaktioner när du håller föredrag om ayurveda?
– I mitt föredrag ”Lev dig frisk” så lägger jag fokus på den filosofiska sidan, att man ska göra det man är bra på får då blir det roligt. Släpp det i vardagen som du gör för andras glädje! Det betyder inte att du är en egoist. Det är bara befriande. Och här får jag ofta höra från publiken att det är så skönt att någon annan säger detta. Att jag kan uppmuntra dem att tänka så, utan skuldkänslor. Det gör dig faktiskt inte till en dålig och misslyckad människa!
– Ofta kommer personer fram och kramar mig av tacksamhet efteråt.
Du bjuder gärna på dig själv i dina föredrag. Som det där med att du aldrig lärde dig att hoppa bock!
– Ja, det är viktigt att knyta föredraget till mina egna erfarenheter. Enligt ayurvedan är motgångar detsamma som kunskap! När jag gick i skolan kom jag aldrig över den förbannade bocken på gymnastiken, vilket kunde ge mig ångest flera dagar före en gympalektion. Ändå tvingade läraren mig att försöka, om och om igen till ständig förnedring.
– Men vad jag kan minnas är det aldrig någon som bett mig hoppa bock efter att jag tagit studenten! Det är detta som ayurvedan trycker på – tvinga dig inte till något som du inte kan. Det blir inte bra. Men här är synsättet på livet lite annorlunda i öst än i västvärlden.
Kan du säga att ayurvedan är en del av din vardag idag?
– Ja, på ett enkelt sätt Jag är ingen renlevnadsmänniska. Jag älskar att baka, jag dricker lite vin. Däremot ingen starksprit längre, det klarar inte min mage. Och jag är inte lika sugen på vin längre.
– Jag är en köttätare, äter det ett par dagar i veckan, men jag har ökat grönsaksintaget. Fyra dagar i veckan äter jag vegetariskt och jag äter gärna fisk. Jag har ungefär samma saker på tallriken som jag hade tidigare, men med helt andra proportioner. Jag köper bra råvaror, mycket ekologiskt. Här finns idag ett helt annat utbud än för några år sedan.
Hur reagerar vänner när du är bortbjuden på middag?
– Det är ingen som märker något. Jag äter det som bjuds, men bestämmer själv hur jag bygger min tallrik.
Har kunskapen om ayurveda ökat i Sverige?
– Absolut! Förr visste folk inte skillnad på aloe vera, som är en växt, och ayurveda. Det gör många nu. Och förr när jag höll föredrag, kom människor för att ”det var trevligt”. Nu kommer de för att de är intresserade!
Vad vill du ge med dina föredrag?
– Jag vill få människor att inse att livet är en gåva som ska njutas. Det är bara du själv som kan påverka ditt liv. Det är du själv som måste gå vidare, du kan inte skylla på någon annan. Det vill jag att människor ska ta med sig.
Monicas 6 bästa ayurveda-tips:
1. Gör saker som gör dig glad.
2. Gör saker för din egen skull.
3. Ändra bara det i ditt liv som du är bekväm med. Låt det ta tid och växa fram.
4. Lyssna på dig själv, inte på vad andra säger. Det kan vara saker som inte är anpassade för dig.
5. Se möjligheter – inte hinder.
6. Drick varmt vatten. Det är bra för ämnesomsättningen och håller tarmarna igång.
Vill du lära dig mer om Ayurveda? Följ med på Näras resa till Sri Lanka!
Det här är Monica:
Ålder: 48 år.
Bor: I Skegrie utanför Trelleborg.
Familj: Sambon Patrick, dottern Sofia och hunden Paddington.
Gör: Äger resebyrån Monica Travel, just nu studerar hon till lärare.
Motto i livet: Magen är klokare än hjärnan, hjärtat är termometern.
Andlighet för mig: Trygghet i att lita på min intuition.
Kontakt: 0735-02 64 92 eller monica@monicatravel.se