Till en croissantkaka:
Karamelliserad äppelkräm
1 kg äpplen, t.ex. Aroma eller Ingrid Marie
zest från 2 citroner + 1 tsk strö- eller rårörsocker
200 g strö- eller rårörsocker 50 g
färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)
Kanelfyllning 80 g
florsocker 30 g
malen kanel 115 g
rumstempererat smör
Croissantdeg
300 g vetemjöl
30 g strö- eller rårörsocker
5 g finkornigt oraffinerat havssalt
180 g mjölk, 3 %
5 g jäst 15 g rumstempererat smör
165 g kylskåpskallt osaltat smör
Gör så här
1. Gör äppelkrämen: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i jämnstora bitar.
2. Mosa citronzest och socker med en gaffel.
3. Gör en karamell genom att värma sockret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Rör hela tiden tills du har en härlig karamell med fin färg (var inte rädd för att göra den lite mörk – det blir bara gott!). Lägg i äpplena och rör om så att karamelliseringen avstannar. Tillsätt citronjuice och zest. Koka upp igen under omrörning tills äpplena är mjuka rakt igenom. Om du vill ha en slät kräm kan du mixa den, själv gillar jag när det är lite bitar kvar. Det blir ganska mycket kräm av det här receptet (det är alltid lättare att göra en större sats). Kräm som blir över förvaras i steriliserade burkar i kylen (se sidan 269) och är god att servera till gröt eller pannkakor.
4. Vispa ihop alla ingredienser till kanelfyllningen med en visp. Ställ åt sidan.
5. Gör degen: Häll mjöl, socker och salt i en hög på bänken. Gör en urgröpning i mitten och häll i mjölken, smula ner jästen och lägg i det rumstempererade smöret. Arbeta ihop till en deg genom att dra fingrarna i en cirkelformad rörelse samtidigt som du i föser in lite mjölblandning i taget i urgröpningen. Arbeta sedan ihop till en deg och tryck ut den till en fyrkantig platta. Plasta in degen och låt vila i kylen i 45–60 minuter.
6. Ta ut det kalla smöret ur kylen när degen nästan har vilat färdigt och lägg det mellan två bakplåtspapper. Banka ut det med en kavel till en fyrkant, 15 × 15 cm.
7. Ta fram degen ur kylen (det är viktigt att både degen och smöret är kallt genom hela kavlingsmomentet). Kavla ut degen till en rektangulär platta som är dubbelt så bred som smöret, cirka 30 × 15 cm. Lägg smöret mitt på degen, vik över båda kanterna så att de möts på mitten, tryck ihop degen på mitten så att det inte lämnas något glapp.
8. Kavla ut degen på längden tills den är cirka 5 mm tjock. Gör ett fyrslag: Dela in degen visuellt i fyra delar. Vik över en fjärdedel av degen från kortsidan mot mitten. Vik över fliken på den andra sidan och vik sedan degen dubbel så att du får en platta med fyra lager. Vänd sedan degen ett kvarts varv och kavla ut den igen. Gör ett treslag: Dela in degen visuellt i tre delar 0ch vik in en tredjedel från kortsidan mot mitten. Vik sedan över den andra fliken från kortsidan så att du får en platta med tre lager. Plasta in degen och låt vila i kylen i cirka 45 minuter.
9. Kavla ut degen till en 3–4 mm tjock rektangel. Bred på kanelfyllningen i ett jämnt lager så degen precis täcks (brer du på för mycket kan degen få svårt att jäsa). Lägg en smord springform utan botten på en plåt med bakplåtspapper . Rulla ihop degen och skär den i 7 eller 8 bitar beroende på storleken på formen. Placera bitarna i formen och låt jäsa i 8–10 timmar i kall ugn med en skål kallt vatten på botten.
10. Ta ut plåten när degen jäst till ungefär dubbel storlek. Spritsa önskad mängd kräm i mitten på varje bullbit.
11. Värm ugnen till 200 grader med varmlufts- funktion.
12. Grädda kakan i 20–30 minuter.
13. Ta ut och låt svalna. Kakan ska givetvis serveras med ovansidan uppåt, men jag brukar alltid vända på den en gång först eftersom den är så vacker på undersidan.