Låt känslorna vara med i bearbetningen

Vid olika tidpunkter och av olika anledningar hamnar vi alla någon gång i livet i sorg. Att skjuta undan smärtan och att inte tillåta sig själv att vara ledsen kan leda till fysiska och psykiska problem. Marie Andréasson har själv tagit sig igenom sorgens olika faser och nu hjälper hon andra människor att förlösa sin sorg.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Paulina Holkenberg

Tiden läker alla sår…
– Ja, men bara om du tar hand om sorgen under tiden som läkningen sker, säger Marie Andréasson, certifierad handledare i sorgbearbetning. 

Det finns de som går runt och bär på sorg i 10-20 år, det handlar inte bara om tiden, utan vad du gör under tiden. 

Med Skånes vidöppna fält som närmsta granne, närmare bestämt i Löddeköpinge, bor Marie i sitt mysiga radhus. Här tar hon också emot sina klienter som har ett behov av att lätta sina hjärtan.  

Marie går runt och tänder värmeljus i det hemtrevliga vardagsrummet. Ljudet från regnet som smattrar mot altantaket känns avkopplande och på en gång känner man sig väldigt trygg i Maries sällskap.

Marie bor i ett mysigt radhus i Löddeköpinge i Skåne. Foto: Paulina Holkenberg.

 

– Många tänker dödsfall när man hör ordet sorg. Men en sorg är så mycket mer. Sorg kan man känna när man hamnar i någon form av livskris. Det kan vara att man mist ett jobb, gått igenom en skilsmässa, när barnen flyttar hemifrån eller att man gjort en dålig affär så att man förlorat massor av pengar. 

Marie är legitimerad sjuksköterska och har vidareutbildat sig i medicin och kirurgi, arbetsledning, arbetspsykologi och psykiatri. 

– Som psykiatrisköterska jobbade jag mycket med sorg och när jag sedan fick chansen att bli personligt ombud hade den personen som haft tjänsten tidigare gått just en utbildning i sorgbearbetning.  

Marie läste böcker om ämnet och när hon fick höra om en utbildning anmälde hon sig, exalterad över att ha hittat pusselbiten hon länge saknat i sin utbildning. Men ganska snart insåg hon att utbildningen inte var en dans på rosor.

– Det var oerhört tufft, känslomässigt. Jag hade sorg i mitt eget bagage som jag inte visste var sorg. Det var mycket känslomässigt som jag var tvungen att bearbeta.  

Under en längre tid hade Marie sprungit vidare i livet utan att bearbeta två jobbiga skilsmässor då hon blev ensamstående med tre barn. Det var när hennes mor gick bort som allt kom i kapp henne. Ungefär samtidigt blev hon själv mormor och det blev en stor omställning när hon, i den stunden, blev väldigt medveten om att hennes egen dotter nu var vuxen.

– Jag miste ju inte min dotter, men hon fick ett eget liv, säger Marie. Det var en sorg eftersom jag inte längre hade henne knuten till mig. Allt resulterade i en utmattningsdepression. Med hjälp av kuratorer och psykologer fick hon verktygen för att ta sig ur den. 

Tillsammans med sorgbearbetningen har hon nu förlöst sorgen och bearbetat de känslomässiga bitarna som suttit kvar under en längre tid.
– Man blir aldrig fullständigt klar. Det kommer alltid att poppa upp gamla, obearbetade sorger. Men nu är jag mer medveten om dem och vet hur jag ska jobba med verktygen.

Kvar i gamla mönster

Efter den första utbildningen i sorgberabetning gick Marie en fortsättningskurs, hon jobbar nu både som anställd som personligt ombud på kommunen och har ett eget företag, ”Vilja och framgång”. 

Drivkraften som handledare i sorgberarbetning är att se och höra människor må bättre efter ett samtal.
– Det är otroligt glädjande att höra hur rösten succesivt blir starkare i slutet av samtalet. Då vet jag att de är på rätt väg, säger Marie och ler. 

Som liten fick Marie lära sig att på begravningar hörde inte barn hemma. Vid 11 års ålder dog Maries mormor, det var hennes första sorg, som trycktes undan eftersom det inte gavs utrymme för ett barn att känna sorg. 

Idag finns det en annan attityd, men vi är kvar i gamla mönster.
– Det finns absolut ett behov att prata om sorg, menar Marie. Vi är så vana att bearbeta med intellektet, men när det kommer till känslor så lägger vi gärna locket på. 

