5 enkla tips som värnar om miljön, plånboken och dina vänner

Det är dags att tänka om. Jordens resurser är inte oändliga. Och kontot sinar allt snabbare av ökade utgifter. Det är nu vi ska komma ihåg att värme inte bara finns i elementen, utan även kan hämtas i omtanken om varandra. Ett bra tillfälle till utveckling. Här är några tips på hur du kan växa genom omsorg om klimatet, och ditt eget och andras bästa.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

1. Ordna klädbytardag och uppdatera gamla plagg

Kläder mår bra av att hänga luftigt. Ändå är de flesta garderober knökfulla. Och mer köper vi. Kanske är det dags att ta ett litet samtal med dig själv och säga stopp. Och anta utmaningen att varje vecka finna två helt nya kombinationer där kläder, skor och smycken används på ett annorlunda sätt. Ibland behövs inte mer för att det ska kännas galet härligt!

Jeansjackan blir helt unik om du syr ett vackert gammalt broderi på ryggen. Fynda på loppis eller i mormors källare! Du sticker ut, och fin gammal hantverkskonst lyfts fram. Vi kan göra om alla plagg, med fantasi och inspiration från nätet och sociala medier. Klipp av, sy dit, gör om halsringningen… Var smart och bjud hem ett gäng kompisar som alla tar med sig tre plagg av något slag. Sedan byter ni. Det du tröttnat på, eller ett hopplöst felköp, kan bli helt rätt för någon annan.

2. Gå på loppis hos dig själv

Onödiga ting samlas i garderober och förråd. Loppis är kul, men ibland varken orkar eller vill vi stå och kränga till liten förtjänst. Ett alternativ är att ta på ”kristids-glasögonen” och tänka nytt. Gamla, glömda ljusstakar i olika höjd och form blir superfina om de får samsas på ett bord.

Gamla pussel och spel blir en fin gåva till små barn som inte bryr sig ett dugg om att det inte är nyköpt. Det är ju nytt för dem! Slå in i lite papper och presenten är klar. Gamla bijouterier, som var så läckra när vi köpte dem på resornas olika marknader, ligger övergivna i byrån. Men de kan bli det ljuvligaste juvelskrin för en liten människa som älskar att leka affär. ”Superspännande lådan” att plocka fram när barnet kommer på besök.

Och de vackra släktglasen på fot som står i skåpet, är fina till så mycket mer än dryck. Fyll dem med karameller, plantera vårblommor i glasen eller servera din hemgjorda chokladmousse i arvegodset vid nästa bjudning.

3. Bjud på restfest – laga nytt av överblivet

Att vara ”resterkock” är en hedervärd titel. Ingen mat ska kastas, allt ska ätas upp. Nu sätts fantasin på prov och du kommer att älska varje minut då det känns i hela kroppen att du gör gott. Dubbelt gott. För smaskigt ska det bli och det mesta går att ta tillvara om du tillsätter kryddor, en god buljong, kanske den sista gräddskvätten. Våga!

Skär bort det vissna i botten på kålhuvudet, gör chips av rotfrukternas skal, låt en övermogen tomat ge färg och smak i en gratäng.

Soppan blir veckans drottning. Inget värmer bättre än en mustig och rykande het hemlagad soppa. Här funkar säsongens billigaste och bästa råvaror perfekt! Rotfrukter, bönor, lök och potatis smaksätts med den starka korven som blev över i lördags. Toppas med oliv- eller rapsolja som ringlas över lite elegant. Ett hembakat bröd till och det är fest!

4. Byt böcker med varandra

Vi är många som älskar fysiska böcker! Känslan när man kryper upp i sköna fåtöljen och vänder blad, omgiven av levande ljus eller i spraket från öppna spisen. Böcker kan lånas gratis på biblioteket. Men vi kan också byta med varandra, för det är sällan vi läser en bok två gånger.

Tänk dig att ett litet paket med tre pocketböcker inslagna i fint papper, landar utanför din ytterdörr en gång i månaden! Kanske är ni ett bokläsar-gäng som hjälper varandra att hitta både nytt och läsvärt, och håller kostnaderna nere genom att dela med er.

Bara tanken på att få paket, en överraskning, är en härlig känsla i sig. Lika kul är det att själv välja böcker att ge bort. Fundera ut vad av det man läst, som passar till vem. Sen följa upp med en fikaträff och diskutera bok och karaktärer, storyn du fångats av. Resan in i böckernas värld är en magisk och billig utflykt, som ger vidgade vyer av platser och nya sätt att tänka.

5. Dela med dig till nära och kära

Gör dubbelt upp när du bakar favoritbullarna eller gör din egen granola nästa gång du får köksfeeling. Ena delen njuter du av själv, den andra ger du till gulliga grannen eller kompisen som behöver piggas upp.

Du kommer att känna dig stolt när du överräcker din hemgjorda gåva, som garanterat värmer två hjärtan. Ditt och mottagarens. För inget skänker så mycket glädje som när någon överraskar med hemlagat. Dessutom finns chansen att det kommer en glad hälsning i retur.

Även ett litet blomskott planterat i en kruka blir en fin hälsning. Blommor är dyrt, men får det att kännas lite lyxigt när vi njuter av dem där hemma.

Tog du fröer från dina sommarblommor? Gör små minipaket av dem och ge bort, så kommer fler än du att berikas med söta buketter om ett halvår. För känslan i att plocka blommor som lyser i rabatten eller i en stor kruka är nog det enklaste sättet att känna sig rik. Finns det någon som inte blir glad av blommor?

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.