Efter ankomsten till Limas internationella flygplats bär det direkt iväg till hotellet. Solen lyser med sin frånvaro och trafiken är väldigt intensiv. En reklampelare visar en flaska med gult innehåll, det visar sig vara den i Peru mycket populära Inca Colan. En läskdryck som inte alls smakar som vanlig Coca-Cola, utan har en fruktig, söt smak.
Efter en natts sömn åker vi mot äventyret via pyramiden Huaca Pucllana och fortsätter mot Larco Museum för att få en inblick i Perus förflutna. Det handlar om tiden före den spanska erövringen. Museets samlingar täcker in hela 3 000 år av Perus fantastiska historia.
Därefter fortsätter vårt äventyr mot Limas historiska centrum där vi bland annat får se regeringspalatset, stadshuset och katedralen, historiskt spännande platser. År 1991 upptogs denna del av Lima i UNESCO´s världsarvslista.
Stenar staplade på varandra fungerade som vägmärke när inkafolket var ute och vandrade. Det sägs att stenarna skrämde bort onda andar från vandringslederna. Foto: Eva Wilthorn
Dagen övergår i kväll och vi har stämt möte hemma hos familjen Aliaga. Familjen har i 16 generationer levt och verkat i Casa De Aliaga en av Sydamerikas äldsta herrgårdar. I en fantastisk miljö blir vi inte enbart bländade av arkitektur och inredning, utan även mätta av vår alldeles privata middag som familjen serverar oss.
Healingkurs i Den vita staden
Påföljande morgon går resan vidare söderut med flyg. Destinationen är Arequipa eller ”Den vita staden”. Vår reseledare Monica förklarar stadens smeknamn med att många byggnader är konstruerade av den vita vulkanstenen ”Sillar”.
Hela tre vulkaner omger staden: Misti, Chachani och Pichu Pichu. På vägen mot hotellet gör vår buss ett stopp på en mäktig frukt- och grönsaksmarknad där vi provar oss igenom utbudet av lokala frukter.
Innan vi når våra rum inför kvällen hinner vi stiga av ännu en gång för en andra sightseeing. Och inte var som helst, utan på klostret Santa Catalina. Klostret är en stad i staden, med en yta på 20 000 kvadratmeter och med egna gator och torg. Klostret, som öppnades 1970 för allmänheten, är mycket välbevarat med bland annat möbler från 1500- och 1600-talen.
Före kvällens middag håller Näras medium Benny Rosenqvist en healingkurs och lär oss hur vi kan använda den läkande energin. Budskapet från Benny är att vi alla har gåvan att heala och att vi genom en självläkande tro lättare kan hålla oss friska.
– Ofta blir man sjuk när man är ledig från sitt jobb, förklarar Benny. Då, när vi ”har tid” att bli sjuka, passar kroppen på.
– Många sjukdomar börjar även i det egna psyket genom tankar och grubblerier, fortsätter Benny.
Rätt kost är helande, lär han oss och berättar vidare att även vatten är helande då det leder god energi till kroppen.
Möte med kondoren
Vi äter tidig frukost för att komma iväg till ett av dagens mål, Coporaque och Colca Valley. När vi åkt en bit märker vi tydligt i kroppen att vi kommer allt högre upp över havet.
Vi passerar genom Salinas och Aguada Blanca National Reserve där vi möter vilda lamadjur och vikunja, det minsta av Sydamerikas kameldjur. Vi stannar vid Chucura-kratern där vi möts av en magnifik vy över de tre vulkanerna som omger Arequipa.
Nästa dag är vi alla på benen i gryningen för nu väntar nya, fantastiska upplevelser. Vår reseledare Monica förbereder oss på att idag ska vi förhoppningsvis få möjligheten att möta ett av inkafolkets tre heliga djur, kondoren.
För inkafolket symboliserar kondoren himlen. De andra två heliga djuren är puman, som står för jordelivet, samt ormen som representerar underjorden. Bussen rullar iväg mot observationsplatsen Condors Cross (Kondorkorset). Innan vi hinner fram händer det! Vi ser några bussar som stannat i vägkanten framför oss. Vår buss bromsar in och parkerar intill de andra bussarna. Spänningen stiger.
Nu är det snabb avstigning och kameror laddas i farten. På en klippa cirka 20 meter ovanför oss ser vi två vuxna kondorer och vad som verkar vara en unge. Nu fotograferar alla, samtidigt som kondorerna gör korta flygturer ovanför oss för att återvända till vad som mycket väl kan vara deras bo. Det känns som att de visar upp sig för oss. Magiskt!
Monica konstaterar att hon under sina tidigare resor till Peru inte upplevt kondoren på så nära håll och att det inte alls var självklart att vi skulle få se någon kondor. Så vi hade turen med oss. Väl tillbaka i Coporaque är det ett gäng mycket nöjda äventyrare som äter middag tillsammans.