Det resulterar i nedstämdhet och det är lätt att säga att man är deprimerad, när det egentligen inte är problemet. Det är känslorna som sitter kvar. Jag vet inte om det är för att vi har så bråttom överallt så att vi inte hinner ta hand om känslorna, vi bara rusar vidare.

Lärde sig att inte sörja

Anledningen till att många lägger locket på är för att vi blivit uppfostrade eller lärda att inte vara ledsna. ”Du ska inte vara ledsen” eller ”Sitt inte här och gråt” är några fraser som gärna förekommer när någon bär sorg eller är ledsen. 

Men vad händer då?
– Undermedvetet kan jag känna skuld och skam för att jag var till besvär när jag var i närheten av andra i min sorg.

– Precis samma sak händer när någon säger: ”Så ska du inte känna”. Men så känner ju jag! Egentligen säger den personen att det du känner är fel känsla. 

Det finns flera myter om sorg och Marie nämner dem då och då. Kanske har man förlorat sitt arbete, då säger många att man ska sysselsätta sig med något annat, men det ersätter inte känslorna man känner inför förlusten, det dövar bara smärtan just då.

– Har man till exempel mist sitt arbete, då kan folk säga: ”Du hittar snart ett nytt”. Eller om man gått i pension, då säger många: ”Åh, så skönt för dig!” och så ska man vara tacksam för det. Men i själva verket kanske man har en känsla av att man förlorat alla sina arbetsuppgifter och vänner.  

När känslorna inte bearbetas skaver de invändigt och stressar oss. 
– Sorgkänslorna sänker hela vår energi. Många som kommer hit är energilösa och det är för att de inte bearbetat sorgen och släppt känslorna vidare. 

– Det handlar inte om att vi ska glömma, de goda minnena stannar, men smärtan måste vi förlösa för att kunna gå vidare i livet, säger Marie. 

 

Marie Andréasson säger att vi behöver prata mer om sorg så att det blir mer tillåtande. 
Foto: Paulina Holkenberg.


Det här är Marie:

Ålder: 61 år.
Bor: I Löddeköpinge.
Familj: Tre vuxna barn och fyra barnbarn.
Intresse: Möten med människor och att få dem att må bra.
Sorg för mig: En händelse i livet som man inte kan hantera, som ger sår i hjärtat. Stort som smått kan ge stor sorg.
Motto i livet: Låt hjärtat vara med.
Kontakt: 0708-77 55 08, marie@viljaochframgang.se
Hemsida: viljaochframgang.se

Maries 3 tips! Så hanterar du sorg:

1. Leta upp någon som är bra på att lyssna. Prata om din sorg.
2. Försök leta fram vilka känslor du känner i din kropp. Alla känslor är tillåtna.
3. Sök hjälp, det finns hjälp att få. 

Så här går sorgbearbetning till:

• Med olika verktyg jobbar du med oförlöst kommunikation. Du kan arbeta i grupp eller enskilt, det som känns bäst för dig. 
• Arbetar du i grupp börjar du med att berätta varför du känner sorg. Ni går igenom vad sorg egentligen är och vilka olika myter det finns om sorg. 
• Därefter görs ett förlustdiagram, då du går igenom ditt liv och identifierar dina förluster. Utifrån det pratar du med din handledare om dina känslor och får olika hemuppgifter att göra.
• Du gör också ett relationsdiagram, då du ritar ut vad du haft för relation till den person som finns med i förlusten. Det kan vara en levande eller död person.
• Till sist skriver du ett fullbordansbrev. I brevet ska du skriva allt som du ville säga till personen, men brevet är bara till för dig och din sorgbearbetning, det ska alltså inte visas för motparten. 
• Du avslutar med att läsa upp brevet för din handledare eller gruppen som du jobbar i. På så sätt säger du farväl till smärtan och sorgen.
• Efter 8 veckor är du färdig, men det finns möjlighet att fylla på om du vill det.

Här kan du söka hjälp:

Svenska institutet för sorgbearbetning hjälper människor i sorg men utbildar även andra som möter sörjande.

Kontakt: 08-33 50 40, www.sorg.se (Här kan du ladda ner en gratis e-bok om sorg och sorgbearbetning.)

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.