Det blev ett magiskt möte med kondorerna. Foto: Eva Wilthorn
Upp och hoppa, i dag styr vi mot Puno, en resa över den peruanska högplatån på sju timmar. Under resan upplever vi många olika fantastiska vyer med ovanlig höglandsvegetation som kallas Ichu. Efter en lång dags färd mot kväll når vi Puno och vårt hotell. Vi har också fått en ny granne – Titicacasjön.
Idag är det enligt programmet utlovat en heldag på Titicacasjön. Förväntningarna är höga, minst sagt. Segling på världens högst belägna framkomliga sjö är inte vardag direkt.
Besök på en hjärtlig ö
Vi reser mot en av de 87 vass-öar som är bebodda här på sjön. Ön är byggd av totora-vass och har namnet Corazon (Hjärtat). Vi känner ett hjärtligt välkomnande av Urus-folket när vi stiger iland.
Efter en stund på ön samlas vi för att under Bennys ledning genomföra en gruppmeditation. Det visar sig att de boende på vass-ön börjar varje morgon med att meditera när solen går upp! Både Näras resenärer och Urusbefolkningen faller snabbt ner i en djup meditation.
Den klarblå himlen och invånarnas färgstarka klädsel ger en mäktig upplevelse. Vår stund på ön ger även rika möjligheter till att inhandla utsökta och färggranna hantverk. Minnen för livet och försörjning för öns familjer.
En natt och frukost senare packar vi för fortsatta upplevelser. Som vanligt stiger vi på bussen men denna gång är bussfärden kort, då resan mot Cusco överraskande nog ska ske med tåg.
Den tio timmar långa tågresan går snabbt i tid men långsamt i fart, knappt 30 kilometer i timmen. Det visar sig vara en av världens mest exklusiva tågresor! Ombord serveras vi en tre-rätterslunch och afternoon tea på vita linnedukar. Vi lyssnar på folkmusik med panflöjt, lär oss blanda den populära drycken Pisco sour och får gå på modevisning. Allt medan ett dramatiskt landskap passerar oss.
Väl framme i Cusco checkar vi in på vårt hotell i den gamla stadsdelen. Vi promenerar genom gamla stan till Santo Domingo-klostret. En vandring i inkafolkets fotspår där alla stenar är originalstenar från denna tid.
Vi upplever ruinerna av inkafolkets viktigaste tempel, Soltempelet. Templets innerväggar, var enligt historikerna, täckta med guldplattor.
Benny känner in platsens energier och gamla ritualer. Han berättar att det finns guld på väggarna som blir synliga för honom och känner en mässa med höga ljud då man tillkallar gudarna.
Vi åker vidare upp en bit över Cusco för att se staden från ovan. Där finns en gammal ceremoniplats där man firade sommarsolståndet. Benny ber oss göra en inkänning genom att känna med händerna på stenblocken.
Benny ber oss göra en inkänning genom att känna med händerna på stenblocken. Foto: Eva Wilthorn
Benny förnimmer en man med guldmask, han är skräckinjagande då han bär på en spetsig pinne. Mannen tillkallar andar för att få hjälp med att vinna det förestående kriget.
Vår lokala guide Tanya berättar att hon i sin inkänning upplever energi genom ett magiskt och starkt ljus. På kvällen föreläser Benny om djurhealing. Han menar att vi alla en gång varit djur och att vi har olika själar som kommer tillbaka till jorden.
Meditation på Machu Picchu
Dagen gryr och vi fortsätter i Inkafolkets spår med riktning mot Urubamba-dalen, inkafokets heliga dal, där vi besöker Ollantaytambo. Denna stad är den enda inkastad i Peru som fortfarande är bebodd.
Vi strosar upp och ner på gator och framåt via smala gränder. En del av vårt sällskap vandrar upp till stadens soltempel som byggdes av inkafolket för att skydda rikets absolut bästa skördar. Skördar som var avsedda för inkan, hans familj och hov.
Högst upp på soltemplet ser vi sex stenar. Stenarna väger cirka 50 ton vardera! Vi undrar alla hur det gick till när de placerade de stora stenarna högt där uppe.
Vår resa går vidare mot dagens sista stopp, Pisac. I Pisac besöker vi en hantverksmarknad och vårt bagage ökar i vikt efter diverse inköp. Dagen avslutas i Ollantaytambo och förväntningarna inför morgondagen märks tydligt.
Om vår resa i inkafolkets spår hittills värmt oss, så kommer det idag att hetta till ordentligt. I dubbel bemärkelse! Resan mot Machu Picchu går via tåg och Ollanta-stationen. När vi kliver av är vi i Aquas Calientes.
Det är spända resenärer som inser att det är drygt 20 minuters bussresa kvar upp till Machu Picchu – resans höjdpunkt.
Landskapet är bedårande vackert, vägarna ringlar likt serpentiner och nu är vi nära! Bussen stannar och vi stiger av. Sista biten uppåt förflyttar vi oss till fots längs inkaleden.
Efter en stund stannar vi till och pustar. Benny kliver fram och gör en inkänning av ritualer och festligheter riktade till gudarna och med avsikten att skapa kontakt.
Det pirrar i fötter och händer, många av oss upplever färger och ljusupplevelser samtidigt. Benny känner tydligt att inkafolket och deras kultur var mycket mäktigt. Att sedan få delta i Bennys gruppmeditation ger härliga känslor av energi.
Vi är på 2 350 meters höjd över havet, det är rejält varmt, och vi rör oss därför långsamt uppåt på de smala gångstigarna mot utsiktsplatsen över Machu Picchu. Här berättar Monica om historien bakom detta arkitektoniska mästerverk.
Näras läsare, mediet Benny Rosenqvist och reseledaren Monica vid resans höjdpunkt, Machu Picchu. Foto: Eva Wilthorn
Det är ingen vanlig stad som väntar på oss, utan en stad avsedd som ett lantställe för inkan och hans hov. Staden anses allmänt vara byggd under inkan Pachacutis tid omkring år 1440.
Efter att vi samlats för ett gruppfoto tar de flesta av oss sedan en långsam promenad nerför slingrande stigar mot staden. Vi går runt i staden under ett par timmar och försöker ta in allt som hänt här och smälta den andliga upplevelsen.
Lucas rening och läsningar
Efter gårdagens storslagna upplevelser inleder vi, efter frukost, dagen med att Benny håller en andlig kurs i medial utveckling i vårt hotells privata kapell. Vi får bland annat prova på att två och två avläsa varandra medialt. En krävande men givande övning.
Vi avslutar vår andliga kurs med ett andligt bröllop! Ett par i vår grupp byter ringar och upprepar sina löften till varandra i en vacker ceremoni. Ett varmt ögonblick.
Under eftermiddagen möter vi shamanen Lucas som bjudit in till en reningsceremoni. Vi befinner oss i hotellets trädgård där Lucas och hans son placerat stenar i stora och mindre cirklar. Ceremonin, som vi gör tillsammans med shamanen, har inkaindianerna gjort sedan långt tillbaka i tiden och bygger på mycket gamla traditioner. Syftet med ceremonin är att befria oss från gamla och dåliga energier och med det känna en kärleksfull tacksamhet till livet.
Benny med shamanen Lucas och hans son. Foto: Eva Wilthorn
Nästa dag får de som vill möjlighet till individuell läsning med shamanen Lucas och dessa pågår under större delen av för- och eftermiddagen. Efter det är vi många som behöver tid för att reflektera över samtalet.
På alla resor med Nära håller Benny en storseans och denna resa är inget undantag. Det känns tydligt att förväntningarna bland resenärerna är väldigt höga. Det är spänning i luften och jag känner hur jag själv påverkas och dras med.
Bennys första kontakt avser en tragisk familjehändelse för en av deltagarna. Påverkan av det som Benny berättar är omedelbar och det finns ingen som lämnas oberörd.
Det är mycket information Benny får fram via andevärlden, inte minst personliga detaljer som bekräftar att de anhöriga på Andra sidan finns med. Möten som leder till eftertanke och känslan är med oss resten av dagen.
Efter frukost tar vi flyget tillbaka till Lima. Vi checkar in på vårt hotell och på kvällen väntar en överraskning. Vi återvänder till pyramiden Huaca Pucllana som vi passerade med buss i början av vårt äventyr. Pyramiden innehåller ett lertegeltempel från tiden före inkaperioden. Här intar vi vår gemensamma avskedsmiddag! En fantastisk känsla och med en magnifik utsikt.
Detta är Peru:
• Peru ligger i västra Sydamerika och är ungefär tre gånger så stort som Sverige.
• Det bor cirka 30,5 miljoner invånare i Peru och 8,2 miljoner invånare i huvudstaden Lima.
• På gränsen mellan Peru och Bolivia ligger Titicacasjön, världens högst belägna farbara sjö.
• Klimatet i Peru är varierande, låglandet och delar av Amazonas har ett fuktigt klimat. På de höga höjderna i Anderna är det däremot mycket torrt.
• Fram till 1532 när den spanska erövraren Fransisco Pizarro tog över landet var Peru centret i inkariket.
• Peru blev självständigt den 28 juli, 1821. Idag är den 28 juli Perus nationaldag.
• Den största religionen i Peru är katolicismen.
• Största delen av befolkningen pratar spanska eller det inhemska språket quechua.
• I Peru äter man bland annat quinoa, potatis, ceviche och grillat marsvin!